Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Rakott, ömlesztett: nem mindegy

Öttevényen sajnos többször előfordult, hogy becsapottnak érezték magukat a tűzifát rendelők, úgy gondolják, több tízezer forinttal megkárosították őket. Ezért a falu polgármestere kérte, írjuk meg, mire kell tüzelő vásárlásakor figyelni.

– Idén már sokadszor hallunk olyan faértékesítésekről, amelyek becsapásnak tűnnek. Sajnos a "kalodás faeladás" megfogalmazás visszaélésre ad módot. Aki vett már becsületesen árult kalodás fát, tudja, hogy a kaloda egy köbméter fát takar, akkor, ha az össze van rakva.

Egy kalodában a fa szárazságától függően négy-hat mázsányi fér el. Az átlagos, háromezer forint/mázsa tüzelőanyag-telepi áron ennyi tizenkét-tizennyolcezer forintért kapható – magyarázta el a szerkesztőségünket megkereső öttevényi polgármester, Király Péter és elmesélt egy szomorú történetet, ami a napokban esett meg.

Hirdetés alapján rendelt kalodás fát egy falubeli, ami meg is érkezett hozzá, de a fát nem lerakták, hanem ledobálták udvarára. Király Péter szerint valószínűleg azért, hogy a legtöbb esetben idős vevő ne tudja annak mennyiségét ellenőrizni. A kalodákat pedig "jó levegősen" is meg lehet tölteni. Később a vásárló összerakatta a fát és azt tapasztalta, az általa jóhiszeműen megvett tíz egy köbméteres kaloda csak öt és fél köbméternyi fát tartalmazott. Így 120 ezer forintért kapott 66–99 ezer forint közötti értékben fát, tehát 21–54 ezer forinttal megkárosították – vélhetően. A polgármester szerint – aki félti az ilyen esetektől az időseket – mindez azért történik, mert az ügyeskedő faárusok azt nem árulják el, hogy rakott vagy ömlesztett kalodáról van szó. Úgy véli, csak úgy szabad ilyen kiszerelésű fát venni, ha azt kalodástól lerakják a vásárló udvarára és annak tartalmát a vevő körbejárva ellenőrizheti.

Horváth László, a megyei fogyasztóvédelmi békéltető testület elnöke elmondta: fordultak hozzájuk ilyen esetekkel, de segíteni nem tudtak, mert az árust nem lehetett utolérni. A cég, a kereskedő nevét a vevők nem tudták és ha volt is telefonszámuk hozzá, az nem működött.

Gyakran pedig egyszerűen a faluban megjelenve kocsiról kínálják a fát árusok. Ezért a tűzifát vásárlóknak azt ajánlják, ne kalodában mért árut vegyenek és a fát méressék le, a mennyiséget ellenőrizzék, csak azután fizessenek.

Győződjenek meg arról, ki az eladó, később fel tudják-e keresni, megrendeléskor, szállításkor az idősek kérjék olyan rokon segítségét, aki ért a tüzelővásárláshoz, mert érdemes elővigyázatosnak lenni.

Olvasóink írták

  • 2. Goldmund 2012. november 13. 14:50
    „"A cég, a kereskedő nevét a vevők nem tudták és ha volt is telefonszámuk hozzá, az nem működött."

    Számla?????
    A kedves becsapott vevő feketén vette, ugye? Ő sem különb a Deákné vásznánál!”
  • 1. miracle 2012. november 13. 10:48
    „Aki súlyra árul, attól eleve nem szabad venni aztán akkor majd leszoknának róla, hogy súly szerint hirdessenek. Ki a fene akar ellenőrizhetetlen mennyiségű vizet is venni vele? Csak a köbméter, mint mértékegység, ami elfogadható.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugdíjasegyetem: Hűséges előfizetők és a média

A Kisalföldet is kiadó Lapcom kft. ügyvezető igazgatója, Szammer István tartotta a győri Nyugdíjasegyetem ötödik szemeszterének negyedik tanóráját. Tovább olvasom