Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 17°C | 23°C Még több cikk.

Rakparti parkolás Győrben: nyomorgás ingyen, szabad helyek drágán - fotók

Úgy tűnik, a győri autósok inkább terepraliznak a Kossuth híd lábához, mintsem fizessenek a parkolásért a győri rakparton. Szavazás.
Mint arról hírt adtunk november végén, új parkolókat építettek a Móricz Zsigmond rakparton. Összesen 32 hely készült el, melyeket az adventi időszakban ingyen használhattak az autósok.

Az ingyenes a nyerő a rakparton

Január 1-től azonban már kemény fizetni kell(ene) itt a parkolásért. I-es övezeti díjszabás lépett érvényben a rakparton, vagyis 1 óra 400 forintba kerül.

Előző mondatunkban a feltételes mód azonban nem véletlen. A rakparti parkolókat elvétve 4-6 autós használja, miközben a Kossuth hídlábánál lévő ingyenes, szűk "platz" mindig tele van.


Dombos Attila szereti biztonságban tudni az autóját a rakparton: ő azon kevesek egyike, aki fizet ezért - fotó: Mészáros Mátyás
Dombos Attila szereti biztonságban tudni az autóját a rakparton: ő azon kevesek egyike, aki fizet ezért - fotó: Mészáros Mátyás


Ilyen a drága parkolás a rakparton
Ilyen a drága parkolás a rakparton


Drága Audikkal, BMW-ekkel is inkább "terepraliznak"

Pedig a Mosoni-Duna melletti parkolókba lejutni sem egyszerű, a manőverezés még nehezebb, s akkor a kátyús terepviszonyokról nem is beszéltünk.


Ilyen pedig az ingyenes
Ilyen pedig az ingyenes


Amikor jött a víz, az sem zavarta különösebben az ingyen parkolókat - fotó: Mészáros Mátyás
Amikor jött a víz, az sem zavarta különösebben az ingyen parkolókat - fotó: Mészáros Mátyás


Az igazán érdekes, hogy pár éves, több milliós Audikat, BMW-eket is levisznek terepralizni a folyó mellé. Egyes autósoknak tehát az ingyen parkolás többet ér, mint kocsijukért érzett aggodalom.

Szintén meg kell jegyezni: ameddig ingyen lehetett beállni az új rakparti parkolókba, addig ünnepek előtt meglehetősen ritkán lehetett szabad helyet találni.

 
Még egy ingyenes
Még egy ingyenes

Január első hetében körülbelül 230 jegyet váltottak az autósok a rakparton

"Az ingyenes parkolási lehetőségért mindig többet hajlandók gyalogolni az emberek, míg ha fizetni kell, akkor a célpontjukhoz legközelebb kívánnak megállni autójukkal.

Ezért közvetlenül a fizetőssé tételt követően általában csökken a korábban ingyenesen használható parkolóhelyek kihasználtsága, a tényleges forgalmat néhány hónap elteltével érdemes vizsgálni, akkor reálisabb képet kapunk" - kezdte érdeklődésünkre Ozsvárt Tamás, a Győr-Szol Zrt. kommunikációs csoportvezetője.

"A szóban forgó helyszínen a jegykiadó automata üzembe helyezése óta eltelt egy hétben 172 jegyváltás történt. Hozzá kell azonban tenni: a parkolási díjfizetések már közel 25 százaléka mobiltelefonon keresztül történik, amit csak díjövezetre lebontva tudunk nyomon követni. Így feltételezhető, hogy a váltott jegyek száma összességében meghaladja a 230 darabot" - folytatta Ozsvárt Tamás.

30 millió forintból alakították ki a 32 parkolót

"Mivel ebből a parkolóból a Teleki utca irányába felvezető lépcsősor még nem használható a Dunakapu tér építési munkálatai miatt, így egyedüli forgalomvonzó létesítmény az étteremként funkcionáló hajó.

Amint a lépcsőt megnyitják, a Belváros központi része nagyon rövid gyaloglással elérhetővé válik a rakparti parkolóból, ami elhelyezkedését vonzóvá fogja tenni. A parkolók kialakításának költsége meghaladta a 30 millió forintot.

Álláspontunk szerint a fizető parkolás díja - amellett, hogy hozzájárul a kialakítás és működtetés költségeihez - Győrben elsősorban forgalomszabályozási eszköz. Az egyes területeken végrehajtott beruházások megtérülését kiragadva nem indokolt vizsgálni, mivel az egy egységes rendszer részeként működik" - zárta szavait Ozsvárt Tamás.

Fidesz vs. Jobbik szócsata a rakparti parkolásról

A rakparti parkolás a tavalyi év utolsó közgyűlésén is szóba került. Fodor Roland azt kérte, hogy "ameddig nem fejeződnek be a Dunakapu téri munkálatok, addig maradjon ingyenes itt a parkolás 2015 szeptemberéig". A Jobbik képviselője szerint "ez gesztus értékű lett volna a győrieknek".

Fekete Dávid (Fidesz-KDNP) alpolgármester úgy válaszolt a felvetésre, miszerint "már gyakorolt gesztust a Városháza, hisz az adventi időszakban megnyitották itt a parkolókat, melyeket a tavalyi végéig ingyen vehettek igénybe az autósok".

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Együttműködés a területi nemzetiségi önkormányzatokkal

A 2014. október 12-i választások során Győr-Moson-Sopron megyében horvát, német és roma területi… Tovább olvasom