Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Prostik, hajléktalanok, vizeletszag és graffitik? Körülnéztünk Győr vasútállomásán - videó

Vizeletszag, prostituáltak, hajléktalanok tanyája a győri vasútállomás? Riportunkban testközelből vizsgáltuk meg az olvasóink által jelzett problémákat, illetve megkérdeztünk néhány állandó utast, hogy valósak-e az állítások?
Első körben szögezzük le: nem újkeletű problémával állunk szemben. A győri vasútállomás váróterme, utasforgalmi épülete, illetve az aluljárók összefirkált falai lépten nyomon felbukkannak a megyei közvéleményben. A kisalfold.hu és a Kisalföld napilap is több ízben is foglalkozott a témával.

"Szinte minden áldott este tele van a környék olyan nőszemélyekkel, akik pénzért árulják a testüket!"

Annak aki, busszal, vonattal utazik nem ismeretlen a probléma. Az aluljáró össze van firkálva gyenge szellemi képességeiket fitogtató, ismeretlen "művészek" által. A vasútállomáson pedig nem tudunk úgy eltölteni 5-6 percet, hogy ne találkozzunk kéregető hajléktalanokkal. Ám, mint azt az utasoktól megtudtuk, ez zavarja a legkevésbé az embereket. Sőt, a hideg időjárásra való tekintettel a vasútállomást egész éjszaka nyitva tartották az elmúlt napokban. Így akinek nem volt hova behúzódnia, itt is melegedhetett.Videó: Cseh Róbert.


"Nem a hajléktalanokkal van a probléma. Engem nem zavar, ha bejönnek és a kéregetésük sem - feltéve persze, ezt ha tisztelettel teszik. Ám néha olyan egyének is megjelennek a váróteremben, akik nem tudnak normálisan viselkedni. Többször tapasztaltam, hogy hangoskodnak, kiabálnak egymással, szemetelnek és "beszólogatnak" más utasoknak is" -írta portálunknak egy olvasónk.


Egy másik olvasónk is elmesélte élményeit, aki az állomás környékén dolgozik esténként:

"Tele van a környék olyan nőszemélyekkel, akik pénzért árulják a testüket! A részegek ott alszanak, fekszenek, kötekednek és még lopnak is. Nem tudnak normálisan viselkedni! Sokszor szemét és szotyihéj borítja a várótermet."

"Lesétáltunk a lépcsőn, de akkor szúrós vizeletszag csapott az orrunkba."

Az információk hatására több, egymást követő napon is kilátogattunk a pályaudvarra. Többnyire a késő délutáni, illetve az esti órákban tettünk szemlét. Lementünk az aluljárókba, benéztünk a váróterembe. Körbesétáltunk a fogadócsarnokban. Beleszagoltunk a pisiszagú levegőbe is.

A csarnokban utasok tucatjai várakoztak a menetrend táblákat nézegetve. Láttunk néhány hajléktalant is. A lépcső mögötti ablaknál, a sarokban álltak. Úgy láttuk, nem balhéznak. Nem zaklatnak senkit. Nyilván betértek melegedni. Lesétáltunk a lépcsőn, de szúrós vizeletszag csapott az orrunkba. Oly töményen, hogy a gyengébb gyomrú emberek valószínűleg csak nehezen állják meg, hogy rekeszizmuk megránduljon.

Jobb és baloldalt, a sötét sarkokban terjengő szag arról tanúskodik, hogy egyesek valóban itt végzik el dolgukat.

Hozzá kell tenni, hogy a vasútállomás személyzete mindent megtesz annak érdekében, hogy tiszta legyen a csarnok és a váróterem. Ez videónkban is (lentebb) elmondta nekünk az a hölgy, aki munkájából kifolyólag nap mint nap az állomáson tartózkodik. Véleménye szerint az épületet méreténél és koránál fogva is nehéz rendben tartani.

A győri vasútállomás aluljárójának egyik félreeső zuga.
A győri vasútállomás aluljárójának egyik félreeső zuga.


Célba vettük a várótermet, hátha ott kellemesebb élményeket szerzünk. A teremben ottjártunkkor nagy volt a pangás. Csupán néhány padot foglaltak el. Hajléktalannal itt is találkoztunk, ám ők sem viselkedtek kompromitálóan. A padokon alvó nincstelenek látványa pedig a nagy magyar valósághoz tartozik, nem különösebben szokatlan.

Később már többen is érkeztek. Az egyik sarokba egy szerelmespár vackolta be magát, ám a meghitt percek nem tarthattak sokáig: Nagyhangú, fiatalokból álló `banda´ jelent meg a váróban, akik erejüket fitogtatva egymást heccelték. Sokan inkább kimentek a csarnokba és ott várakoztak tovább.


Mi is visszamentünk a folyosóra, mivel cigarettafüst csapta meg orrunkat.  Január elseje óta sem az állomás belterületén, sem a peronokon nem szabad rágyújtani. Erre a hangosbemondó, illetve az állomáson kiragasztott matricák is figyelmeztetnek.

Egy hölgy azonban az ablakpárkányra támaszkodva cigarettázott. Idő közben az imént említett fiatalok is megjelentek a folyosón. Helyet foglaltak az ablakpárkányon. Egyikük hangosan krákogott majd nagyokat köpött: az "anyag" visszhangozva csattan a kőpadlón. Előkerül a szotyola és pár percen belül vastagon áll a héj a földön.

A vasútállomás takarító személyzete azonban pár perc alatt felseperte a koszt és megkérte a szotyolázó fiatalokat, hogy lehetőleg a szemetesbe héjazzanak. Ebből kisebb nagyobb szóváltás alakult ki, ám a kedélyek hamar lecsillapodtak.

A cigarettacsikket az ablakpárkányon hagyták.
A cigarettacsikket az ablakpárkányon hagyták.

Ennyi egyelőre elég is volt. Másnap újra kilátogattunk. A váróterem ezúttal nyugodalmas. Később megjenelt egy rendőrautó az állomásépület előtti parkolóban, néhány perccel később az érkező járőrök munkához láttak. A távolból úgy láttuk, hogy igazoltatták a váróteremben alvó hajléktalanokat.

Kérdésünkre, hogy a vasútállomás rendjét és biztonságát milyen módszerekkel biztosítják, a MÁV a következő választ adta a kisalfold.hu-nak:

"A MÁV Zrt. vezetése döntést hozott arról, hogy a rendkívüli hideg időjárásra tekintettel – átmeneti jelleggel – éjszaka is nyitva tartja a vasútállomások várótermeit. Eszerint február 1-től a vasútállomások, pályaudvarok várótermei éjszaka is nyitva tartanak, azokat nem zárják be."  

A MÁV Biztonsági Igazgatósága intézkedett a budapesti fejpályaudvarok (Déli, Keleti, Nyugati) állandó, megerősített- továbbá a megyeszékhelyek vasútállomásainak visszatérő biztonsági ellenőrzéséről és felügyeletéről is.Az elmúlt két hét alatt többször is átsétáltunk a helyszínen, szerencsére a fent leírtakhoz hasonlót többször nem tapasztaltunk. Kisebb nagyobb kiabáláson kívül más incidens nem történt. A rendőri jelenlét megtette hatását vagy a rendetlenkedők épp máshol jártak? Nem tudni. Minden esetre így barátságosabb a légkör az épületben.

Tudósítónk szerint a prostituáltak jelenléte is gyakori. Az állomás területén mi nem találkoztunk ilyen lányokkal, ám a börtön, illetve az Eötvös park mögött minden este láttunk legalább egyet.

Olvasóink írták

51 hozzászólás
 • 51. Sherry 2012. február 15. 06:10
  „engem konkrétan egy magamutogató perverz, -vagy nem is tudom, hogy hívják az ilyet- kapott el, három éve, mikor csak 19 voltam. A váróban olvasgattam, mikor undorító hangra lettem figyelmes, és rémülten konstatáltam, hogy velem szemben egy mocskos alak önkielégít. :S
  Elkezdtem a kijárat felé rohanni, de elémállt, úgy ahogy volt, én belérúgtam, és kifutottam, egészen az utcáig. Ott aztán összegörnyedve bőgtem, míg a párom értem nem jött, mert talán a sokktól még ma is ott ülnék....”
 • 50. banojne 2012. február 14. 20:34
  „Budapest Kelenföldi pályaudvar sem különb.”
 • 49. AranyKözépút 2012. február 14. 19:51
  „A kisebbségi csoport még nem ment el közmunkára?? Nahát Orbán -Pintér Urak. Csak a magyarokkal tudtak ki.bszni a 47 ezerrel? A kisebbségnek több esze van: annyiért nem dógozik?”
 • 48. Loich 2012. február 14. 18:09
  „47. működbne is amíg a mekit el nem lepnék a brazilok. Full idegbeteg pultosok és biztonságiőrök fiolyamatos cseréje következne be ahogy a gázabb városrészek boltjaiban , sörözőiben. Nevezett kisebbségi csoportok at egyszerűen nem lehet emberi módokon kezelni, mert hatástalan. Olyan meki kellene, amiben rendőr a biztonsági őr , az lenne ám a hungarikum !”
 • 47. AranyKözépút 2012. február 14. 16:19
  „Ma épp zárva volt a kultúráltabb, újságárus váróterem, így kénytelen voltam a másik igénytelenbe bemenni. Féél percig ültem a padon, mert éreztem a hugyszagot . Undorító.
  Tényleg pár kisebb intézkedéssel sokat lehetne javítani a helyzeten:
  lezárni fotocellás ajtókkal a pályudvart. 2-2 rendőr műszakonként.
  Az első , a tényleg nagyon hideg miatt kell. A DM-en kívül még ki kell adni helyiségeket, jó nagy a forgalom, pl. egy Meki v Burger is megélne ott, abból javítani lehetne a helyzeten.”
 • 46. RUDI 2012. február 14. 11:03
  „Az, hogy kihez tartozik, ezt a kijelentést szerintem el kell hagyni.Ha mindig a szomszédba mutogatunk sajnos sajnos nem sokra fogunk menni.A legtöbb hajléktalannal, hogy is lehetne beróni a károkat.A másik pediglen az lenne átlátható, ha közös munkák zajlanának , és nem pediglen ,ahogy írtam, futkosunk a szomszédhoz.A hajléktalanok is közénk tartoznak úgy a társadalomban, ezért ésszerűen meglehet találni a megfelelő megoldásokat.Szerintem még nem megfelelő a közös megoldásra váró problémáinak a megoldása.”
 • 45. ferencbalázs 2012. február 14. 09:11
  „Szeretném meg osztani a véleményem,hogy ne használják wc-nek az aluljárót zárják le azt a részt legyen raktár helység mert ez a helység 1-es vágányhoz vezet nem kell le menni lépcsőn meg fel meni hogy az 1-es vágányhoz menyünk csarnokon át is ki lehet jutni!!! a wc-t díjmentes legyen és meg van oldva az ilyen eset.nagy takarítás is rá férne sok Állomást fel ujitotak ami nagyon szép”
 • 44. zsolti78 2012. február 13. 21:53
  „Üdv, sokan hiányolják a rendőrség repertoárjából a kéregetők, prostik, szemetelők bírságolását. Tájékoztatásul közlöm, hogy ez az eszköz megvan a kezünkben, és alkalmazom, alkalmazzuk is rendszeresen, de nincs visszatartó ereje a többszöri 20 ezer! forintos bírságnak!!! ...és hogy érthető legyek, a behajtások, a szankciók, és letöltendő ítéletek szintjén van a probléma! Az már nem a Rendőrség asztala! Hát így persze hogy sz@rn@k az intézkedésre!”
 • 43. dsj 2012. február 13. 21:28
  „A tények szerintem mindenki előtt ismertek, aki valaha is járt már a pályaudvarok környékén. De miért a hírlap tudósítóinak kell a közismert jelenségeket újra és újra "feltárni"? Nincs olyan MÁV. Kisalföld Volán, rendőrségi illetve önkormányzati szervezet, amely hatékonyan foglalkozna - a megszüntetés, felszámolás reményében - ezen problémákkal?”
 • 42. Ikvafalvy 2012. február 13. 21:20
  „Mint tobben irjak,igen kellene egy szigoru rendori jelenlet!”
 • 41. Loich 2012. február 13. 21:00
  „A vonatok viszont már kezdenek nagyon jók lenni. Egy fullos vonatról leszállni a győri vasútállomáson még nagyobb a kontraszt. Elég lehangoló valóban, minden full retek, egy igazi nagytakarítás kellene. És rendőr, polgárőr, akárki akármi hivatalos közeg. Ami még foglalkoztat, mire van az a 8-10 pénztár ha egyszerre csak 2, maximum 4 van nyitva.
  Azok a sötét függönyök a pénztárakon is igazi kuriózumok, ha 30éve nincsenek fent... Igazi atkatenyészet. Passol a hugyszaghoz a prostikhoz a retekhez. A jelenlegi helyzetet nézve az enteriőr összhangban van:-)”
 • 40. Dudus51 2012. február 13. 20:29
  „18. Pariot kommentje a valóság tökéletes leirása. Egyebekben pedig csak azok csodálkoznak a győri állapotokon akik, nem jártak Tatabánya (eszméletlen!) Bp. Keleti, Bp. Nyugati, Hatvan pályaudvarokon. A tisztesség kedvéért hozzá kell tenni Hatvan már feljövőben van. A magyar pályaudvarok szinte egybeforrnak a vizeletszaggal. Nagyon szomorú. Én ilyen illatokat tapasztaltam a hetvenes évek végén Bulgáriában, Jugoszláviában. Ma már nem kell ezért messzire utaznom...”
 • 39. aahh 2012. február 13. 19:59
  „És még annyit, néhány ingyenes vc sokat segíten, Sopronban pl több helyen is ingyenes a hasnálatuk”
 • 38. aahh 2012. február 13. 19:50
  „Talán már 15 éve is van, hogy rendszeresen jártam ott, akkor is folyton büdös volt, Egyszerűen le kellen zárni ezeket a felesleges zugokat , mert átjárókánt az "anyagok" és a szag miatt senki nem használja.”
 • 37. .viki27. 2012. február 13. 17:27
  „Volt rendőrörs a pálya udvaron csak akkor meg az volt a baj,hogy Marci főtörzsőrmester rendet tartott.Valahogy nem mertek a cigányok feleselni vele és a végén Ő lett megbüntetve túlkapásért pedig csak az igazát védte.Ilyen rendőr kellene ma is és rend lenne az állomáson.és környékén.Pofátlanul kelletik magukat a prostik volt benne részem pedig vasutas voltam és munkás ruhában.Alig tudtam elkergetni!Szóval rendet lehetne tenni csak akarni kellene a Pintér hadseregnek is.Csak most fontosabb az autósok büntetése mert üres az állam kassza.Ki foglalkozik manapság egy pálya udvarral!”
 • 36. zoltania2 2012. február 13. 17:27
  „nasi12, " Kézilabda szurkolóként, pár hónappal ezelőtt a ,,volt" keletnémet Lipcsében jártunk, és az ott 1990-ben alkalmazott átépítési megoldásokat, ajánlom mindenki figyelmébe." ÉN IS OTT VOLTAM! Csak az felejted el hozzátenni hogy a német egy fegyelmezett nép ,továbbá ottlétem alatt legalább 3x2 rendőr felügyelte a rendet + a kommandós részleg aki a foci szurkolókra ügyeltek. Kár ebbe a kérdésbe a Balogh Joskázni és politikát belemagyarázni mert ez a probléma most sincs megoldva és nem is lesz pedig a mostani bagázs az isten . Már akinek!”
 • 35. okda 2012. február 13. 17:23
  „Valamikor a rendőrök igazoltatták a "rezidenseket"”
 • 34. farvik 2012. február 13. 15:23
  „Valamikor a nyolcvanas években sokat utaztam át a Győrön, és sokszor kellett a csatlakozásra várva egy-másfél órát is akár eltöltenem a pályaudvaron. A csarnok két oldalán az emeleti részen volt LULTÚRVÁRÓTEREM. A jobb oldali emeleten mozi volt. Azt hiszem, érvényes jeggyel lehetett bemenni. Kiváló rövidfilmeket lehetett megnézni, szép haványzöld, masszív padokon ücsörögni, lenézni a nyüzsgő csarnokra. A másik oldalon KÖNYVTÁR volt, rendszeres olvasójegyes olvasója voltam. Úton olvasható jó könyvekkel volt tele. A váróterem TELE VOLT ASZTALOKKAL, az asztalokon TERÍTŐ, néha VIRÁG.VOLT NEMZETKÖZI VÁRÓTEREM és GYERMEKVÁRÓTEREM. JÓ ILLAT VOLT, a peronokon csüngő VIRÁGKOSARAK. NEM VOLT HÚGYSZAG, KOSZ, LEROBBANT ÁLLAPOT. Azt hiszem, ehhez nem kell sok pénz. Döntés kell hozzá, némi felügyelet, és pár ember, akár diplomás vagy érettségizett közmunkás. Persze rendőr se árt. Nagyon komolyan mondom, kellene valami mozgalmat indítani a lerohadt közösségi terek, például a pályaudvarok életre keltésére. A vendéglátás ma már nem annyira tényező, régen nem volt ennyi busz és autó, mindenki vonattal ment, ma kevesebb a várakozási idő. De ez a lepusztultság rendkívül depresszív, nem kellene hagyni, hogy ez az állapot legyen a természetes.”
 • 33. nasi12 2012. február 13. 15:07
  „Tisztelt 6. Öreg35 2012.02.13. 07:33 !
  Tudod, ezek azok az egyének, akik a Balogh Jóska idejében védelmet, és büntetlenséget harcoltak ki maguknak!
  Ha most bármiféle rendreutasítás vagy az általános európai viselkedési normák betartására szólítanánk fel őket, az ellenzék azonnal feljelentené a kormányt, és a Magyar embereket Brüsszelben, hogy megsértik az emberi szabadságjogokat.
  (Az elmúl hetekben, hasonló eseteknek lehettünk tanúi TV egyenes adásban)
  Azonnal idevonulna a fél Brüsszel, a liberál-bolsevik Cohn-Bendi vezetésével, sőt Göncz Kinga ismét olyan kijelentéseket tenne az összmagyarságra nézve, hogy még a papája is szívrohamot kapna tőle.
  A fiatal Dénes Balázs, pedig a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet (TASZ) képviselője az Európai Parlament polgári szabadságjogokkal, igazságügyi és belügyi kérdésekkel foglalkozó szakbizottságának a magyarországi helyzetről tartott közmeghallgatásán Brüsszelben megint panaszt emelne, hogy mínusz húsz fokos hidegben a magyar rendőrök nem engedik padon aludni a hajléktalanokat, hanem beterelik őket a melegedőkbe, ahogy ezt állruhában már egyszer ő is kipróbálta.
  Lehet, hogy most a szabad pisilés ellen emelne szót?
  Ezeket az ,,egyéneket" iskolába kellene küldeni, meg illemórákra, de ki fizetné a tandíjakat?
  Mert az ,,előzőnyócévalatt" ennek a többszörösét tapsolták el az ön barátai.
  - - - -
  A pályaudvar sorsával kapcsolatban, nem ártana kicsit körülnézni nyugatabbra is.
  Kézilabda szurkolóként, pár hónappal ezelőtt a ,,volt" keletnémet Lipcsében jártunk, és az ott 1990-ben alkalmazott átépítési megoldásokat, ajánlom mindenki figyelmébe.
  http://hu.wikipedia.org/wiki/Leipzig_Hauptbahnhof
  Nem lehetett egyszerű a megoldás, mert egy ,,iker" pályaudvarról van szó, hiszen ott találkoznak, a Szász, és a Porosz államvasutak fő vonalai.
  Egész egyszerűen egy csodálatos több emeletes bevásárlóközpontot építettek a pályaudvar fölé.
  Lehet, hogy a gyanús elemeket, a majdani renddel, és tisztasággal lehetne kiüldözni onnét.”
 • 32. Sárkányfűárus 2012. február 13. 14:58
  „"A felső emeleten meg elférne egy rendőrőrs egy pár rendőrrel." Van rendőriroda a a vasútállomáson csak a rendőr van mindig másfelé vezényelve. Ez meg a rendőri vezetés felelőssége lenne...”
51 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hétvége képekben: Bikini koncert Győrszentivánon, sok-sok buli Győrben

A Bikini Győrszentivánon, az Intim Torna Illegál Kapuváron koncertezett szombat este. S persze… Tovább olvasom