Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Rákaptak a beruházók az irodaházakra

Három éven belül már a harmadik belvároshoz közeli irodaház épül Győrben.
Bár még csak néhány hete tart a kivitelezés, a leendő irodák fele már elkelt abban az irodaházban, amelyet a Kálvária utcai volt dobozgyár főépületéből alakít ki a Kálvária Invest Kft. Gasztonyi László, a cég igazgatója arra számít, hogy egy-két hónapon belül mind a 30–35 irodának lesz gazdája, mi több, már a következő hasonló beruházáson gondolkodik.

A cégvezetőnek minden oka megvan a pozitív gondolkodásra, hiszen úgy tűnik, nagy az igény a magasabb kategóriájú irodákra a városban: a 2004-ben felépült nádorvárosi Babits Business Center 18 irodáját egy hónap alatt megvették, s az egy évvel később átadott West-Gate Business Center is telt házzal, szinte változatlan cégekkel üzemel. Igaz, utóbbi 35 irodájából csak ötöt vásároltak meg, a többit – a beruházók eredeti terveivel ellentétben – bérlik.

– Az első irodaház sikerén felbuzdulva fogtunk bele a beruházásba, de a vásárlói kedv megtorpant, „köszönhetően" a kormány egy évvel ezelőtti, a cégeket érintő megszorító intézkedéseinek – mondta Jagodics Tamás, a fenti két irodaházat építő Trend-Qualit Kft. vezetője, aki úgy látja, a kereslet átbillent a bérlemények oldalára.

Az a bizonyos plusz

Győrben körülbelül tíz irodaház van, de ezek közül sem mindegyik felel meg a szó klasszikus jelentésének, mert ahogy néhány egymás mellé épített tömbházat is költői túlzás lakóparknak keresztelni, úgy az irodaház sem a bérlők jelenlététől lesz üzleti-kereskedelmi központ. Sokkal inkább a pluszszolgáltatásoktól, mint például a postát is kezelő közös recepció, a takarítószemélyzet, a központi biztonsági rendszer, az alkalmanként bérelhető tárgyaló- és konferenciaterem, vagy éppen a kiépített technikai háttér, a széles sávú internethálózat. Ezek azok, amelyek valóban vonzóvá teszik a létesítményt, hiszen jelentős összegek spórolhatók meg általuk, igaz, Jagodics Tamás szerint sok érintett még nem fedezte fel a háttér nyújtotta lehetőségeket, például a tárgyaló- vagy előadóterem előnyeit.

A közepesek vesznek, a nagyok bérelnek

– Ők nem szívesen fizetik évekig a „semmibe" a 8–10 eurós – 2000–2500 forintos – négyzetméterenkénti bérleti díjat, s elég erősek ahhoz, hogy 20–30 százalékos önerővel, jelzáloghitelből saját, új irodát vásároljanak, ami egyébként jelentős adókedvezménnyel is járhat – mondja a szakember.

A jó esetben tíz év alatt megtérülő irodákat „lakásáron" kínálják, a belvároshoz közeli, jól megközelíthető új irodaházakban 300–340 ezer forint a négyzetméterár, ugyanezért az irodáért az ipari parkban – például a volt Lamba-telephelyen frissen kialakított komplexumban – 180 ezret kérnek.

A többség a kicsiket keresi

Jagodics Tamás szerint a piac egyre fejlődik, köszönhetően többek között annak, hogy a hazai és nemzetközi nagyvállalatok is egyre jobban keresik a vidéki lehetőségeket, nem utolsósorban a fővárosinál akár 30–40 százalékkal alacsonyabb bérköltségek miatt.

– Az elkövetkező egy-két évben 3–4 új irodaház épül. Vannak még lefedetlen területek, luxuskategóriájú, úgynevezett A és A+ besorolású irodaház például egyáltalán nincs a városban – mondja az igazgató, aki két éven belül egy éppen ilyen bérleményeket kínáló komplexumot nyit, benne többek között fitneszteremmel, étteremmel és a legmagasabb szintű irodai háttérrel. Nem ez azonban az egyetlen „fehér folt" a piacon: méretben sincs akkora kínálat, amekkorára már látszik az igény. A legtöbben a kicsi, 30–40 négyzetméteres irodákat keresik, de akadt olyan külföldi vállalat, amely azért települt más városba, mert nem talált az igényeinek megfelelő, 600–800 négyzetméteres irodakomplexumot.

Leáldozik a lakásirodáknak?

Kategória ide vagy oda, ami lassan, de biztosan megy ki a divatból, az a néhány éve még nagyon népszerű „lakásiroda". Dr. Csóka Szilárd, a Győri Otthon Ingatlaniroda vezetője szerint egy panelház vagy lakótelepi társasház harmadik emeletén székelő vállalkozást nehéz komolyan venni, különösen, ha rendszeresen látogatják ügyfelek. Ráadásul ez a megoldás csak látszólag takarékos. – Ha leszámítjuk a konyhát és az egyéb „holttereket", egy 50–60 négyzetméteres lakásnak alig több mint a fele hasznos, a többiért feleslegesen fizet az ember. Ennyiből már egy 35 négyzetméteres, praktikusan kialakított irodát is bérelhetne vagy vásárolhatna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kölyökbál tánccal, bütyköldével

Végre a legkisebbek is belekóstolhatnak az igazi farsangi, báli hangulatba: az I. kölyökbálon lesz… Tovább olvasom