Kisalföld logö

2018. 07. 16. hétfő - Valter 17°C | 27°C Még több cikk.

Radioaktívtól Zümiig – szilveszteri házi(tűzi)játékok

Győr – Már csak órák vannak hátra 2008-ból, de még mindig beszerezhetik a szilveszteri tűzijátékot. A kisalfold.hu szétnézett az évről évre színesebb pirotechnikai piacon, miközben beleszippantottunk szilveszteri vásár hangulatába is. Videóval.

A megyeszékhelyen három áruház (Kika, Praktiker, Plaza) parkolójában biztosan lehet shoppingolni szilveszteri tűzijátékokat. Ezek közül kettő helyszínen egy svéd gyártó, a Svea Fireworks durrogtatnivalóit vesztegetik; a kínálat meglehetősen gazdag.

Szilveszteri fíling Győrben - Videó: Cseh Róbert


Örökifjaknak való durrogtatnivalók

Kezdve a különböző inkább gyerekeknek való kütyüktől (zümi, zöldlabda, durrogó tekercs) egészen a már-már aknavetőket idéző rakétákig. Az árak ennek megfelelően meglehetősen széles skálán mozognak: Zümi megvan 200-300 forintból, míg a rakéták között akad olyan csomag, mely 12-13 ezer forint.

No, ezt a látványt pipálják le a saját kertjükben!
No, ezt a látványt pipálják le a saját kertjükben!


Amikor az egyik eladót arról kérdeztük, hogy a rakétákkal a szomszéd házát ugye véletlenül se tudjuk-e leégetni, az elméleti válasz megnyugtató volt: "semmiképp se". A gyakorlatiról pedig annyit, hogy ezek a tűzijátékok vitán felül megbízhatóak, de a kezdő ceremóniamesterek azért biztos, ami biztos olvassák el figyelmesen a használati útmutatót.

Kicsi, durrogó zöldlabdák
Kicsi, durrogó zöldlabdák


Éljenek a mozi hősei, na meg a vendetták!

A Praktiker parkolójában árusító másik forgalmazó tűzijátékai hasonló árfekvésűek (150 forinttól 9 ezerig). Ezek a szilveszteri fényforrások vagy egy nagyváros nevét viselik (Barcelona, New York, Moszkva), vagy emlékezetes mozifilmekét. Akad itt X-Men, Mátrix, Armageddon, Gyűrűk ura, de még Love Story-s csomag is.

Hogy a 150 lövést biztosító, 22 500 forintos Vendettáról már ne is beszéljünk. Az olasz szó önmagában beszédes magyarul (vérbosszú), de december 31-én legfeljebb a szomszéd kutyáját kergeti majd a pokolba.

12 tanács a balesetek elkerüléséért!

Szokták volt mondani, hogy a szilveszteri tűzmester munkája valójában csak két esetben vehető észre: amikor elkezdődik a tűzijáték, vagy ha elront valamit. Hogy utóbbi elő ne fordulhasson, előkerestük a rendőrség 12 pontba szedett jó tanácsait.

1. Pirotechnikai terméket kizárólag hatósági engedéllyel rendelkező forgalmazótól vásároljon! (Piacokon tűzijáték termékek árusítása tilos!)

2. Kizárólag bevizsgálással rendelkező, és magyar használati utasítással ellátott terméket vegyen meg! Szigorúan tartsa be a használati utasításokat!

3. Tűzijáték termékek csak kültéren használhatók fel!

4. Kézben tartva ne működtesse el a pirotechnikai terméket, s ne hajoljon fölé, mert balesetveszélyes!

5. Győződjön meg arról, hogy függőleges irányban semmilyen akadály nincs a termék útjában! A termék működtetésénél oldalirányban mindig tartsa be a használati utasításban meghatározott biztonsági távolságokat! Távolabbról nézve, nagyobb élményt nyújt a termék működése.

6. A terméket mindig biztonságosan rögzítse, az eldőlés ellen!

7. A tűzijáték rakéta vezetőpálcáját soha ne szúrja be a földbe, hanem stabilan álló üres üvegből indítsa!

8. Ne szerelje szét a pirotechnikai termékeket!

9. A pirotechnikai terméket úgy tárolja, hogy a gyermekek ne férhessenek hozzá!

10. A petárda birtoklása és felhasználása magánszemélyek számára tiltott!

11. Vigyázzon arra, hogy az Ön szórakozása ne veszélyeztessen másokat (személyeket, állatokat), tárgyakat, épületeket, a természeti környezetet!

12. A sérült, nem működő terméket vigye vissza a vásárlás helyére, vagy a terméken található forgalmazónak!
                                                                


Forrás: www.police.hu


Hiába jó a szlovák cucc, ha egyszer tilos behozni

A rendőrség mellett a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) munkatársai is folyamatosan ellenőrzéseket végeznek ezekben a napokban országszerte, petárdák és illegálisan tartott tűzijátékok után kutatva.

Sipos Jenő, a VPOP szóvivője elmondta, hogy a határátkelőhelyeken fokozottan – főként a szlovák határ mentén, hisz északi szomszédunk igazi pirotechnikai nagyhatalom – próbálják kiszűrni az országba érkező csempészszállítmányokat, a nagy piacokon és környező raktárakban is ellenőrzik az árusokat.

A szóvivő tájékoztatása szerint a VPOP munkatársai decemberben csaknem tízezer illegálisan behozott és tárolt pirotechnikai terméket foglaltak le, az országos akciók eredményéről az új év elején tájékoztatnak.
Olvasóink írták

 • 9. Georg 2009. január 01. 21:54
  „Sajnos van a tüzijátéknak áldozata a megyénkbéli Kisfaludon!!!!!!!!
  Arcon lötte magát az illető a hírek szerint.A kiérkező mentősök már nem tudtak rajta segíteni.........ismét egy értelmetlen halál!!!!!!!!!

  Részvétem a családnak!”
 • 8. Edi75 2009. január 01. 13:14
  „Utálom a szilvesztert. Mit is ünnepelünk ilyenkor? A sok petárda meg az agyamra megy.”
 • 7. magyar1 2009. január 01. 12:12
  „A petárda nagyon jó dolog. Szőlő és gyümölcs ültetvényekben remekül távol tarja a seregélyt. Más országokban ezért engedélyezik egész évben. Egymást és a szomszéd kutyáját ezzel ijesztgetni? Hát akinek ez az egyetlen öröme, az sürgősen forduljon pszicháterhez.”
 • 6. Fedayn 2009. január 01. 11:25
  „Be kéne tiltani ezt az egész cirkuszt az augusztus 20.-i tüzijátékkal együtt!”
 • 5. KARIKA 2008. december 31. 17:30
  „primitív játék hülyegyerekeknek
  épeszű normális ember nem vihogna azon hogy eldob egy gyutacsot ami nagyot durran .
  mi ebben a szórakoztató.”
 • 4. pancser 2008. december 31. 12:29
  „2-nek! Filléres dolgokat üldöznek a magyar hatóságok, ahelyett, hogy komolyabb csempészéssel foglalkoznának. Míga a magyar hatóságok petárdát keresnek, addig nem jut idejük a kábítószerre például. Bravó magyar törvényhozás!”
 • 3. zotya975 2008. december 31. 11:59
  „A legjobb első évben volt, amikor lehetett venni, a Prekiker parkolójában volt egy konténer, nem mehettél oda, volt egy darab fekete-fehér árlista. Kiválasztottad mit akartál, odahozták, megmutatták, persze csak egyenként. Összeszedted amit akartál, ráírták egy darab papírra, bevitted a pénztárnál kifüzetted, visszamentél, a blokk ellenében összeszedték amit vettél. 1.5-2 óra, persze miután kivártad a sorod. Tiszta kabaré volt. Szerintem most már sokkal jobb. Odamész, meg lehet sasolni mindent, kiválasztod, perkálsz, mehetsz. Max fél óra.”
 • 2. Kócoska 2008. december 31. 11:17
  „Úgy érzem ez is, mint minden más Itthon nagyon túl van lihegve! Korábban volt, hogy vettem a pozsonyi Tescoban, és nem viccelek, a tűzijátékok melletti polcokon gyerekjátékok, babák, társasjátékok voltak. Mégsem robbant fel senki. Szerintem Európa rajtunk röhög ilyen konténeres baromságokkal. Magyarországon nem adnék ki pénzt ilyenre, külföldön kb. 30 százalékába kerülnek ezek a termékek, és korlátlanul lehet használni, az év bármelyik napján. Éljen a lenyúlás! Bravo magyar törvényalkotók!”
 • 1. b.zoli 2008. december 31. 11:14
  „Vigyázzon mindenki mindenkire!!! B U É K”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fújhatjuk az óesztendőt!

Győr-Moson-Sopron - A két véglet: a tömegeket vonzó, koncertekkel tűzdelt utcabálok, illetve a… Tovább olvasom