Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Promenád

A hétvégén bemutatták Prágában a Traviátát, Pozsonyban pedig a Nabucco előadását élvezhette a közönség.
Borisz Godunov: Koronázási jelenet az előadásból.
Milyen más lett a világ! Aki hajlandó előzetes jegyrendeléssel bajlódni, az a hét végén Prágában élvezhette a Traviatát, a szomszédos Pozsonyban a Nabucco megszemlélése és hallgatása is csak elszántság kérdése. Utazás közben pedig olvashatott az operaházunkból várható elbocsátásokról.

A borászokat kedvelő Vince napján a győri színház vezetése a báli szezonnal dacolva invitálta a műfaj kedvelőit egy zenés sétára. Az idei évad újítása ez a műfajokból tallózó muzikális promenád. Mivel a produkciót rendezőként jegyző Bor József kalauzolhatta a közönséget a kulisszák között, az érdeklődők meg is töltötték a termet. A szünetben elszállingózóknak itt jelzem: a második rész lett az „ütősebb"!

Rupnik Károly kis botlásokkal fűszerezett moderálása mellett kalandozhattunk. A szellemes szöveg nyilván Bor József munkája, legalábbis a zenetörténet humort és iróniát sem nélkülöző prezentálásából erre következtethettünk. (Megemlítendő: a jelenetet színpadra lehet állítani, megnézhető, de a jelenetet hallani fordulat talán nem a legszerencsésebb.)

Mozart, Gounod, a talán kevésbé játszott Giordano és a Szent Vince jegyében itallal és sikerrel váltakozó eredményességű harcot folytató Muszorgszkij művei csendültek fel az első részben, majd Wagner, Verdi és Puccini dominált, Csajkovszkij- és Erkel-közjátékokkal a másodikban.
Bor József munkáit ismerve tudjuk, hogy igényesen dolgozik. Ezt az előadást is úgy rakta össze, hogy mindenki megmutathassa, mit tud.

Bátonyi Györgynek olyan stilizált díszletet kellett alkotnia, ami a váltásokat kiszolgálhatja. Tordai Hajnal szép jelmeztervei egy kiállítást is megérdemelnének. Még a táncosok hierarchiájára is figyelt. Pk azért is külön említést érdemelnek, ahogy a második felvonásban eljárták a palotást. Erkel Hunyadijának részletére Fekete Miklós egy érdekes és mozgalmas új koreográfiát alkotott. A bálokon megszokott unalmas és lassú sablonok helyett egy dinamikus és érdekes variációkra építkező koreográfiát teremtett.

Kihívás a zenekarnak is egy ilyen előadás, hiszen más-más zenei világba kell átlépnie zökkenőmentesen, úgy, hogy a zeneszerző és a darab egyéni karakteréből is mutasson jellegzetességeket. Ezt fegyelmezetten megoldották Csala Benedek irányításával. (A második részben az egyik zenész még az ütőjét is elvesztette, de áthidalták a nehézséget.) Markánsan szólt, néha azonban az énekeseket is háttérbe szorítva, bár ez nyilván nem az ő hibájuk.

A rendező alapötlete úgy érvényesült, hogy a műfaj fontos hatáselemei kerüljenek színpadra. Láttunk és hallottunk kis dramaturgiával prezentált áriát (az üres kancsóból töltögető szolga szerepével Szent Vince szolgálatába ajánlva magukat többen vállalkoztak volna), hallhattunk markánsan karikírozott duettet is. A demonstratív tömegjelenetek a Borisz Godunovból és a végén a Turandotból megmutatták az opera igazi erejét. Nem véletlen, hogy mikor Napóleon elfoglalta Velencét, a Fenicében, a v áros nevezetes operaházában külön páholyt kellett kialakítani számára!

Leginkább az Óbudai Társaskör népszerű „hangtalálkozóira" emlékeztetett, amit hallottunk. „Ereje teljében" érkezett ide Bellai Eszter, akit a helyi közönség jól ismer. Az Ékszer-áriában, Madelaine-ként és a Turandotban is meggyőző előadást hallottunk tőle. Az est másik kiváló teljesítménye Marius Vladé, méltán ünnepelte őt a közönség. Lázin Beatrix és Szvétek László a nehéz szerepeket elismerésre méltóan realizálta. Vincze Gábor Péter, Györgyfi József és Schwimmer János átlagos teljesítményt nyújtott, a második felvonásban tűnt erőteljesebbnek Bede Fazekas Csaba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A „hatemeletes

Amennyiben egy épület képes lenne ünnepelni magát, Győr belvárosában tavaly májusban a hatemeletest díszbe öltözve láttuk volna. Sokáig a megyeszékhely egyik legfontosabb lakóépülete volt, s most is amolyan tájékozódási pont. Elmúlt ötvenéves. Tovább olvasom