Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Rábások apraja-nagyja ropta Győrben

Az újjáalakult Rába Néptáncegyüttes művészeti munkáját a hitelesség irányítja. Ennek jegyében évek óta gálával lepik meg a győri közönséget.
A Rába Néptáncegyüttes csoportvezetői, Delbó Eszter, Delbó Krisztina, Ádám Tibor és Antal Áron vallják: táncban, öltözködésben, viselkedésben, előadásmódban fontos a hitelesség, sőt, az oktatásban is az a legelső szempont, hogy a táncokat élethűen, az adott tájegységre jellemző, a táncos egyéniségek által képviselt mozgásformákon keresztül ismerjék meg a gyerekek, a fiatalok.

– Ezért szervezünk Győrben szinte egyedüliként évente több alkalommal hagyományőrző bálokat cigányzenészekkel és adatközlő táncosokkal. Táncházainkban az együttes tagjain kívül a legkisebbektől a szülőkig mindenki részt vesz, mert tudják, hogy céljainkat csak összetartó közösségekben lehet elérni – nyilatkozta érdeklődésünkre Antal Áron. – Az együvé tartozást a műsorok elkészítésében is próbáljuk erősíteni, hiszen a produkciókat legtöbb esetben két-három korosztály együttesen adja elő. Meggyőződésünk, hogy a közösségépítés és az együttes célok megvalósításának alapkövei a csoportvezetők, éppen ezért nagy a felelősségünk!

Az Antal Áron által említett szellemiséget igazolta a Rába Néptáncegyüttes idei gálája, a „Dunán innen, Dunántúl" is. Az újjáalakulásuk óta hagyományos produkciót összefoglalásnak szánják éves tevékenységükről. A Bartók Béla Megyei Művelődési Központban bemutatott műsor első része az „Aprók tánca Györgyfalván" című koreográfiával kezdődött a Rábca-csoport előadásában, majd – némileg átalakított formában – a „Sopron megye, kis Vitnyéd az én hazám..." című összeállítás kapott helyet a színpadon, amelyben az együttes Kiscserókok csoportja a „Vitnyédi táncokat" adta elő. A gála második felében a Sárköz és Kalocsa táncait dolgozta fel az együttes. A nézők egy vásár keretében élvezhették a sárköziek jellemző táncát, a különféle formákban táncolt ugróst, a virtuóz friss csárdást és a sárpilisi verbunkot, a kalocsaiak gesztikulációra épülő verbunkját, a hivalkodó csárdásokat és a marsot. A műsor üde színfoltja volt a karikázó és a drágszéli cigánytánc.

Nincs tánc zene nélkül

A műsor sikerének egyik kulcsa a zenekari kíséret volt. Németh Dénes hegedűn, tamburán és dobon, Orsós Tamás brácsán és tamburán, Lelkes Tibor harmonikán és bőgőn, Hanusz Zoltán bőgőn, gitáron és dobon, Makó Péter fúvós hangszereken és tamburán, Eredics Dávid prímtamburán és klarinéton, Pörneczi Imre trombitán és Lautner Tamás tubán játszotta a talpalávalót.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tisztes ipar szolgálói

Munkájuk, nevük védjegy, a jó iparosmesterhez ma is visszatér a kuncsaft. Tovább olvasom