Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Rádióamatőrök: a Nyitott Ház nyitott fülekre talált

A szájhagyomány útján terjedő jó hír a leghatásosabb reklám. Igen ám, de vajon meddig terjed az a hír? Hány emberhez jut el? A győri székhelyű ingatlan franchise hálózat, az Openhouse ezt akarta kideríteni, így a Rádióamatőr Világnaphoz közeli pécsi, április 15-i Roadshow-ját összekapcsolta rádióamatőr aktivitással.

A hír valóban hamar terjedni kezdett az éterben: a rádióamatőrök jelen pillanatban is azon versengenek, kinek sikerül a kitűzött időpontig a legtöbb összeköttetést létesítenie. Ugyanakkor diplomához és éremhez juthat az is, aki a legtöbb országot éri el adásával. Pécsett nemsokára kiderül, mennyire volt hatásos a hadjárat: vajon a rádióamatőrség híre is jobban elterjed hazánkban?

A rádióamatőr aktivitás részletei:

Az Openhouse 2011. március 27. 00:00 UTC és április 10. 23:59 között rádióamatőr aktivitásra invitál minden rádióamatőrt sáv és üzemmód megkötés nélkül.

Az aktivitás elősegíti a rádióamatőr sávok, és a terjedés jobb kihasználását. Cél minél több összeköttetés létesítése minél több ország rádióamatőreivel.

Pontozás nincs, de a legtöbb összeköttetést létesítő hazai és külföldi állomás érmet és oklevelet kap, illetve a legtöbb országot elért hazai és külföldi állomás szintén érmet és oklevelet kap.

Az aktivitás különlegessége és specialitása, hogy a jegyzőkönyvek kiértékelése 2011. április 15-ig megtörténik, amelyet Pécsett nyilvános eredményhirdetés majd sajtómegjelenések követnek. Ezek után lesz az Interneten (www.oh.hu és www.facebook.com/ohingatlan) is elérhető az eredményjegyzék.

Dzsembori a légben

Terjeszkedik Magyarország egyik leginnovatívabb ingatlanhálózata.

A győri, Amerikában tanult testvérpár által alapított magyar tulajdonú Openhouse ingatlan franchise hálózat öt év alatt elérte, hogy kezdő régiójában a legjobb legyen, illetve, hogy 25 iroda csatlakozzon hozzájuk. Kreatív ingatlanértékesítési módszereiknek köszönhetően a franchise tagok befektetése rövid távon megtérül – így Molnár Kristóf és Molnár Szabolcs, a tulajdonosok elérkezettnek látták az időt a hálózat bővítésére.

Ez év tavaszától roadshow-val járják az országot, amelynek első állomása a Nyugat-dunántúli terjeszkedés reményében április 15-én Pécsett van. A résztvevők a helyszínen személyesen Kristóftól és Szabolcstól hallhatnak tippeket és trükköket az ingatlanszakmáról.

A roadshow azonban nemcsak az ingatlanszakma iránt érdeklődők figyelmét keltette fel: a cég rádióamatőr aktivitást hirdetett még március végén. Az rádióamatőrök feladata április 10-ig a lehető legtöbb összeköttetést létesíteni az éterben – a lehető legtöbb országgal. Az Openhouse híre így akár Amerikába is visszajuthat, vagy elérhet Ausztráliába, Új-Zélandra….. még az űrbe is. Ezen a tavaszon tehát nem „szerelem van a levegőben", hanem Openhouse - rádióhullámon!Háttérinformációk:

Április 18-a Rádióamatőr Világnap

Ekkor ünnepli a Nemzetközi Rádióamatőr Szövetség (IARU) és tagszervezetei a világ több, mint 150 országában az IARU megalapítását.

A szabad kommunikációt és barátságot kínáló rádióamatőrség továbbra is sokak érdeklődését kelti fel világszerte, dacára az Internetnek és a mobiltelefonoknak.

Ki a rádióamatőr?

A rádióamatőrök olyan műszaki érdeklődésű emberek (vannak, akik a rádióforgalmazás részét szeretik, vannak, akik a sport részét és vannak, akik a technikai háttere iránt érdeklődnek), akiknek kedvtelése, hogy - az adott ország hatóságai által kiadott hivatalos engedéllyel kapcsolatot létesítenek a világ más rádióamatőreivel. Tevékenységük oroszlán részét továbbra is a létrehozott összeköttetések izgalma és öröme, egymás területének és életének megismerése és a kapcsolattartás különböző módjainak kipróbálása jelenti.

Az engedély birtokában sokan maguk tervezik, építik meg rádióadójukat.
Vannak rövidhullámú (RH) „klasszikus" rádióamatőrök, akik közvetlenül egymással létesítenek kapcsolatot. És vannak az ultrarövid hullámot használók (URH), amelyek alkalmasak az űrtávközlésre is.

A Morse távíró (CW) üzemmódot ma már csak az amatőr rádiószolgálatban használják. Sokan ezt tiszteletben tartják és használják, de sokan számítógéppel váltották ki a távbeszélő (PHONE), a távgépíró (RTTY), vagy lassú letapogatású televízió (SSTV) módokat.

Hány rádióamatőr van a világon?

A Magyar Rádióamatőr Szövetség (MRASZ) szerint a rádióamatőrök száma az ezredfordulóra elérte a 4.000.000-t.

Miért pont Zúgó Tibor az Openhouse Rádióaktivitás managere?

Zúgó Tibor 1984-ben kapta meg hívójelét, amely azóta sem változott meg. Csapatban ötször nyert világbajnokságot, többször voltak második, illetve harmadik helyezettek, többször javítottak európa- és világcsúcsot. Tagja több nemzetközi távíró klubnak. Diplomákat szerzett és nyert a Szentföldtől Dél-Amerikán át Csehországig a világ legkülönfélébb pontjairól. Saját maga építette adóállomása az Openhouse franchise központjától mindössze 30 kilométerre található, a Győr-Moson-Sopron megyei Markotabödögén.

„HA1DAE vagyok. 1960. december 18.-án születtem, születésemtől kezdve jelenlegi QTH-mon élek. Az általános iskolai tanulmányaimat szülőfalumban végeztem és az osztályfőnököm, Csete Lajos tanár úr javaslatára a győri Pattantyús Ábrahám Géza Ipari Szakközépiskolában folytattam. 1975 szeptemberében jelentkeztem a Farkas Péter tanár úr által vezetett rádiós szakkörbe, ahol elsajátítottam a Morse ABC-t valamint a rádióamatőrködés alapjait. Ugyanebben az évben, karácsony előtt, több osztálytársammal együtt bementünk a Győr Városi Rádióklubba, ahol nagy szeretettel fogadtak bennünket. Ez a fogadtatás olyan mély hatást gyakorolt rám, hogy beléptem a klubba és azóta is tagja vagyok." – írja magáról Tibor honlapján, a http://ha1dae.atw.hu/ oldalon.Tudta?
Természeti csapások esetén gyakran fordul elő, hogy a külvilággal akár több napon keresztül is csak amatőrállomások képesek kapcsolatot tartani, mert működésükhöz nem szükséges külső eszköz, pl. átjátszó, amely megsemmisülhetett a katasztrófában.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kincs, ami van - fókuszban az egészségturizmus

A Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar Turizmus Intézete 2011. április 11-12-én… Tovább olvasom