Kisalföld logö

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -8°C | -1°C

Ragyogó arccal rajzoltak a mesékhez

Győr-Moson-Sopron - Már nyomdában a Kisalföld nagy mesekönyve. A Tündértitkok történeteit megyei diákok illusztrálták. A beérkezett alkotások (is) igazolják: a gyermeki képzeletnek nincs határa.
Örülhet Melencés, miként mosolyoghat gyümölcseivel a minden kívánságot teljesítő csodás almafa és a múltról regélő öreg vízimalom is, hiszen – sok más mese mellett – hangulatos rajzokkal „díszítve" kerültek a Kisalföld nagy mesekönyvébe. A tündérszárnyú történetekhez – többek között – a győri Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont diákjai készítettek illusztrációt. A közülük megkérdezett három lány lelkesen „ragyogva" idézte fel azt a pillanatot, amikor megkapták, elolvasták a mesét és mikor nyomban „vándorútra" indult képzeletük.

– A kívánságok almafáját választottam. Több olyan része van a történetnek, amiből kiindulhattam volna. A „bőséget" úgy oldottam meg, hogy néhány kiemelt jelenetet egybeötvöztem alkotásomon – mondta a tizedikes Vadas Evelin, aki ugyan szeret és szokott festeni, grafittal dolgozni, de illusztrációt most készített először.

Kissné Kostalec Éva
Kissné Kostalec Éva

– Kiskoromban nagyon szerettem a meséket, alig múlt el este anélkül, hogy a Macskacicót szüleim ne olvasták volna el nekem. Később a Tesz-Vesz város lett a kedvencem.

Tompa Noémi a magyar népmeséket és az – ahogy fogalmazott – „aranyos történeteket" olvassa szívesen. Így nem véletlen, hogy a hatodikos lány a Karácsonyi történethez készített illusztrációt.

– Szeretem azokat a meséket, amelyek a jóságról, a szeretetről szólnak. Amelyek azt üzenik: segítsük egymást kedvvel, örömmel, önzetlenül. Olykor-olykor az órákon is szoktunk mesékhez rajzolni, amit én otthon is szívesen teszek. Nagyon szeretek ruhákat tervezni, ennek ellenére azon igyekszem, hogy színésznő lehessek.

A tizenkettedikes Pércsy Kornélia számára a Móra-mesék a „leg"-ek, azok közül is A hatrongyosi kakasok a mindig mulattató „legesleg".

Pércsy Kornélia, Tompa Noémi és Vadas Evelin örömmel készítettek illusztrációt a Kisalföld nagy mesekönyvéhez. Fotó: HBE
Pércsy Kornélia, Tompa Noémi és Vadas Evelin örömmel készítettek illusztrációt a Kisalföld nagy mesekönyvéhez. Fotó: HBE

– Persze a sárkányos történetek is a kedvenceim közé tartoznak, így könnyen jött a rajz a Melencéshez, ahol az egyik szereplő éppen egy hétfejű szörnyeteg. A jövőben zenei pályán szeretnék továbbmenni, de szenvedélyemként a rajzolás is megmarad.

Az aporos diákok munkáját – két kollégájával – Kissné Kostalec Éva művész-tanár segítette. Véleménye szerint nem volt nehéz ráhangolni a „tündéri" történetekre a gyerekeket.

– Művészeti iskolásaink a számukra legrokonszenvesebb technikával – színes ceruzával, tussal –, részben az órákon, a nagyobbak, mivel a gimnáziumban kevesebb időnk adódik az elmélyülésre, otthon készítették alkotásaikat – mesélte a tanárnő. – A hirtelen jött feladat először meglepetést, aztán örömöt okozott. Sokan jelentkeztek, szívesen és kedvvel dolgoztak a gyerekek, ragyogó arcuk is erről árulkodott.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri kórház: a szuperszárnyért adósságot kell rendezni

Győr-Moson-Sopron - A győri Petz-kórháznak három év alatt meg kell szabadulnia másfél milliárd… Tovább olvasom