Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Pulzusmérő órával a tornaórán

Pulzusmérő órákat viselnek a diákok testnevelésórán az egyik győri általános iskolában.
A győri Nádorvárosi Közoktatási Központ diákjai megszokták, hogy hetente egyszer rendhagyó módon kezdődik a tornaóra. Színes mezeket húznak és gumiövre csatolt érzékelőt erősítenek a mellkasukra. Csuklójukra pulzusmérő óra kerül, s miután a frekvenciát, a pulzuszónát és az időmérőt Panácz Attila testnevelő tanár beállítja, kezdődhet a futás a kora délelőtti napsütésben. A diákok nem lazsálnak, pedig ezúttal az óra diktálja a tempót.

Edzőtermekben és kutatási célokra gyakran használnak pulzusmérő órát, arra azonban, hogy az általános iskolai testnevelést segítse, olyannyira nincs példa, hogy Panácz Attila a módszer tapasztalatainak megismertetésére hamarosan Németországba utazik pedagóguskollégáihoz.

– Hét polárórát vásárolt iskolánk, a gyerekek jobban szeretik a futást, amióta mérjük az erőnlétüket. Az adatokat számítógépen dolgozzuk fel. A cél az, hogy a fizikai képességek alapján négy csoportba osztott gyerekek ne hajtsák túl magukat, feleslegesen ne dolgoztassák meg a szívüket – az óra mozgás közben csipogással figyelmezteti őket a lassításra –, hanem megtanítsa őket arra, milyen tempót kell tartaniuk ahhoz, hogy szervezetük elégesse a zsírt. Ha egy diák sérülés vagy betegség után tér vissza az iskolába, esetleg aznap nem pihente ki magát, egyszerűen mezt cserél és a másik csoport tempójában futja le az általában harminc percet. A pulzusmérős tornaórán nem kell a leggyorsabbnak lenni ahhoz, hogy valaki ötöst kapjon. Vagyis a gyengébb fizikumú, de kitartó diákok ezzel javíthatják az érdemjegyeiket.

A diákok körülbelül egy év alatt ismerték ki az órát és saját teljesítőképességük változásait. Ennek a tapasztalatnak nagy hasznát veszik a későbbiekben is, amikor szabadidejükben elmennek futni. Addig azonban diktál az óra, és marad egy kellemes élmény az iskolai tornaóráról, amikor Panácz tanár úr nem azt kiáltja, hogy „Gyorsabban, húzz bele!", hanem azt: „Lassabban, ne hajts túl magad!"

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonöt lakásnyi bútor

Győrben különböző raktárakban huszonöt lakásnyi bútor áll. Nem kell senkinek, sem örökösöknek, sem a kilakoltatottaknak. Hirdetésben tette közzé a győri Inszol rt.: lejárt az őrzési idő, akinek bútorai, különböző tárgyai évek óta ott hevernek valamely raktárban, most már vigye el. A határidő e hónap vége, különben árverésre kerülnek, vagy inkább hulladéktelepre... Tovább olvasom