Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Program nem csak panelokra

Győr-Moson-Sopron - Sok tekintetben kibővülve folytatódik a lakásfelújítási (korábban „panel") program. A pályázati kiírás a megváltozott feltételekkel már hozzáférhető. Mostantól Új Magyarország Lakásfelújítási Program néven, több lehetőséggel kibővülve folytatódik a panelprogram.

Családi és társasházak felújítására is lehet pályázni, akkor is, ha a helyi önkormányzat ahhoz nem tud hozzájárulni.

Panelházak: új elemek

Az új lakásfelújítási programban is lehet pályázni a panelhomlokzatok hőszigetelésére, nyílászárók felújítására, cseréjére, épületgépészeti rendszerek felújítására (fűtés, meleg víz, lift, elektromos hálózat, szellőzés, megújuló energiaforrások). Új elem, hogy a szigetelés, illetve nyílászárócsere feltétele a fűtés szabályozásának, mérésének megléte vagy kialakítása legalább épületenként.

Az állami támogatás egyharmad rész marad. A további kétharmad rész önkormányzati támogatásból és a lakástulajdonosok saját erejéből tevődhet össze. Újdonság, hogy a lakástulajdonosok a költségek akár kétharmadának biztosítását is vállalhatják, tehát pályázhatnak, ha a helyi önkormányzatnak nincs erre támogatási forrása.

Új elem, hogy a szigetelés, illetve nyílászárócsere feltétele a fűtés szabályozásának, mérésének megléte vagy kialakítása legalább épületenként. Fotó: Kislföld-archívum

A pályázati formanyomtatvány a kiírással, az útmutatóval az internetről a www.otm.gov.hu weboldalon tölthető le.

A panelprogramban az állami támogatás mértéke növekszik: lakásonként 400 ezer forintról 500 ezer forintra. Továbbra is lehetőség van hitelkonstrukcióra a pályázati önrész pótlására és az úgynevezett „harmadik feles" finanszírozási rendszer belépésére. Így önkormányzati vagyonkezelők, távhőszolgáltatók is részt vehetnek a pályázati programban. A panelprogramra állami költségvetésből idén 10 milliárd forint áll rendelkezésre.

Fűtési rendszerek felújítása

A szintén meghirdetett ökoprogramban lehetőség van az egyedi fűtésszabályozás kialakítására, illetve költségosztók, mérők felszerelésére lakásonként, vagyis a távfűtött, egyedi szabályozási lehetőséggel nem rendelkező lakások fűtési rendszerének felújítására – iparosított és hagyományos szerkezetű lakásoknál egyaránt. Az ökoprogramban az állami támogatás mértéke 35 százalék lehet, ez 54 ezer forint lakásonként maximálisan, az önkormányzat vagy harmadik fél 15 százalékot áll, a lakástulajdonos a felújítási költségek felét fizeti, de ezt is átvállalhatja a harmadik fél, például az önkormányzati vagyonkezelő, a távhőszolgáltató. A program finanszírozására a minisztérium 1,5 milliárd forintot biztosít.

Életveszélyes kémények

A program részévé vált az egycsatornás (termofor) gyűjtőkémények felújítása a legalább 8 lakással rendelkező, 1985 előtt épült lakóházakban. Az állami támogatás a költség 40 százaléka, maximum 80 ezer forint lakásonként. A kéményfelújításra 200 millió áll rendelkezésre, ez mintegy 2500 lakás kéményére elég idén. A termofor kéményekről azt kell tudni, hogy a mai fűtési technológiák mellett már nemcsak elavultak, hanem életveszélyesek is.

Energetikai korszerűsítés

Az Új Magyarország Lakásfelújítási Program része lett a lakások energetikai korszerűsítése, a Nemzeti Energiatakarékossági Program (NEP).

Lehetőség van az 1994 előtt épült hagyományos szerkezetű családi házak és a többlakásos épületek energiatakarékos felújítására, iparosított épületek egyedi lakásainak energiatakarékos felújítására ott, ahol a panelprogram nem működik.

Az elvégezhető felújítások: épületek utólagos hőszigetelése, nyílászárók szigetelése vagy cseréje, fűtési és melegvíz-rendszerek korszerűsítése. A pályázat részletei, a támogatási lehetőségek a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium honlapján jelennek meg várhatóan  tavasszal.

A benyújtási határidők

A panelprogram és az egycsatornás gyűjtőkémények felújításának pályázatait szeptember 30-ig lehet benyújtani. A korábban beérkezett pályázatokat határidő előtt is elbírálják. A távhővel ellátott lakóépületek lakásonkénti hőfogyasztásának szabályozására és mérésére alkalmas eszközök beszerelésének támogatására (ökoprogram) a pályázatokat április 15-től nyújthatják be október 31-ig.

Városaink számolnak vele

A panelprogram önkormányzati támogatása folytatódik Győrött. A városnak még nincs elfogadott költségvetése, ám ahogy lapunk kérdésére Simon Róbert Balázs alpolgármester elmondta, a jelenlegi számítási anyagban 150 millió forint szerepel erre a célra. A város szeretné ezt az összeget a cégek közérdekű kötelezettségvállalásával növelni.

– A soproni városvezetésnek szándékában áll továbbvinni az államilag támogatott lakásfelújítási programot – nyilatkozta Simon István alpolgármester. – A költségvetés részleteinek összeállítása tart, annyi azonban bizonyosnak tűnik, hogy akár százmilliós nagyságrendű tételről van szó.

Szabó Miklós, Mosonmagyaróvár polgármestere szerint idén olyan projektet támogatnak, ami megtakarítást jelent a város számára, s viszonylag kis költséggel több lakásnál „érvényesíthető". „Különítünk el erre bizonyos összeget: azt is megnézzük, hol állunk a felújításban. Ahol már két fázison túljutottunk, ott nyilván a befejező ütemre is jut forrás" – mondta.

A kapuvári önkormányzat nem tervezi, hogy félretesz az önrész biztosításához. Amint Hámori György polgármester fogalmazott, a felújításokat a lakóközösségeknek kell megoldaniuk. „A kapuvári önkormányzat most inkább a meglévő bérlakások felújítását tervezi, erre keressük a forrást" – tette hozzá.

Csornán Gyopáros Alpár alpolgármestertől megtudtuk: a város költségvetésében a tervek szerint különítenek el erre a célra forrást. A végső szót természetesen majd a képviselő-testület mondja ki februári ülésén.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

GDF: Új képzési formával jelentkezik Győrben

A Gábor Dénes Főiskola (GDF) Győri Konzultációs Központjában 15 éve folyik az informatikai főiskolai… Tovább olvasom