Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Rába piknik vadpörkölttel szombaton Győrben

Rába közeli, megyei települések zenés-táncos mulatsággal, tájjellegű ételek főzésével mutatkoznak be szombaton a régi korcsolyapálya helyén Győrben. Cél: a térség turisztikai fellendítése.

Négy évvel ezelőtt azzal a céllal alakult meg az Alsó-Rába Menti Faluszövetség, hogy tizenegy Rába parti település (Bodonhely, Rábapatona, Mérges, Koroncó, Rábaszentmiklós, Mórichida, Árpás, Ikrény, Kisbabot, Rábaszentmihály és Rábacsécsény) közösen fejlessze a térség turisztikáját.

"Amikor leginkább szennyezték a bőrgyárak a folyót, Győr közelében akkor sem volt nyoma a habzásnak"

"Szövetségünk a Rába-Hullámtér Nonprofit Iroda közreműködésével azért szervez pikniket most szombaton, hogy bemutassa a Rába vadregényes tájait a győrieknek, s helyben növeljük a falusi turizmus lehetőségeit" – kezdte Jutasi Kálmán, a szövetség elnöke, Rábapatona polgármestere.

"Valaha rengetegen túráztak, csónakáztak a Rábán, de az utóbbi időben főként a folyó habzása miatt egyre inkább elmaradtak a felénk látogatók. Holott amikor leginkább szennyezték a bőrgyárak a folyót, Győr közelében akkor sem volt nyoma a habzásnak.


Vadregényes tájakon: a Rába Árpásnál.
Vadregényes tájakon: a Rába Árpásnál.


A helyi turisztikát viszonylag szűk anyagi keretek közt, kis lépésekben kívánjuk fejleszteni: egyre több piktogramos tájékoztató táblát helyezünk el a hidakon, így az evezők tisztában vannak vele, milyen távolságot kell megtenniük a következő településig, vagy éppen hol találnak éttermet, pénzautomatát.

Ezen kívül korszerű kikötési pontokat igyekszünk létrehozni; például Árpáson és Bodonhelyen már áll is egy stég" – közölte Jutasi Kálmán.

Tekerés után csónakban visszacsorogni a folyón Győrbe

"A vízi turizmust szeretnénk kerékpár kölcsönzési lehetőséggel is bővíteni: kiváló túrát lehetne úgy tenni Győrből, hogy a töltésen Árpásig eltekernek kirándulók, ott leteszik a bicikliket, majd csónakban visszacsorognak a megyeszékhelyig" – tette hozzá az Alsó-Rába Menti Faluszövetség elnöke.


Túra a Rábán.
Túra a Rábán.


Arra a kérdésünkre, hogy a Rába folyamatosan változó vízszintje nem akadályozhatja-e a vízi turizmus komolyabb kibontakozását – egyes fórumokban lehet olvasni olyan véleményeket, miszerint az osztrákok úgy "játszanak" a Rába vízszintjével, mint a szlovákok a Dunával –, Jutasi Kálmán úgy felelt: "az biztos, hogy egy viszonylag állandó, közepes magasságú vízszint nagyban segítené a kajakosok, kenusok dolgát.

Ha túl alacsony a vízszint, akkor elakadhatnak a hajók, ha pedig túl magas és gyors sodrású a folyó, akkor veszélyes vízre szállni".

"A tagtelepülések zenés-táncos műsorral mutatkoznak be a színpadon"

A Rába-Hullámtér Nonprofit Iroda munkatársától, Vécsey Piroskától megtudtuk: most szombaton délelőtt 10 órától kezdődnek a programok a Rába-parton szemben a győri tűzoltósággal, a Benczúr utcai régi korcsolyapályán.

"A tagtelepülések zenés-táncos műsorral mutatkoznak be a színpadon, illetve minden egyes településnek a gasztronómiai hagyományait is megkóstolhatják az érdeklődők, hisz kimondottan tájjellegű ételekkel készülnek a községek.

Többek közt lesz vadpörkölt és halászléfőzés is. Sajnos, csónakázásra a magas vízszint miatt nem adódik lehetőség ezúttal a Rábán" – zárta szavait Vécsey Piroska.

Olvasóink írták

 • 3. anuvuk 2010. szeptember 03. 11:53
  „Csak ajánlani tudom a kerékpározást a Rába és a Marcal mentén a gátakon, - de nem a kocsival való porzós száguldást !
  A kocsiból az ember nem lát semmit, a kerékpárt ott rakom le ahol akarom.
  A szunyogok, a kullancsok ellen mindenki maga védekezzen, vannak korszerű környezet barát készítmények.

  "Madárvédelem - Természetvédelem"”
 • 2. Catherina 2010. szeptember 03. 07:43
  „és milyen zene kíséretében? mert ezt soha nem írjátok! - mindig csak utólag tudom meg, hogy érdemes lett volna meghallgatni. pl. este lesz valamiféle koncert? mert az is érdekelne, de sehol nincs írva.”
 • 1. Catherina 2010. szeptember 03. 04:51
  „ott a helyünk!!! imádom a Rábát.....nem kevésbé a Dunát.....tudom, most ez nem erről szól, de akkor is...:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akadálymentes óvodabővítés Győr-Ménfőcsanakon

Átadták csütörtökön a Petőfi Sándor Általános Művelődési Központ korszerűsített Horgas utcai óvodai… Tovább olvasom