Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 3°C | 8°C Még több cikk.

Pusztulásra ítéltetünk?

Génmódosítás: EU-s siker kivételes parlamenti konszenzus nyomán.

A spanyolok néhány ezer hektáron termesztenek génmódosított (gmo) kukoricát, ám az ország már nem képes a módosítástól mentes kukorica előállítására – jelentette be dr. Ángyán József egyetemi tanár a KÉSZ legutóbbi győri összejövetelén.

A professzor közelmúltbeli előadásán elmondta: a génmódosítástól mentes élelmiszerré nyilvánítás feltétele az, hogy az áru 0,9 százaléknál nagyobb mennyiségben ne tartalmazzon gmo-terméket. A néhány ezer hektárról szétszóródott, génmódosított kukorica pollenje azonban mára az egész ország területét beszennyezte, így Spanyolország nem képes megfelelni ennek a feltételnek.

A nagy multinacionális vegyi cégek – amelyek a növények génmódosítását azért szorgalmazzák, hogy minél többet adhassanak el saját vegyszereikből – versenyhátrányba hozták a spanyol termelőket a piacon. Nem csupán a spanyolok jártak így, hanem a világ legtermékenyebb vidéke, az amerikai Corn Belt övezet gazdái is. Az amerikai nyugdíjalapok bevásároltak a gmo-cégek részvényeiből, így, ha kiderül, hogy a génmódosított növények termesztése a várt pluszprofit helyett piaci hátránnyal jár, annak beláthatatlan következményei lehetnek. Az európai fogyasztók ugyanis ellenállnak a gmo-élelmiszereknek.

Ettől függetlenül az unió bizottsága tavaly engedélyezte néhány ilyen csemegekukorica európai termesztését. agyarország erre – példátlan ötpárti egyetértéssel moratóriumot kért, vagyis, hogy változatlanul fenntarthassa a termesztési tilalmat. Az MTA-kutatások kimutatták, hogy ezek a kukoricák ezerötszáz-háromezerszeres mennyiségben termelik azt a rovarölő szert, amit egyébként egy alkalommal a gazdák kipermeteznének... Az anyag a talajban felhalmozódik, veszélyeztetve a hasznos talajlakókat is...

Dr. Ángyán József országgyűlési képviselő elmondta: csak az ötpárti egyetértésnek köszönhető, hogy Magyarország fenntarthatja a moratóriumot. A bizottság elől az Európai Parlament elé került ügyben olyan országok is ellenünk szavaztak – Nagy-Britannia, Svédország –, amelyek saját piacukat védik a gmo-termékektől. Sikerünket az új tagoknak köszönhetjük, Bulgária és Ciprus már érdeklődött a magyar kísérleti eredmények iránt. Újabb, az elfogyasztott gmo-növényeknek az emlősök szerveire gyakorolt hatását célzó kísérletekhez azonban a fajtatulajdonosok nem nagyon adnak mintát: mint mondják, nem fűződik hozzá érdekük. Az eddig elvégzett kísérletek szerint viszont – például a magyar Pusztai Árpádnak a skóciai Rovett intézetében kapott eredményei – kóros szöveti és szervi elváltozásokat mutattak a génmódosított burgonyával etetett patkányokon. Marad a kérdés: ha a helyzet tisztázásához az európai bürokráciának sem fűződik érdeke, az azt jelenti-e, hogy pusztulásra ítéltetünk?

Csudai Endre

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Reszkessetek, szúnyogok!

Nem az számít, hogy mi mit érzünk – van, akit már meg is csíptek a szúnyogok –, hanem hogy mennyit mutatnak a mérések: ezek szerint pedig még nincs annyi szúnyoglárva, ami miatt irtani kéne. A gép mindenesetre készen áll, akár napokon belül felszállhat. Tovább olvasom