Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Rangsorban a megyei városok

Győr, Sopron - Az IR Consulting Magyarországon először állította fel a megyei jogú városok tőkevonzó képesség szempontjából meghatározott jogalkotás-hatékonysági toplistáját. A sorrendben Győr az 5., Sopron a 16. helyen áll. No de mit jelent mindez?
A kutatás módszertanáról és eredményeiről dr. Kolejanisz Márk ügyvezető igazgató számolt be a Kisalföldnek. A vizsgálat során négy év (2004–2007) alatt született helyi rendeleteket és határozatokat tekintettek át. Az önkormányzatok több száz, törvény adta szabályalkotási hatásköre közül kiválasztottak tucatnyi kategóriát, amelyek leginkább érdekelhetik a beruházni szándékozókat. A mintegy 1200 rendeletet, határozatot ezen kategóriákba sorolták. Ennek alapján felállítottak egy súlypontrendszert, ami a minősítés alapja lett. Nézzünk egy konkrétumot! A költségvetési kérdések képeznek egy külön hatásköri kategóriát. Itt például azt vizsgálták, hogy az önkormányzat hányszor módosította a költségvetését. Ha mondjuk csak egyszer, valamilyen rendkívüli indokkal, az maximális pontot ért, hiszen stabilitást tükröz. Ha többször módosítottak, kevesebb pontot kaptak. A kategóriák pontszámainak összesítése révén aztán kialakult egy sorrend.

Vizsgálták emellett a tőkevonzó képességet, mégpedig az 50 millió forint feletti törzstőkével alakult cégeket vették számba, s ezt arányították a lakosságszámhoz. Ez azonban azt mutatja meg, hogy a város különböző tényezők, mint az infrastruktúra, a munkanélküliség, az adókörnyezet, a szakképzés helyzete és a jogalkotás minősége alapján mekkora tőkét vonz. Ezt korrigálták úgy, hogy megtisztították a szabályalkotáson kívüli tényezők hatásaitól. Így kialakult egy másik sorrend.

Ekkor vált láthatóvá, hogy a két rangsor korrelál egymással, azaz ahol a szabályalkotás hatékony, ott nagyobb a tőkevonzás is. Az IR Consulting végső listáján a két érték összesítése szerepel.

Két megyei városunk közül Győr az első ötben található. Itt jellemző a stabilitás. Győr pontszámai évről évre egységes képet mutattak, azaz egyes hatáskörökben, melyeket kevésbé használt ki, évről évre gyengébb eredményeket ért el, s amelyeket jól kihasznált, ott rendre jól szerepelt. A pozitívumok közé tartozik, hogy a pályázatokról több esetben döntött közgyűlési határozattal, mint más városok. Ez a nyilvánosság révén kedvező a befektetők szemében. Győrnek magas továbbá a társulási hajlandósága és a vagyonszabályozása is kedvező képet mutat. Sopron a 16. a listán, de a látszat ellenére nem áll rosszul. Esetében a költségvetési stabilitás a jellemzők egyike. Társulási hajlandósága is magas, viszont a többi városhoz viszonyítva a vagyonnal kapcsolatos szabályok elmaradtak.

Az összesített lista mellett a városokról külön-külön is készült elemzés, ezt a közeljövőben tervezik bemutatni az érintett önkormányzatoknak. Céljuk az, hogy teret nyerjen az úgynevezett menedzsmentszemléletű jogalkotás.


A sorrend

1. Veszprém 175; 2. Kaposvár 162; 3. Szekszárd 144; 4. Győr 134; 5. Székesfehérvár 123; 6. Kecskemét 108; 7. Eger 102; 8. Nagykanizsa 95; 9. Pécs 84; 10. Hódmezővásárhely 72; 11. Miskolc 67; 12. Debrecen 59; 13. Szeged 52; 14. Békéscsaba 50; 15. Szombathely 40; 16. Sopron 27; 17. Nyíregyháza 20; 18. Érd 10; 19. Tatabánya 7; 20. Dunaújváros 5; 21. Zalaegerszeg 3; 22. Salgótarján n. a. 23. Szolnok n. a.
A felmérés célja, hogy teret nyerjen az úgynevezett menedzsmentszemléletű jogalkotás.

Olvasóink írták

  • 1. joco 2008. november 11. 09:19
    „ezt már az egyik REAGÁLO "megirta", vagy a reagálo most itt ujságiroként ujból közli velünk azt amit már mindenki tud, hogy Sopron a M-S páros által "irányitott" (bábozott) polg.mesterrel "leküzdötte" magát a békasege" alá?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aludj máskor, cselekedj most!

Győr - A nyugat-dunántúli régió hat városának csapatai, mintegy 700 fiatal vett részt a Győrben… Tovább olvasom