Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Rábaközi Hagyományok Napja a PSVMK-ban

Völcsey Lajos döri fazekas, Takácsné Nagy Ani győri hímző, Ivánkovics Gyuláné höveji csipke, Schreiner Károly écsi fafaragó munkáiból nyílott kiállítás a Győri Petőfi Sándor Művelődési Központban szombaton, melyet Balázs Lívia néprajzkutató nyitott meg.


Meglehetősen lelkes megnyitóbeszédében elárulta magáról a néprajzkutató, hogy különösen kedves számára, hogy éppen ő nyithatja meg ezeknek a kézműves embereknek a munkáiból készült kiállítását. Annál is inkább, mert maga is Rábaközi kötődésű.

A tájegység szépségéről és az ott alkotókról, alkotásaik részleteiről szólt a megnyitó, ahol sok érdeklődő szempillantásaiból láthatóak voltak a csodálkozás jelei.

Azok, akik jelen voltak a megnyitón, megtapasztalhatták, hogy mennyi érzék, és megannyi szeretet lakozik egy - egy elkészült babákban, amelyek a Rábaközi népi öltözéket viselve mutatják be a tájegység jellegzetességeit, színeit, kibontakoztatva a díszítéseket és a Rábaközi emberekre jellemző kollekciók sokszínűségét.

A kiállítást követően, Dr. Lanczendorfer Zsuzsanna előadására került sor, ahol a Rábaközi képekről hallhattak előadást az érdeklődők, és megtudhatták, hogy egy néprajzos gondolatvilágában hogyan tükröződnek vissza a korábban megörökített pillanatok.

Fotók és szöveg: Gulyás Attila (tudósító)


Dr. Lanczendorfer Zsuzsanna előadása: Rábaközi képek egy néprajzos szemével. Rábaköz néprajzi kincsei.

A Rábaközi Hagyományok Napja keretén belül a kézműves foglalkozások adtak lehetőséget arra, hogy akiket érdekelt, belekóstolhattak a gyógyfűves zacskó készítésébe, agyagozhattak is.

Mindezek mellett sok más érdekes előadáson vehettek részt a Rábaköz tájegysége és hagyományai iránt érdeklődők a Petőfi Művelődési Házban szombaton.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iszapömlés: Devecsert Győrbe menekítenék

Devecsert illetően "esetleges kitelepítésről" intézkedtek szombaton, Győr felkészült a fogadásukra. Öt vasúti szerelvény áll készenlétben. Tovább olvasom