Kisalföld logö

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 13°C | 21°C

Rádiósnak tanul a lelkész

A győri Szent László Szakkollégium egyetemi lelkészi szobájának hamarosan új lakója lesz. Imre atya elbúcsúzott a fiataloktól, ugyanis szeptembertől három évig az olasz fővárosban a tömegkommunikációval, azon belül rádiós ismeretekkel gyarapítja tudását.

Hátizsákban a nélkülözhetetlen nyelvkönyvek.
A római egyetemen olaszul és angolul folyik az oktatás, Kálmán Imre ezért januártól belefogott a nyelvtanulásba.
A leköszönő egyetemi lelkésznek egyébként vannak már médiás tapasztalatai, az egyházmegye havilapjánál szerkesztőként és újságíróként is közreműködött. Az atya elmondása szerint azonban a legfurcsább számára az lesz, hogy újra főállású diákká válik.

Kálmán Imrét öt évvel ezelőtt szentelték pappá Győrött. Kezdetben káplánként dolgozott, tanított a Prohászka-iskolában, 2000-ben pedig a Szent László Szakkollégium lelkésze lett. A főiskolások és egyetemisták hamar megszerették a most 29 éves papot, akihez bármikor bármilyen problémával fordulhattak. Dr. Pápai Lajos megyés püspök tavaly vetette fel egy beszélgetés során az egyetemi lelkésznek a római továbbtanulás lehetőségét. Imi atya akkor egy év haladékot kért, mert úgy vélte, ennyi időre van szükség ahhoz, hogy nélküle is olajozottan tudja továbbvinni kis csapata a lelkészségi feladatokat. Az ifjú pap német- és francianyelv-vizsgával rendelkezik, ám a kinti egyetemen olaszul és angolul folyik az oktatás. Januártól így belefogott a tanulásba, de saját bevallása szerint lusta diák: jobban érti, mint beszéli e két új nyelvet.

Katolikus magazin

Kálmán Imre maga választotta meg, hogy milyen szakot vesz fel a pápai szalézi egyetemen. Imi atya a tömegkommunikációt, azon belül is a rádiózást választotta. A Magyar Püspöki Kar nemrég döntött arról, hogy katolikus rádióhálózatot hoz létre, s a fiatal pap Olaszországból hazatérve szerkesztőként régiónkban ebben szeretne tevékenykedni. A műsorokról már most konkrét elképzelései vannak: olyan magazinokban gondolkodik, melyekbe a hallgatókat is be lehet vonni. A leköszönő egyetemi lelkésznek egyébként vannak már médiás tapasztalatai, az egyházmegye havilapjánál, a Hitvallásnál szerkesztőként és újságíróként közreműködött. A legfurcsább számára az lesz, hogy újra főállású diákká válik, vallja Kálmán Imre. Kollé-

giumában, a római Pápai Magyar Intézetben a lelkipásztori munkája a mindennapi szentmisére korlátozódik.
Az elkövetkezendő három évben csak a nagyobb ünnepekkor látogat haza Sopronban élő szülei- hez és öccséhez. Ígéri azonban, hogy amikor itthon lesz, győri barátaival is találkozik. Addig pedig marad az e-mail, melyekkel minden bizonnyal időről időre hamar megtelik majd Imi atya elektronikus postaládája.

Az útipoggyász

Az olasz konyhának régóta nagy rajongója, említi mosolyogva az atya. A lelkészi szobájában már táskákban sorakoznak személyes tárgyai. A Szentírás és az olasz nyelvkönyvek mellett a Pilinszky- és a Németh László-kötetek sem maradhatnak itthon. A hallgatók búcsúzásul egy olyan albumot készítettek neki, melyben cikkeket, meghívókat, fényképeket, emlékeket helyeztek el. Természetesen ez is a hátizsákba kerül.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lokálpatrióta-juniális Soboron

Színes programmal, zenével, tánccal, s nem utolsósorban bográcspartival várta tagjait és azok… Tovább olvasom