Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Radnótira emlékezni kell

61 évvel ezelőtt, 1944. november 9-én huszonkettő - egyes kutatások szerint 23 - lövés dördült Abda határában, a Rábca folyó mentén, leterítve fiatal költőnket, Radnóti Miklóst és mártírtársait.
A költőre csendben emlékeztek több mint százan az abdai töltés mentén.
Kattintson a képre >>
A tragikus esemény 61. évfordulóján az abdai Radnóti Emlékbizottság, a II. Rákóczi Ferenc Kulturális Alapítvány és az abdai önkormányzat ünnepi megemlékezést tartott. Somogyi György abdai polgármester a szombati rendezvényen arra hívta fel a figyelmet, a megemlékezés önmagában kevés, többre van szükség, hogy ez a szörnyűség ne ismétlődhessék meg. Köszönetet mondott a fél éve elhunyt Holes Ernőnek, akinek álma volt az emlékhely „megkoronázása", a kerítés elkészítése. Ernő bácsi nem érhette meg azt a pillanatot, de a kerítés elkészült és felavatták.

„ A fasizmus nem válogatott. Áldozatainak száma tízmilliókban mérhető, ezekből Magyarországra is sok százezer jutott. Áldozat volt a parasztból lett katona, aki elesett Voronyezsnél vagy megfagyott a hómezőn. Áldozat volt a hazaszerető államférfi, akit kivégeztek.

Áldozat volt a zsidó kispolgár, akit a Dunába lőttek" – kezdte ünnepi beszédét Szakács Imre. A megyei elnök külön megemlékezett Radnóti Miklósról, akit mártírtársaival együtt november 9-én, Abda határában lőttek agyon a fasiszták. Zsebében akkor is új versek voltak...
Azon a hatvanegy évvel ezelőtti novemberi napon huszonkettő (vagy huszonhárom) dörrenés hallatszott Abda határában. Alig két év múlva találták meg a költő holttestét. Zsebében ott lapult a notesz, utolsó lelki társa, a test néma azonosítója.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ablakcserék az aluljáró környékén

A győri Nádor aluljáró építése kapcsán – a várható forgalomra tekintettel – zajszigetelőre cserélik az érintett épületek nyílászáróit. A munka októberben megkezdődött, s várhatóan jövő év április végén fejeződik be. Pályázat útján, több jelentkező közül választotta ki a győri Nádor aluljáró építésének fővállalkozója, a Strabag rt. azt a céget, amely az ablakcseréket végzi. Tovább olvasom