Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Rácson innen, rácson túl

A közvélemény két hete latolgatja, rács mögé kerülhet-e Stohl András. Ittas vezetés és ittas vezetés között hatalmas különbségeket tesz a törvény, ezt példákkal is illusztráljuk.

Stohlnál egyébként a segítségnyújtás elmulasztása lesz a perdöntő kérdés.

Önmagában az a tény, hogy az ittasan balesetet okozó Stohl András drogot is fogyasztott a gyanú szerint, nem minősítő, csak súlyosító körülmény lehet, persze ettől a kábítószer-visszaélés ott marad a számláján. Viszont a fő kérdés, hogy segítségnyújtás elmulasztásának fogja-e a bíróság minősíteni a színész tettét, hiszen Stohl a mentő értesítése után – lehet, hogy nem törvénytelen módon – elhagyta a baleset helyszínét.

Ha ugyanis a gyakorlatot nézzük, ittas vagy bódult állapotban egy súlyos sérülés – ez esetben combnyaktörés – okozásáért, bár ezt három évig terjedő börtönnel fenyegetik, végrehajtandó szabadságvesztést nemigen szokott kiszabni a bíróság. Ha viszont mindezen felül valaki segítségnyújtás nélkül hagyja el a helyszínt, szinte biztosan rács mögé kerül. Ez a tett önmagában is három évig terjedő börtönnel büntetendő, és Stohl András ügyétől függetlenül: ha még tragédiához is vezetne a mulasztás, öt év lenne a felső határ. És akkor még az italról, a drogról nem is beszéltünk.

Dr. Dobor Zsuzsanna, a Győri Városi Bíróság elnöke úgy tájékoztatott: alapesetben a súlyos sérüléshez vezető baleset okozását egy évig terjedő szabadságvesztéssel sújtják. Ha viszont ez ittassággal párosul, akkor három év a határ, maradandó sérülés esetén pedig öt. Az utóbbinál igen sokat nyom a latba az orvosi vélemény, mivel itt már könnyen végrehajtandó szabadságvesztés lehet a dologból, míg a halált okozó ittas vezetésnél ezt már borítékolni lehet. S itt is vannak fokozatok: ha ugyanis kettőnél több ember esik a részegség áldozatául, az már tömegszerencsétlenségnek minősül a törvény szerint és tíz év a felső határ. Sajnos találunk is erre precedenst a megyében: 1997-ben három fiatalember hunyt el egy erősen ittas férfi hibájából Győr mellett, az egyik nyúli kanyarban. A vezetőre hét év börtönt szabtak ki.

A másik végletre pedig egy csütörtöki ítélet szolgáltat jó példát. A Győri Ítélőtábla egy visszaeső ittas vezető ügyében járt el harmadfokú bíróságként. A kissé groteszkre sikeredett eljárásban N. Béla tettét első fokon ittas vezetés kísérletének, másodfokon szabálysértésnek minősítették, ezért fellebbezett másodszor is az ügyészség. A férfi vétke az volt, hogy miután édesanyjánál füvet nyírt és haza kellett mennie damilért, már ittasan tekerte Babettáját, akár egy biciklit. A perdöntő kérdés – ami három fórumot is megjárt – az volt, hogy vajon kerékpárként akarta-e használni a segédmotort vagy pedig egyszerűen az állapota akadályozta abban, hogy beindítsa. Erről szemtanúkat is meghallgattak korábban, az ítélőtábla végül ittas járművezetés kísérletéért tiltotta el a volántól két évre N. Bélát. A férfi jogosítványát 2008 májusában vették el, tehát a két év most telik le.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szupermodellekre vadásznak a Győr Plazában - jelentkezz Te is!

A Valentine Modelmanagementként Győrből indult, mára nemzetközivé vált ügynökség vasárnap nyitástól… Tovább olvasom