Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Pusztuló horgászparadicsom

Minél zöldebb a Holt-Marcal, annál szomorúbbak a gyirmóti horgászfalu ingatlantulajdonosai. A vizet ellepő békalencsével maguk nem tudnak megbirkózni, így nem tudnak horgászni. Attól tartanak, hogy elkezdődik a hely lepusztulása, amit eddig idillinek éreztek.
A gyirmóti horgászfaluban 252 kisebb-nagyobb házikó tarkítja a Holt-Marcal partjait. Ötszázan rendszeresen kijárnak oda, nyáron sokan kint is laknak. Akadnak többen is, akiknek évtizedek óta ez a hat kilométeres folyószakasz és a környéke egyenlő a pihenéssel, a kikapcsolódással. Ezért is keseríti el őket az idén kialakult helyzet.
Három horgász kereste meg lapunkat panaszával. Kiss Gyula, Szalai Ferenc és Pongrácz Géza elmondása szerint a holtág vize minősíthetetlen, mióta ellepte a békalencse. Sajnálják, hogy a kárt okozó növény beáramlását a horgászegyesület vezetősége nem akadályozta meg. Most már hiába küzdenek ellene, nem győzik merni, olyannak érzik feladatukat, mintha homokot lapátolnának a sivatagban. Így viszont nem tudnak horgászni, hiába fizettek be azért fejenként 14 ezer forintot.

Már szaga van

A vizet beborító zöld szőnyeg miatt szerintük a korábban paradicsomi környezet romlásnak, bomlásnak indult. Szeretnék, ha a hatóságok, a különböző szervezetek nem egymásra mutogatnának, egymásnak dobnák a labdát ez ügyben, hanem ha kell, együtt oldanák meg a problémát. A megfelelő tájékoztatást is hiányolják. Szeretnék tudni, kinek a dolga a drága takarítás elvégeztetése, mert ha semmi sem változik, akkor a többmilliós ingatlanok elértéktelenednek. A védett rész csodás, sündisznóban, örvös galambban, vidrában, vízicsibében, gyíkokban gazdag élővilágának pusztulásával kell számolni véleményük alapján.

Egyelőre állóvíz

Várnai Jenő, az MVG Horgászegyesület elnöke elmondta: azután, hogy a Kisalföldben július 5-én Megküzdenek a „zöld szörnyeteggel" címen jelent meg cikk a témáról, az önkormányzat összehívta az érintetteket. Tájékoztatása szerint ugyanis a városé a vízszakasz tulajdonjoga, a horgászegyesület pedig a halászati jogot az államtól bérli. Az egyeztetésen az a megállapodás született, hogy a természet- és a környezetvédelmi szakhatóság megvizsgálja a víz állapotát. Véleményük birtokában a város megpróbálja előteremteni a tisztításhoz, a békalencse eltávolításához szükséges 2,5–3 millió forintot. Egyelőre csak az egyik szakvélemény készült el, tehát áll az ügy.
A megelőzésről annyit mondott Várnai, hogy a békalencse terjedésének megakadályozását a vezetőség maga nem tudta volna elvégezni, ahhoz több tag összefogása, fizikai segítsége kellett volna.

Együtt a szörny ellen

Szabó József szakaszmérnök megerősítette: a város a tulajdonos, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság a vízrendszer kezelője. A szükséges vízkormányzást gátőreik szabályszerűen végzik. P is megemlítette az egyeztetést, és leszögezte: a szakvélemények alapján lehet csak dönteni a beavatkozásról. Elmondta: a horgászegyesület érdekében az igazgatóság áramló vizet igyekszik biztosítani a Holt-Marcalban. Oxigéndús vizet táplál a rendszerbe és a békalencsegyűjtő akciókat is azzal segíti, hogy áramoltatással tereli a „zöld szörny"-et.

Eddig nem jutott pénz az útra

A telek- és víkendház-tulajdonosok azt is elpanaszolták, hogy a horgászfaluhoz vezető úton két éve nem volt kátyúzás. A tengelytörő, nagy gödröktől féltik kocsijaikat és szerintük csak rontanak a helyzeten az arra járó erő- és munkagépek. Mivel fizetik az építményadót, cserébe elvárják, hogy az önkormányzat murvával töltse fel a nagyobb lyukakat.
Bartha Gusztáv, a győri útkezelő vezetője elmondta: a szervezet kétévente szokta javítani azt a szakaszt. Idén viszont útfenntartásra nagyon kevés pénzt kapott, a korábbi 3–400 millió helyett csak 250 millió forintot. Ebből elsősorban belterületen végzett munkálatokat, és ott sem fért bele minden a keretbe. A képviselők nemrégiben döntöttek e cél finanszírozásának 150 millió forintos kiegészítéséről. Abból az összegből a lakóutcákat kell rendbe hozni, ha marad pénz, akkor a peremkerületekben, például az említett úton is betemeti a gödröket az útkezelő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közvélemény- kutató játék

A „Győr turizmusáért – játék a városért” közvélemény-kutatás keretében eddig… Tovább olvasom