Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Rába: 398 millió forint nettó nyereség az első negyedévben

A győri székhelyű Rába Járműipari Holding Nyrt. 398 millió forintos nettó nyereséggel zárta 2010 első negyedévét, bár a fix költségek magasabb aránya miatt 44 millió forintos üzemi veszteséget könyvelt el - derül ki a Budapesti Értéktőzsde honlapján kedden közölt nem auditált, konszolidált jelentésből.

A cég vesztesége 2009 első negyedévében még több mint 10 milliárd forint volt.
A nemzetközi pénzügyi jelentéskészítési szabványok (IFRS) szerinti csoport szintű árbevétel 2010 első három hónapjában 7,9 milliárd forint volt, 18,4 százalékkal alacsonyabb a 2009 első negyedévinél. Ez a legnagyobb mértékben az alacsonyabb deviza árfolyamoknak és részben a termék árában megjelenő alapanyag árak csökkenésének következménye - olvasható a jelentésben.
Bár az alacsonyabb árbevétel hatására az EBITDA (kamat-, adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredmény) 550 millió forintra csökkent a tavaly azonos időszaki 1,29 milliárdról, az alkatrész és jármű üzletágak továbbra is pozitív üzemi eredményt produkáltak.
A tavalyinál jóval kedvezőbb összetételű és alacsonyabb volumenű fedezeti ügyletek, illetve a vegyesvállalati részesedés értékesítésének nyeresége az idén 661 millió forintos pénzügyi nyereséget eredményezett.
A nettó hitel állomány 9,7 milliárd forint lett, ami 2,5 milliárd forinttal alacsonyabb, mint az előző év végén, ez az eredményes működésnek a működő tőke csökkenésének és a vegyesvállalati üzletrész értékesítésének köszönhető.
Az adminisztratív és az értékesítési területen a közvetett költségek gyakorlatilag az előző évi értékkel egyeztek meg, a szellemi és a vezetői területeken ebben a negyedévben is csökkentett munkaidőben és ennek megfelelő bérezéssel dolgoztak a munkatársak.
A jelentés szerint továbbra sem mutatkozik egyértelmű javulás a nemzetközi járműpiacon. Bár az Egyesült Államok tehergépjármű-piacán megindult a növekedés, nagyobb mértékű elmozdulásra a második félév előtt a Rába várakozásai szerint nem lehet számítani.
Európában a tavalyinál közel 30 százalékkal kevesebb nehézgépjárművet adtak el, mint a tavalyi év azonos időszakában. A személygépkocsi-alkatrészek európai forgalma ugyancsak elmaradt a tavalyi szinttől. A mezőgazdasági gépek Rába számára szintén meghatározó piaca az USA-ban végig meglepően aktív maradt, ugyanakkor Európában az általános csökkenő trendet követte. Az orosz piacon ezzel párhuzamosan határozottan élénkülő kereslettel szembesült a vállalat.
Továbbra is nagyfokú a piaci bizonytalanság, de a tervezhetőség érezhetően javult az év elejére - idézi a jelentés Pintér Istvánt, a Rába elnök-vezérigazgatóját, aki hozzáfűzte, hogy az utóbbi napokban jelentkező új típusú pénzügyi kockázatok - így a görög válság - hatása ugyan nehezen becsülhető, ám várakozásaik szerint 2010 már a kiegyensúlyozott építkezés éve lehet.
A Rába csoport 2010 végére 5 százalékos árbevétel-, és ennek megfelelő mértékű EBITDA-bővüléssel számol.
A Rába részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde "A" kategóriájában lehet kereskedni. A részvény a keddi tőzsdenapot 925 forinton, az előző napinál 20 forinttal alacsonyabban zárta. A részvény legalacsonyabb árfolyama 610 forint, a legmagasabb 1.040 forint volt az elmúlt egy évben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árulja a győri honvédségi ingatlant az MNV

Egymilliárd forint pályázati biztosítékkal hirdette meg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) az… Tovább olvasom