Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Radnóti-ünnep verssel, muzsikával

Győr - Gazdag programsorozattal emlékeznek meg idén Radnóti Miklós születésének 100. évfordulójáról. Az ünnepi rendezvényeket a megyei és a városi önkormányzat támogatja.
Bár Radnóti Miklós életének utolsó napjaival kapcsolódik néhány megyei településhez (Pannonhalma, Győr, Abda), most mégis születésének centenáriumára készül a mártír költő nevét viselő, győri székhelyű irodalmi társaság. Szabó József elnök lapunknak elmondta: a megye és a város támogatásával gazdag programot terveznek. A részletekről a napokban tárgyaltak a szervezők.

A több millió forintos költségvetésű, ünnepi rendezvénysorozat május ötödikén, Radnóti 100. születésnapján, koszorúzással kezdődik a költő – Melocco Miklós által készített – városvégi szobránál, majd az abdai emlékhelyen.

Május ötödikén a Győr határában található Radnóti-szobornál kezdődik a centenáriumi ünnepség, amelyet Szabó József elnökletével a költőről elnevezett irodalmi társaság szervez. Fotó: B. A.
Május ötödikén a Győr határában található Radnóti-szobornál kezdődik a centenáriumi ünnepség, amelyet Szabó József elnökletével a költőről elnevezett irodalmi társaság szervez. Fotó: B. A.

Ehhez a naphoz kapcsolódna az egykor hagyományos békemenet felelevenítése és a nagyszabású városházi versfelolvasás is a Sebő együttes közreműködésével. A jubileum alkalmából a folyók városába hívják találkozóra azokat a költőket, akik munkásságukért az elmúlt évtizedekben Radnóti-díjat kaptak. Májusban – sok más mellett – még megyei családi vetélkedőt, a Hangraforgó együttes koncertjét, valamint Bálint András színművész előadói estjét is tervezik Radnóti verseiből, illetve a hónap végén – a József Attila Társasággal közösen – háromnapos tudományos konferenciát szentelnek József Attila és Radnóti Miklós költészetének. A centenáriumra antológia is készül, amelybe a Radnóti-díjas költők műveiből válogatnának színes csokrot. Az ünnepi programsorozaton kívül az idei könyvhét, könyvszalon és a megyei irodalmi hét kínálatából sem hiányzik majd Radnóti.

Olvasóink írták

  • 1. trueman 2009. február 13. 10:33
    „Remélem a művész úr most nem tör össze senkit sem a városban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Végre elérhető az államkincstár

Régió - Már működik a call-center, amelyen keresztül remélhetőleg könnyebb lesz elérni az… Tovább olvasom