Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Programok a győri választók voksaiért

Győrött nyolc pártnak, illetve civil egyesületnek sikerült listát állítania az idei önkormányzati választásokra. E jelölő szervezetek rövidített programjait közöljük most.

Fidesz–Magyar Polgári Párt, Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (Fidesz–MPP, MKDSZ)
Győrben több mint tíz párt és civil szervezet fogott össze a Fidesszel, köztük többek között a Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szervezete is, hogy támogassák dr. Dézsi Csaba András polgármesteri programját. Ezekkel a célokkal a győriek több mint hetvenhat százaléka egyetért. Kérjük, hogy szavazzon bizalmat nekünk Ön is!

1. Olcsóbb közüzemi díjakat! Rendszeres rezsi támogatást!
2. Újítsuk fel a panellakásokat!
3. Legyenek megfizethető lakások és telkek!
4. Támogassuk a győri sportegyesületeket és sportéletet!
5. Újítsuk fel a Széchenyi teret!
6. Csökkentsük a várakozási időt a szakrendelőkben!
7. Ültessünk fákat és virágokat a lakótelepekre és a peremkerületekre is! 8. Javítsuk a közlekedést, építsük meg a Tihanyi úti aluljárót!Akadálymentesítsük az utakat és a középületeket!
9. Csökkentsük a helyi adókat!
10. Vonjuk be a nyugdíjasokat is a döntéshozatalba!
dr.Dézsi Csaba András
11. Átlátható közpénzkezelést!
12. Minden városrésznek legyen saját rendőre! 13. Fejlesszük a vízi életet és idegenforgalmat!
13+1. Indítsuk el együtt a gazdaságélénkítő Baross-tervet! Együtt sikerülni fog! Szavazzon képviselőjelöltjeinkre és dr. Dézsi Csaba Andrásra, a Fidesz, MDF és MKDSZ közös polgármesterjelöltjére!

Győri Polgári Kör
A Győri Polgári Kör 1994-ben alakult, pártoktól független civil egyesület. A város érdekében kidolgoztuk a lakásprogramot: eladjuk az önkormányzati lakásokat, akik szeretnék, azt a lakást, amiben laknak, állami kölcsönnel kedvező áron megvásárolhatnák. Ebből a pénzből 2500 lakás építését tervezzük. A megépült lakásokat önköltséges áron adjuk el. Elsősorban a Rába budai úti területén szeretnénk építkezni. Pályázati lakásoknál hét évre emeljük az előtakarékossági időt. Levisszük az építési telkek árait: kezdeményezzük a környező földek belterületbe vonását, új utcák nyitását, építési területek kialakítását. Városi hitelgarancia-alapot hozunk létre.

Albérletnél olcsóbb „városi bérházakat" is építünk. Azt szeretnénk, hogy a létminimum alatt élők, a gyerekes családok hozzájussanak a segélyekhez, és kizárnánk a szociális juttatásokból az „álszegényeket". Lakossági irodákat hozunk létre ingyenes internetsarkokkal.
A Győri Polgári Kör törvénymódosítási javaslatot készít elő a gyes nyugdíjminimumra történő felemelése érdekében. Elérnénk a peremkerületek adócsökkentését. Munka helyteremtő városvezetésre van szükség, oda kell figyelni, hogy a győri nagyvállalatok termelése ne szűnjön meg, az elbocsátásokat akadályozni kell, érdekeltté kell tenni a gyárakat a munkások foglalkoztatásá ban. Különösen vonatkozik ez a Rába jövőjére. Támogatnánk a megyei kórházat, cserébe a várakozási idők lerövidítését kérnénk. Európai szinten újítanánk fel a Széchenyi teret. Parkolóházakat építenénk a Belvárosban.

Sárai Anikó

Támogatóink:
„Esély a Gyógyulásra" Rák betegek Egyesülete, Anima Egyesület, Gézengúz Alapítvány, Holdudvar Társulás, Derby Amatőr SE, Új városi Polgári Kör, Győri Zöldek Környezetvédelmi Egyesülete. Szavazzon jelöltjeinkre és Sárai Anikó polgármesterjelöltre.


Magyar Demokrata Fórum (MDF)

Mi, az MDF képviselői is látjuk a város előtt álló feladatokat, a gondokat. Halaszthatatlan a Tihanyi Árpád úti átkelés megoldása, a közbiztonság további javítása, – szerintünk ebben a polgárőrség fokozott támogatása jelentős előrelépést hozhat. A közlekedési dugók megszüntetése elsősorban nem pénz, hanem körültekintő szervezés kérdése. Két dolgot külön ki emelünk: úgy tűnik, a panelépületek szervezett felújítási programjában végre „fent" is megmozdul valami. Ezt a lehetőséget az önkormányzati források össze hangolt felhasználásával, a városi hivatali szervezet be kapcsolásával kell megragadni. Később drágább lesz, most még nem késő! Egyre nyilvánvalóbb egy rossz jelenség: a város hagyományosan családi házas körze teiben a régi házak helyén soklakásos társasházak terpeszkednek.

Eredményeképpen növekszik a lakósűrűség, gépkocsi-sűrűség, a hagyományos környezet hátrányára változik, a csatornázás pedig marad a régi. Ezt a folyamatot meg kell állítani. Az MDF önkormányzati képviselői értékelvű politizálást folytatnak. Alapelvünk: konfliktusgerjesztéssel semmit sem lehet megoldani. Mi, elveink feladása nélkül, a gondok megoldásában a város érdekében bárkivel együttműködésre törekszünk.

Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP)
Szeretnénk elérni az elkövetkező években, hogy Győr város lakóinak életminősége javuljon. A MIÉP ellenzi, – hogy olcsó lakások, bérlakások helyett luxusigényeket kielégítő lakópark épüljön a vagongyár területén. A területet a város vagyonának gyarapítására vissza kell vásárolni, – hogy a kisvállalkozókkal, a kis kereskedőkkel szemben adózás tekintetében a multinacionális cégek indokolatlan előnyt élvezzenek, – hogy további bevásárlóközpontokat építsenek a még meglévő kiskereskedők ellehetetlenítésére. A MIÉP támogatja, – hogy a hulladékégető környezetszennyező ügye végre kivizsgálásra kerüljön, – hogy a vasúttal szomszédos városrészt újabb aluljárók és felüljárók kapcsolják össze, – hogy a Frigyes-laktanya sorsára végleges megoldást találjanak, a környéken élők érdekeinek figyelembevételével, – hogy a volt Vadász-laktanya helyén a fiatalok számára is elérhető áron építési telkeket alakítsanak ki, – hogy a már meglévő idegenforgalmi adót kizárólag kulturális és sportcélokra lehessen fordítani, – hogy nagyobb mértékben vegyék igénybe a közmunkákhoz a munkaképes szociális segélyben részesülőket, – hogy további erőfeszítéseket tegyenek a közbiztonság javításáért a lakótelepeken is, – hogy fordítsanak nagyobb gondot az idős, egyedülállók megsegítésére, támogatására, – hogy tegyék lehetővé közterületeken és középületekben a mozgássérült emberek mozgását, át alakításokkal segítsék részvételüket a mindennapi életben, – hogy létesítsenek kulturált és színvonalas szórakozási lehetőséget a harmincas éveikben járó fiatalok részére, – hogy határozottabban lépjenek fel a korrupció és a közpénzek eltüntetése ellen.
Balogh József

Magyar Szocialista Párt (MSZP)
A város töretlen fejlődésének fenntartása mellett szándékunk Győr lakói számára a városi kényelem, a jó közérzet és kellemes környezet, az otthonos lét megteremtése. A kormányprogram adta lehetőségekre, az önkormányzatok eddiginél kedvezőbb anyagi, pénzügyi feltételeire alapozva tűztük ki céljainkat, abból a meggyőződésből kiindulva, hogy az MSZP-t reprezentáló képviselők az elmúlt ciklusban eredményes munkát végeztek. Ez a tény és programunk reményeink szerint elnyeri a választók bizalmát a város további vezetésére.

A négyéves program főbb pontjai:
Vállalkozási és gazdálkodáspolitika: iparűzési adó csökkentése, vállalkozói infrastruktúra alap gazdasági kamarával közös létrehozása, új ipari park telepítése.

Idegenforgalom:
a konferencia-, a termál- és a sportturizmus fejlesztése a városmarketing fontosabb igénybevételével és a rendelkezésre álló adottságaink kihasználásával.

Oktatás: a tudásipar fejlesztése, a szakmunkástanulók pályázati támogatása, pedagógusi győri bérelemek megtartása.

Közlekedés: a Sziget–Révfalu közötti híd és a Tihanyi úti aluljáró megépítésével a közlekedési szerkezet, a tömegközlekedésben a bérleti rendszer fejlesztése, egyetemisták és kisnyugdíjasok részére kedvezményes bérletekkel.

Szociálpolitika: a támogatásra fordított összegek növelése, közöttük a rászoruló nyugdíjasoknak közüzemi díjterheik csökkentésére évi 10.000 Ft hozzájárulás, továbbá új nyugdíjasház felépítése.

Kultúra, szabadidő, sport: a híressé vált fesztiválok, nagy nemzetközi versenyek rendezésének további támogatása, a szabadidősport feltételeinek elősegítése.

Győr legyen ismét a folyók városa: a Mosoni-Duna vízszintszabályozásával, a belterületi folyószakaszok szabadidős kihasználhatóságának növelésével a vízi turizmus, az egykor virágzó csónakházi élet fejlesztése.

Nemzeti Néppárt (NNP)
A politikai élet új résztvevője, a 2000-ben Győrben alapított Nemzeti Néppárt szemléletváltást, városunk lakóinak életkörülményeit javító, az eddigi városveze tés által rájuk rótt terheket csökkentő, emberközeli, szolgáltató önkormányzat megteremtését tűzte ki cél jául. Elég volt abból, hogy budapesti pártközpontokból próbálják befolyásolni a győri közéletet, de azon jelenségből is, amikor egyesek civil szerveződésnek egyesületnek álcázva magukat, a lakosságot félrevezetve szereznek szavazatokat, utána pedig ezt a bizalmat arra használják, hogy a mindenkori városvezetésnek felkínálkozva, a mögöttük lapító üzleti körök érdekeit érvényesítsék! Nyílt politizálást akarunk. Valódi népképviseletet – a lakosság minél szélesebb körű bevonásával – az önkormányzat döntéseinek előkészítésébe.

Támogatjuk a lakosság önszerveződéseit, helyi jellegű ügyekben a népszavazási kezdeményezéseket. „Népjóléti programunk" egyre nagyobb támogatottságnak örvend a győriek körében, valószínűleg ennek tudható be, hogy bizonyos szerveződések programunk sarokpontjai közül néhányat: például a győri közüzemi díjak és lakbérek további emelkedésének megakadályozása, a katasztrofális közlekedési helyzet, utak állapotának javítása, a fizetőparkoló-rendszer felszámolása, helyi járatú buszoknál kedvezmények bevezetése, az ismételten tervbe vett iskolabezárások megakadályozása, környezetvédelmi intézkedések, városvezetői jutalmak megszüntetése stb., megpróbálnak „lenyúlni" tőlünk, kiadványainkban ugyanis saját programjukként kezdik leközölni ezeket... Az elmúlt négy év ismeretében azonban mi nyugodt szívvel állítjuk, mindezek megvalósítását csak a „győriek pártjától" várhatják! Arra kérjük Önöket, szavazzanak a Nemzeti Néppárt jelöltjeire!

Pro Urbe Egyesület Győr
A közgyűlés legnagyobb civil szervezeteként a legfontosabb céljaink:
1. A városrészek harmóniájáért: utak, járdák fejlesztése, zöldterület kezelése, kereskedelmi-szolgáltató hálózat kiépítése, buszközlekedés kiterjesztése, új utak, hidak építése.
2. A lakhatóbb városért: az ipari környezet szennyezés csökkentése (égető), kutyatartási szabályok betartatása, szabadidő- és sportlétesítmények kialakítása, kerékpárutak kiépítése, városrészi rendőrök működtetése, a lakásépítés és -felújítás feltételeinek gyorsítása.
3. Az emberközeli közigazgatásért: a részönkormányzati hatáskör növelése, az E-közigazgatás alapjainak megteremtése, ügyfélegyenlőség.
4. A megfizethető közüzemi díjakért, az elérhető szolgáltatásokért: költséghatékony díjelemek alkalmazása, egyedi mérési és elszámolási feltételek megteremtése, „Győr-kártya" program bevezetése (kedvezményes hozzáférés a városi szolgáltatások – busz, parkolás, termál – kulturális és sportlétesítmények igénybevételéhez, iskolásoknak ingyenes közlekedés).
5. A gazdag városért, gazdagabb városlakókért: helyi vállalkozók támogatása, jól fizető munka helyek növelése, oktatási színvonal emelése, „In telligens Győr" program indítása. PRO URBE, a civil erő: „NEKÜNK GYŐR AZ ELSŐ!"

Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ)
 Győr a torzsalkodások ellenére még megőrizte jó gazdasági helyzetét. A szabad demokraták a tovább fejlődéshez kívánnak olyan tisztességes, nyugodt és kiszámítható politikát folytatni, ahol az önkormányzatban az összefogás és nem a gáncsoskodás dominál. Olyan otthonos Győrt szeretnénk, ahol fejlődik az ipar, fejlődik a turizmus, a kultúra, a szolgáltatóágazat egyszerre párhuzamosan és nem egymást keresztezve. – Tovább kívánjuk fejleszteni az ipari parkot. Új munkahelyeket akarunk teremteni.
– Folyamatosan felszámoljuk a közlekedési káoszt. A Szigetet és Révfalut összekötő hidat, valamint a Tihanyi úti vasúti felüljárót megépítjük. Korszerűsítjük a csomópontokat, és a Fehérvári út kiépítését befejezzük az adyvárosi összekötő úttal együtt.
– A háziorvosi rendelők korszerűsítésén túl a Petz Aladár kórház városi támogatására is komoly hangsúlyt fordítunk.
– A szociális rászorulók, az idős, munkában elaggott emberek támogatásának növelését szeretnénk, igazságos elosztás mellett.
– A helyi adó csökkentésével, az adómentes sáv kiszélesítésével támogatni kívánjuk a vállalkozókat és a kisipart – a multik megbecsülése mellett.
– A panellakások felújítását a kormányprogramnak megfelelően támogatni kívánjuk.
– Új lakásépítési és támogatási rendszert vezetünk be, növelve a bérlakások számát.
– A demokratikus döntési mechanizmusokban partnernek tekintjük az érdekegyeztető fórumokat. Mi, szabad demokraták egy tisztességes Magyarországon egy nyugodt, fejlődő várost akarunk a kormány támogatásával, melyre jó esélyünk van, hiszen kormányon vagyunk.

Walter Dezső MSZP-SZDSZ polgármester jelölt programjából
Egy minden irányban nyitott, modern európai kisvárosban gondolkodom, ahol tiszták az utcák, ápoltak a terek, ahol pezsgő kulturális-, tudományos- és sportélet zajlik, és nem álmodozom romantikus ékszerdobozról vagy múltat idéző városállamról, mint a jelölttársaim. A földön két lábon álló, megvalósítható programot szeretnék végrehajtani, amelybe a következő időszakban nem fognak beleférni a város gazdasági erejét meghaladó presztízs beruházások. Saját vállalkozásomat is mindig a realitások alapján irányítottam, meggyőződésem, hogy a várost is csak így lehet. Elképzeléseimben újabb szociális bérlakások építése, az M 9-es számú út megépítése, a stadionrekonstrukció, és az egyetemmel közösen létrehozandó modern könyvtárépület felépítése szerepel kiemelt helyen. Ezeket a nagyberuházásokat azért tar tom megvalósíthatónak, mert kormányzati segítséget is igénybe vehetünk hozzájuk, s ezekre ígéretünk is van.
A magunk erejéből és a lehető leggyorsabban kell megoldanunk közlekedési gondjainkat, útjaink és közterületeink rend betételét. Gyorsítani szeretném a belváros forgalmi rendjével kapcsolatos elképzelések megvalósítását, s célom, hogy mielőbb egy modern, történelmi belvároshoz méltó, díszburkolattal el látott sétálóutcákat építhessünk. A parkolóházak, a kultúrált il lemhelyek, a hulladékgyűjtők mind hozzátartoznak egy európai város képéhez, az önkormányzatnak feladata, hogy ezek megépítését segítse. Mielőbb kormányzati támogatást kell szereznünk a műemléképületeinkkel kapcsolatos gondok megoldásához.
Ezek mind szükségesek ahhoz, hogy az idegenforgalmat és a turizmust újra húzóágazattá tehessük, minőségi szolgáltatást nyújtva az idelátogatóknak. A helyi vállalkozókra támaszkodva közösen ki kell dolgoznunk a város marketing stratégiáját, hogy adott ságainkat eladhassuk, kihasználhassuk, most már az európai pi ac összefüggésében gondolkodva. A bor-, a gasztronómia-, kon ferencia-, a gyógy- turizmus, ha jól csináljuk, fellendítheti az idegenforgalmat, ami azért fontos, mert kenyeret adhat újra sok soproninak. Kiemelt figyelmet szeretnék fordítani az egészségügyi és szociális intézmények működése iránt, valamint a sport és nem csak az él-, hanem a tömegsport iránt. Biztos vagyok abban, hogy a város gondjait – amelyekről itt nincs módom szólni – jelölttársaimmal nagyjából egyformán ítéljük meg. A különbség közöttünk a szemléletmódunkban áll. Ahhoz, hogy új fejezetet nyithassunk Sopron történetében, leginkább szemléletváltásra van szükség. A várost végre úgy kell látnunk, irányítanunk, mint sa ját értékünket, vagyonunkat, s így kell vele gazdálkodnunk is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Habsburg Ottó Győrött járt

Habsburg Ottó, az Európai Parlament képviselője, a Páneurópai Unió elnöke szombaton Győrött… Tovább olvasom