Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Pusztul az idei termés: már most oda az éves átlag

Győr-Moson-Sopron - Annak ellenére, hogy egyre gyakoribbak a milliós károkat okozó viharok – országosan hatmilliárd forint körüli idén eddig a növénykár –, csak a hazai termőterület alig több mint harmadára kötöttek biztosítást a termelők.
Vihar után az első kérdés a gazdálkodók között: „Na és volt biztosítása?" Idén ez a szélsőséges időjárás miatt az átlagnál is gyakrabban hangzik el. A biztosítókhoz már most több kárbejelentés érkezett, mint tavaly egész évben, s megyénk az egyik legrosszabbul álló az országban.

Utoljára egy hete csapott le jégeső a megyére – hogy mekkora a kár, még nem tudni pontosan, a végső kárfelmérés ugyanis a betakarítási időszakban történik meg –, számos gazda szőlőjének, gyümölcsösének, kukoricatermésének száz százaléka megsemmisült. Megyénkben akad olyan magántermelő, aki közel negyvenmillió forintot bukott az egy héttel ezelőtti viharon; madártojás nagyságú jégdarabok verték el gyümölcsfái termését. 

– Egy élet munkája veszett oda, nemcsak az idei termést, hanem még a jövő évi termőrügyeket is elverte a jég... – mutatja Bacsa István a szomorú képet, ami pázmándfalui gyümölcsösében fogadta a nyolc nappal ezelőtti jégeső után. Pedig rekordtermés lett volna a hathektáros almásban: 2500 mázsa almára számított – jó, ha három mázsa megmarad –, s az ilyenkor szokásos 40 helyett már most 70 milliméteresek voltak a gyümölcsök. A kára így 35–40 millió forint.
Márki János, a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) agrártagozatának vezetője néhány éve személyesen győzködte a Pannonhalma körüli szőlősgazdákat, hogy biztosítsák a szőlőiket.

A pázmándfalui Bacsa Eszter szomorúan mutatja a családi gyümölcsös termését – már ami maradt belőle az egy héttel ezelőtti jégeső után...Fotó: H. Baranyai Edina
A pázmándfalui Bacsa Eszter szomorúan mutatja a családi gyümölcsös termését – már ami maradt belőle az egy héttel ezelőtti jégeső után...Fotó: H. Baranyai Edina


– Azt a választ kaptam, hogy „errefelé nem szokott jég előfordulni...". Jobban aggódtak a gazdák amiatt, hogyan adják el a készleteiket, hiába mondtam, hogy bárkit érhet kár. Akár többször egymás után, a Békés megyei dinnyetermelők például tavaly és idén is rosszul jártak.
Sajnos jellemző, hogy az emberek csak akkor érzik ennek a súlyát, amikor már megtörtént a baj.

Márki Jánosagrártagozat-vezető Speciális agrárbiztosítást a nonprofit mezőgazdasági biztosítóegyesületeknél, valamint négy társaságnál – az Allianz, az OTP-Garancia, a K&H és a Generali biztosítónál – lehet kötni, amelyek a várható hozam alapján, növénykultúránként határozzák meg áraikat. A díjszámítás mindenhol más és más, van például, ahol – az elmúlt évek káreseményei alapján – minden települést egyenként sorolnak úgynevezett „jégkategóriába". (Ennek alapján az ott élő, náluk szerződött gazdák a jövő évben számíthatnak a díjnövekedésre...)

A leginkább jégérzékeny növények az alma és a szőlő, ezeknél az éves díj a biztosítási érték (ez a termény átlagárának és a várható terméshozamnak az átlaga) 8–14 százaléka, azaz 48–84 ezer forint hektáronként. A repcénél ez az érték 3–6 százalék (9–18 ezer forint), míg a búzatermelőknek 1–2 százalékot – 1600–3200 forintot – kell fizetniük. S akár az autóbiztosításnál: önrész vállalásával vagy „kármentes előélettel" itt is csökkenthetők a díjak.

Annak ellenére, hogy egy néhány órás vihar többmilliós kárt okozhat, a Mabisz becslései szerint a magyar termőterület mindössze 36–38 százaléka biztosított. Pedig a statisztikát „megdobja" az is, hogy a nagyvállalatok, mint például az IKR Bábolna, kötelezően előírják a velük termeltetői szerződést kötött gazdáknak az agrárbiztosítást.

A legelővigyázatosabbak az ipari növény- és búzatermelők, náluk a termőterület körülbelül 55–60 százaléka biztosított, a szőlő- és gyümölcstermelőknél azonban ez az arány csak 5–10 százalék.

Nimsz Csaba, az egyik legnagyobb biztosítótársaság, az Allianz Hungária osztályvezetője szerint amióta öt éve megszűnt az agrárbiztosításra járó állami támogatás, visszaesett a kötések száma. Elsősorban a kistermelők körében, de a nagyüzemek is meggondolják, mire és mekkora értékű biztosítást kötnek. Pedig a társasághoz idén eddig megyénkből már 140 bejelentés érkezett növénykárról – 90 százaléka jégverés miatt – s a kifizetések értéke várhatóan eléri a 350 millió forintot.

Olvasóink írták

  • 2. LEHELKE! 2008. július 29. 20:18
    „AKI EZT ÍRTA NEM NÉZ UTÁNA A TÁMOGATÁSAIKNAK !MI KELL MÉG!PROVOKÁCIÓ AZ MEGY LEHELKE!ADJ A SAJÁTODBÓL NE AZ ÉN ADÓMBÓL!”
  • 1. LEHELKE 2008. július 29. 15:13
    „OSZINTE RESZVETEM AZ OSSZES MAGYAR TERMELONEK ! NEM ELEG HOGY A HAZAARULO IDEGENSZIVU PARAZITA KURMANY MIT MUVEL ORSZAGOS SZINTEN MINDEN MAGYARRAL ,MEG EZ IS !!! SZEGENY MAGYAR TERMELOKKET EZ A SZEMET KURMANY NEM HOGY MENTOOVET NYUJTANA NEKEIK!!! ISTENBEN BIZZUNK MINDJAAN DRAGA SOKAT SZENVEDETT MAGYAROK!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hajléktalanokat szállított az élményvonat

Győr - Kivételes élményben lehetett részük azoknak a hajléktalanoknak, akikért a likócsi Segítőházig… Tovább olvasom