Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 12°C | 24°C Még több cikk.

Ráharaptak a wellnessközpontra

Finanszírozás: a bankok versengenek, a pályázati háttér egyelőre kérdéses.

Még csak papíron létezik, de már most túljelentkezés van a győri 1-es út mellett épülő wellness- és egészségközpont bérelhető szolgáltatásaira. A beruházás, melynek ötletét a város is támogatja, a tervezettnél háromszor nagyobb területen épül meg.

Győr egyetlen, négycsillagos wellness-szállodája és egy ötezer négyzetméteres egészségközpont áll majd az 1-es főút Győrből kivezető szakasza mellett ahhoz a termálkúthoz kapcsolódva, amelyet tavaly tártak fel a szakemberek. A most elkészült megvalósíthatósági tanulmány már egészen konkrétan körvonalazza Dobrádi Kálmán, a terület tulajdonosának terveit, aki az utóbbi hónapokban továbbgondolta az eredeti ötletet, s a tervezett 26 ezer helyett 80 ezer négyzetméteres fejlesztésben gondolkodik. A 150 szobás szálloda mellett termálfürdő, „szépségfarm" és egészségügyi szolgáltatások garmadája várja majd a pihenni és gyógyulni vágyókat a biorezonancia-terápiától a plasztikai sebészeten át az alternatív gyógymódokig. A 3,6 milliárd forintos beruházás hírére megmozdult a város.

– A bankok versengenek a finanszírozásért, s befektetők is szép számmal jelentkeztek. Az is elképzelhető, hogy befektetőpartner nélkül valósítom meg az elképzelésemet, ehhez még fel kell mérni, mennyit ér maga a termálkút, illetve maga a terület. Az üzemeltetés iránt két nagy szállodalánc is érdeklődik, az egészségközpont iránt pedig akkora az érdeklődés, hogy már most minden helyet be tudnék tölteni, nincs olyan egészségügyi szakterület, amelynek képviselői be ne jelentkeztek volna nálam – mondja Dobrádi Kálmán, aki elismeri, hogy a finanszírozást illetően meglehetősen naiv volt, legalábbis ami a pályázati lehetőségeket illeti.

– Eredetileg úgy gondoltam, hogy az önrész, az EU-s pályázati támogatás és a bankhitel egyharmad-egyharmad részét adja majd a költségeknek, de olyan ellentmondásos híreket kaptam a pályázatokról, hogy ma már annak is örülnék, ha a költségek 15 százalékát sikerülne támogatásként elnyerni. Hol azt hallani, hogy lesz forrás új szálláshelyek létesítésére, hol azt, hogy a megyénkben csak felújításra jut az uniós pénzből – mondja Dobrádi Kálmán, aki reméli, hogy az ígéreteknek megfelelően nyáron kiírják a várva várt EU-s pályázatokat.

Az üzletember a frissen elkészült megvalósíthatósági tanulmányban inkább „alulterveztette" a megtérülési lehetőségeket, így reális jövőképpel szolgálhat. E szerint még ha a szálloda az országos, 60 százalék körüli átlag alatt teljesít is – amit nehéz elképzelni, tekintve, hogy Győrben egyetlen hasonló hotel sincs –, s csak 47 százalékos kihasználtsággal működik, akkor is gazdaságos lesz a működtetése.

A beruházást a város is támogatja, Révi Zsolt főépítész szerint kevés beruházás van, ami ennyire egybevág a városi és a kormányzati érdekekkel, valamint az Európai Unió támogatási rendszerével egyaránt. Jelenleg a részletes megvalósíthatósági tanulmányra vár, valószínűleg több helyen módosítani kell ugyanis a győri rendezési tervet. A részben külterületnek, részben ipari-gazdasági területnek minősülő földek egy részét belterületté kell átminősíteni, ami meglehetősen hosszas procedúra. Dobrádi Kálmán szerint ez az év „rámegy a bürokráciára", igaz, szeretné, ha legalább a termálfürdő építését el tudná kezdeni az év végén, tavasszal pedig gőzerővel megkezdődhet az egészségközpont építése is.

Pomaranski Luca

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Művészetek utcája

Egész napos összművészeti fesztivált rendeznek szombaton a Király utcai múzeumnegyed szívében. A… Tovább olvasom