Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Rács és kamera őrzi a Radnóti-szobrot Pannonhalmán - fotók

Rács és kamera őrzi a Radnóti-szobrot Pannonhalmán - fotókBagó Ferenc, Pannonhalma polgármestere szerint a téglagyár területén van a legjobb helye a Radnóti-szobornak, de óvintézkedésekre szükség volt.A cikkhez tartozó galéria megnyitása
(Új ablakban)
Az országosan ismert Radnóti-szobrot elővigyázatosságból évekig zárható helyen tartotta a pannonhalmi önkormányzat. Meszlényi János alkotása most visszatérhetett oda, ahol a költő utolsó éjszakáinak egyik töltötte az "erőltetett menettel".


A kisalfold.hu 2013 novemberében írt arról, hogy a fémlopások megelőzése végett a pannonhalmi önkormányzat előbb a tűzoltó szertárba, majd az általános iskolába költöztette Radnóti Miklós fekvő szoboralakját. Meszlényi János 1983-ban készült alkotása egészen addig azt szimbolizálta a bezárt pannonhalmi téglagyár területén, hogy a költő utolsó éjszakáinak egyikét az egykori üzem területén töltötte. A három évvel ezelőtti pannonhalmi "szobormentésnek" különös pikantériát adott, hogy alig pár nappal korábban egy figyelmetlen autós kidöntötte és összetörte Melocco Miklós Radnóti-szobrát Győr határában.

Visszaszállítás előtt óvintézkedéseket tettek

A pannonhalmi Radnóti-szobor most visszaköltözött régi-új helyére. "Mind a helyiek, mind a városba látogatók közül többen hiányolták a Radnóti-szobrot a téglagyár területéről. Tekintettel arra, hogy valóban ez a helyszín ápolja leginkább a költő emlékét, úgy döntöttünk, hogy visszaszállítjuk az eredeti helyszínre a szobrot. Ezt megelőzően azonban gondoskodtunk a szükséges óvintézkedésekről. Pusztai Gábor közreműködésével vasrács készült az emlékhely nyílásaira. A közelbe térfigyelő kamerát telepítettünk, mivel továbbra is tartunk a fémtolvajoktól. Kéri Ferenc segítségével megújult a szobor közeli emléktábla. A szobor látogatóit hamarosan információs táblák fogják útbaigazítani a településen" – mondta Bagó Ferenc, Pannonhalma polgármestere.

 
A pannonhalmi Radnóti-szobrot sokan nézték volna meg az elmúlt három évben, most újra lesz erre lehetőségük.

Kérésre kinyitják az emlékhelyet

Arra a kérdésünkre, hogy a biztonsági intézkedések milyen költséggel jártak, Bagó Ferenc úgy válaszolt: "300 ezer forintba került, hogy ne kelljen aggódnunk a Radnóti-szobor esetleges rongálása, lopása miatt. Aki koszorút, virágot szeretne vinni az emlékhelyre és ezt előre jelzi az önkormányzatnak, természetesen számára kinyitjuk a vasrácsot".
Radnóti Miklós életének utolsó napjairól ide kattintva olvashatják el riportunkat! 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győr szégyenfoltjára épülne a City Point: mutatjuk a látványterveket

Győr szégyenfoltjára épülne a City Point: mutatjuk a látványterveket
A City Point vezető tervezője, Bodrossy Attila előbb dolgozott a győri buszpályaudvarra tervezett központon, mint az Árkádon. Szavazás. Tovább olvasom