Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Pro.Motion projekt: Hogyan közlekednek a ménfőcsanakiak?

Győr - Milyenek a közlekedési szokásaink? Változtathatunk-e azon, hogy a közlekedésből származó energiafelhasználás 80 százaléka otthonunkban kezdődik? Májusban a ménfőcsanakiaktól kérnek ezekre választ...
„Kézzelfogható" részéhez érkezik Győrött az úgynevezett Pro.Motion projekt, amely széles nemzetközi együttműködésben, az Intelligens Energia Európa programban valósul meg. Májusban egy hónapig tartó munka során a ménfőcsanakiak körében gyűjtenek kiértékelendő tapasztalatokat közlekedési szokásainkról.

A projekt lényegéről és céljáról a polgármesteri hivatal stratégiai tervezője, Szakonyi Petra beszélt lapunknak. A győri önkormányzat az említett program keretében nyújtott be pályázatot, s így vehet részt 18 európai partnerrel a megvalósításban.

A Pro.Motion célja, hogy elősegítse az energiatakarékos közlekedési módok elterjedését a lakossági és a közösségi közlekedésben.

Pontosabban: megváltoztatni a közlekedési szokásokat elsősorban ott, ahol a legtöbb közlekedéssel kapcsolatos döntés születik, vagyis otthon. Meglepő talán, de tény, hogy napjainkban a közlekedésből származó energiafelhasználás több mint 80 százaléka az otthonunkban kezdődik.
Az az általános nézet, hogy az úti céljaink között csak egyetlen lehetséges útirány van, abszolút helytelen. Mai szokásunk, hogy munkába megyünk, majd haza, aztán vásárolni és megint haza, valami más dolgunkat intézni és vissza... Sokat megyünk „üresjáratban", pazarolva nemcsak az időnket, hanem az energiát is.

És nem kellene mindig mindenhová, még egy-két száz méteres távolságra is autóval mennünk. Ezt persze könnyű így kijelenteni, csakhogy jönnek a kérdések. Gépkocsival gond lehet a parkolás, de kerékpárral bonyolultabb a helyzet. Ahhoz ugyanis biztonságos kerékpárutak vagy járható utak kellenek, a bringát őrizetlenül kell hagynunk az utcán, vagy bevinni az épületbe... Az autót tömegközlekedési eszközre váltani sem kényelmes. A megállóig gyakran sokat kell gyalogolni, várakozni, és jegyet is kell váltani... A kérdéskör tehát nagyon összetett, nem lehet csak úgy azt mondani: holnaptól járjunk kevesebbet autóval.

A nemzetközi Pro.Motion résztvevői a maguk területén vizsgálódva megosztják majd tapasztalataikat, s azokat összegezve lehet dönteni a hasznosításról (pl. a jövő közlekedésének tervezésekor). Győrött Ménfőcsanak városrészre esett a választás a vizsgálati helyszín kiválasztásakor, azt a helyi önkormányzati képviselő, Gangl András is aktívan támogatja. A felmérés a Széchenyi-egyetem közreműködésével készül. Májusban közlekedési szokásaikról faggatják a ménfőcsanakiakat – akik azt remélhetően nem veszik zaklatásnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szomszédoló radnótis diákok nyelvi sikerei

Győr - A cseh és szlovák testvériskolákkal kialakított többéves kapcsolatot a Radnóti diákjai és… Tovább olvasom