Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Pusztán politikai érvekkel nem megy

Balogh József kedd óta végérvényesen a győri 3. számú egyéni választókerület győztese. Interjú itt.
„ Ugyan a törvény előírásai szerint a kétféle mandátumot nem lehet megkülönböztetni, de tudom, hogy a frakción és a párton belül a körzetes képviselőknek sokkal nagyobb a befolyásuk" – állítja lapunknak adott interjújában Balogh József győri polgármester. A politikus kedd óta végérvényesen a győri 3. számú egyéni választókerület győztese.

– Úgy érzem, ezelőtt egy hónappal nem gondolta volna, hogy csak 127 szavazattal győzi le Szijjártó Pétert.

– Jósolni sosem szerettem. A közvélemény-kutatások végig szoros eredményt jeleztek. Ezt a győri körzetet nemcsak most, hanem korábban is mindig a billegők közé sorolták. Minden alkalommal eleve kemény küzdelemre számítva indultam. Semmi okom nem volt tehát az elbizakodottságra. A felmérések szerint a népszerűségi mutatóm továbbra is magas. Jól jelzi ezt, hogy most az első fordulóban tizenhatezer-ötszáz-egynéhányan szavaztak rám, ehhez képest az MSZP-re tíz százalékkal kevesebben.

„ Belehúztunk"

– Szijjártó Péter szerint önnek meg kellene köszönnie a győzelmet Szabó Józsefnek, mert az MDF-es jelölt több mint nyolcszáz szavazatot kapott. Megtette már?

– Nem, mindenkinek szuverén joga a választási indulás. Ha Szijjártó Péter úgy gondolja, hogy neki valamilyen közlendője van Szabó Józseffel, tegye meg. Szijjártó Péternek sem köszöntem meg, hogy elindult, nem köszönöm meg Szabó Józsefnek sem.

– Min múlt a második fordulós győzelem?

– Belehúztunk. Az első fordulóban az a csalódás ért, hogy háromezerrel kevesebb szavazatot kaptam, mint négy éve, amikor első körös győztes voltam. Igaz, most több mint kétezerrel kevesebben mentek el szavazni. Az utolsó két hét kampányával azt akartuk elérni, hogy a szimpatizánsaink közül többen voksoljanak. Ez sikerült, így lett a minimális hátrányból minimális előny.

– Milyen következtetést vont le abból, hogy több városrészben – például Szabadhegyen és különösen Ménfőcsanakon – sok száz szavazattal kevesebbet kapott fideszes ellenfelénél?

– Bevallom, ekkora különbségre nem számítottam. Az országgyűlési választási kampány szinte teljes egészében az önkormányzati ügyek irányába tolódott el. Nem az országos politikai kérdéseket, hanem a napi problémák sokaságát vetették fel azokon a fórumokon is, ahol ott voltam. Sajnos a peremkerületek útjaira és közszolgáltatási gondjainak enyhítésére egyelőre kevesebb anyagi erő és idő jut. Ezt Szijjártó Péter ügyesen lovagolta meg. Azt sem hallgathatom el, hogy a körzetemben az egyházi személyek ellenem kampányoltak, amit sajnálok, de tudomásul veszek – annál is inkább, mivel mégis én nyertem.

Az egyéni képviselő előnye

– A két forduló között nagy hangsúlyt fektettek arra az üzenetre, hogy a győriek kormánypárti képviselőket küldjenek a parlamentbe. Veres János pénzügyminiszter vitát váltott ki azzal az utalásával, hogy a települések támogatása attól függ, melyik oldalra szavaznak. Ilyen értelemben nagy hátrány lett volna Győrnek és térségének, ha mindhárom egyéni képviselője jobboldali?

– Ez józan számítás kérdése. Az első forduló után gyakorlatilag eldőlt, hogy a szocialista-liberális koalíció kormányoz tovább. Mindenképpen jobb Győrnek, ha olyan kormánypárti képviselői vannak, akik egyéni kerületből és nem listáról kerültek be. Ugyan a törvény előírásai szerint a kétféle mandátumot nem lehet megkülönböztetni, de tudom, hogy a frakción és a párton belül a körzetes képviselőknek sokkal nagyobb a befolyásuk, az érdekérvényesítő képességük. Kérdezem: teljes joggal kampányolhattunk-e emellett? Szerintem igen. Mit tud elintézni egy olyan ellenzéki politikus, mint Szijjártó Péter, akinek a tevékenysége abban merül ki, hogy szidja a kormányfőt, a minisztereket, és nap mint nap támadásokat intéz ellenük? Jelenleg ő a Fidesz első számú pitbullja.

– Két ciklusban csak polgármester volt, a legutóbbiban már országgyűlési képviselő is. Milyen ügyekben jelentett ez előnyt?

– A bonyolult szakmai ügyekben egyértelmű előny a polgármesterség. Miután az ember a napi problémákat már a városházán megismerte, sokkal könnyebben tudja az álláspontját képviselni a minisztériumoknál és más szervezeteknél. Téved, aki azt hiszi, hogy pusztán politikai érvekkel, szakmai alátámasztás nélkül lehet ügyeket elintézni.

– Milyen konkrét eseteket tud említeni, amikor a képviselőség nélkül nem, vagy csak sokkal nehezebben lehetett volna fontos dolgokat elérni?

– Például az adóerő-képesség miatti elvonás visszatérítésének vagy a Fehérvári úti felüljáró ügyét. De ilyen volt az is, hogy a város táblabírósági székhely lett. Erről a Horn-kormány döntött, amit az Orbán-kormány lesöpört, Győrt azonban sikerült visszalobbizni a törvénybe. És még sorolhatnám.

– Ez azt is jelenti, hogy jobb lett volna, ha már korábban megpróbál bejutni a T. Házba?

– Ezzel nem kívánok foglalkozni. Ami volt, elmúlt, találgatásoknak nincs értelme.

– A mostani amiatt is más ciklus lesz, mint az előző, mert a Győr fejlődése szempontjából leglényegesebb kérdések – a II. Nemzeti Fejlesztési Terv, a pólusprogram – néhány hónap múlva eldőlnek. Marad egyáltalán még utána valami fontos tennivaló?

– Hajjaj! Bőven lesz, ha ezek a programok a gyakorlati megvalósítás stádiumába kerülnek. Folytatni kell az ésszerű gazdálkodást is. Sokszor megkapom, hogy szeretek spórolni. Kérem, ez nem azért van, mert skót vér csörgedezik az ereimben, hanem mindig abból indulok ki: ha egyes témákra elpazaroljuk a pénzt, akkor nem jut máshova. Minden egyes programra annyit szabad csak költeni, amennyi elengedhetetlenül szükséges. Ezért kell mindig takarékoskodni, a takarékos megoldást megtalálni, ami folyamatos munkát jelent. Sírni, sopánkodni a legkönnyebb. Ahhoz kell az igazi szaktudás, hogy az erőforrások minimális felhasználásával tudjuk ugyanazokat a célokat elérni. Tehát jusson erre és másra is.

Fejlesztések 2010-ig

– Melyek azok a fejlesztések, amelyek jó eséllyel elkezdődnek vagy akár be is fejeződnek a 2010-es parlamenti választásokig?

– Egyeztetéseket folytattunk a kormányzati szervekkel, és számos programunk zöld utat kapott. A Széchenyi tér felújítása meglesz, mihelyst feltöltik a pénzesládikót. Ígéretünk van, hogy elkezdhetjük egy új Mosoni-Duna-híd építését, valamint a 82-es főút új bevezetőszakaszának előkészítését. A pólusprogram megvalósításába is belefogunk. Az Európa kulturális fővárosa pályázatban megjelölt programok közül néhány már folyamatban van; a színházi rekonstrukcióról pedig nem mondunk le, addig pályázunk, amíg nem nyerünk.

A közeljövőben több pályázatot kiírunk tanulmányterv készítésére: ebben benne van az ipartörténeti gyűjtemény, valamint az Adyvárosi Közoktatási Központ – a volt Fekete-iskola – felújítása és kiegészítése általános művelődési központtá. Programot dolgozunk ki több iskola teljes rekonstrukciójára. Jövőre befejezzük számos fő- és a gyűjtőút felújítását, utána a lakóutak következnek. Végig kell vinni a Mosoni-Duna rehabilitációját is. És még folytathatnám a sort.

– Az MSZP a megyeszékhelyen kevesebb szavazatot kapott, mint a Fidesz. Romlottak az esélyeik az őszi önkormányzati választásokon?

– Több szavazás után úgy tűnik, hogy pusztán pártszimpátia alapján a város enyhén jobboldali, az önkormányzati választásokon viszont eddig mindig a baloldal nyert. Ennek a magyarázata az, hogy jobb jelölteket tudunk csatasorba állítani. A mi frakciónkban vezérigazgató-helyettes, igazgató, szakemberek, elismert vállalkozók vannak. A jobboldalon néhány orvosi szaktekintélyt leszámítva többségében pályakezdő, a saját munkaterületükön még különösebb eredményt fel nem mutató fiatalok találhatók. Hogy most ősszel mi lesz, majd meglátjuk.

– Továbbra is tartja magát ahhoz az álláspontjához, hogy nem akar újra polgármester lenni?

– Ebben a kérdésben a közeli jövőben döntést fogunk hozni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Osztrák hitel: nem olcsóbb, de rugalmasabb

Egyre több magyar fordul hitelért osztrák bankhoz, Sopronban pedig szinte az össze hitelezésre… Tovább olvasom