Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Próbapert indítanak az állam ellen

Egy kavicsbánya megnyitása ellen tiltakoztak Győrújfalun, a lakók már aláírásgyűjtésbe fogtak.
Cserjés László
A községben aláírásgyűjtésbe is fogtak, az íveken több száz szignó szerepel. Az önkormányzat próbapert indít az állam ellen a szigetközi út elhanyagolása miatt.

Derült égből villámcsapás – Cserjés László polgármester pénteken este a sajátos falugyűlés mintegy hatvan érdeklődője előtt elmondott szavai szerint így érte a győrújfaluiakat decemberben a hír, hogy a győri Integrál-H Rt. kavicsbányát kíván nyitni Győrzámoly határában. A beruházás környezetvédelmi hatásvizsgálatát az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság küldte meg az önkormányzatnak. E szerint a bánya a Mosoni-Dunától 300–500, Zámolytól 1500, Újfalutól 1350 méterre lenne. A tervekben az szerepel, hogy húsz éven keresztül évi 100 ezer köbméter kavicsot termelnek ki, évi 200 munkanapon, napi nyolc órában. Az elemzés szerint a bánya nem okoz a lakosságnak zaj- és porszennyezést, nem szennyezi az ivóvízbázist, és nem különösebben terheli a szigetközi 1401-es számú út napi nyolcezres járműforgalmát.

Aláírásokat gyűjtenek

A helybeliek leginkább az utóbbi megállapítással nem értenek egyet. Az erről szóló íveket már mintegy hatszáz helybeli írta alá, de a polgármester arról is beszámolt, hogy az Audi német, Győrújfalun élő munkatársai is jelezték, megteszik ezt. A rendkívüli közmeghallgatáson a győri Reflex Környezetvédő Egyesület nevében felszólaló Lajtmann József kijelentette: úgy vélik, hogy az út – amely mellett a zaj már most is határérték feletti – nem terhelhető tovább, de a szigetközi édesvízkincs védelme is a fejlesztés ellen szól. Jelezte ugyanakkor azt is, nem valószínű, hogy a bányanyitás megakadályozható, de azt elérhetőnek nevezte, hogy egy elkerülőút megépítésével valósuljon meg.

Erélytelen fellépés?

Cserjés László beszámolt arról, hogy az ügyben levelet írt többek között Szakács Imrének, a megyei közgyűlés elnökének, Olajos Péternek, a Magyar Demokrata Fórum európai parlamenti képviselőjének, Pap János országgyűlési képviselőnek. Több felszólaló ugyanakkor erélytelennek tartotta a polgármester és az önkormányzat fellépését. Török András színész azt javasolta, dolgozzon ki tervet a további tiltakozási formákról. Dr. Szécskai Árpád urológus főorvos úgy fogalmazott: „Nem a kenti hercegnek kell írni, mert ő legfeljebb megsimogatja a buksinkat, és azt mondja, együtt érzek veletek, hanem elvégezni az aprómunkát."

„Az elkerülőúttal ne foglalkozzunk, annak semmi realitása nincs" – mondta. Szerinte értékes hetek vesztek el december közepe óta: nem tájékoztatták kellően az érintetteket, nem tárgyaltak az Integrál-H Rt.-vel, nem szedték ízekre a hatástanulmányt – amiből pedig az olvasható ki, hogy a jelenlegi nagy forgalmon túl ötpercenként fog elmenni egy újabb negyventonnás teherautó a házak előtt. Hozzátette: a maximális cél – a kavicsbányanyitás megakadályozása –, mellett ki kell tűzni egy minimálisat is, például azt, hogy szombaton és vasárnap zárva legyen, esetleg üzemi úton történjen a szállítás. P és Mikola Anikó is jelezte, a lakosságot tájékoztató hirdetményben nem 1401-es, hanem 140-es út szerepel, ezért a dokumentumot vissza kell küldeni a hivatalnak. Cserjés László közben jegyzőkönyvek felolvasásával bizonygatta, hogy milyen tárgyalásokat folytatott az ügyben.

Medgyasszay közbenjárna

A vitában Medgyasszay László, a térség országgyűlési képviselője lépett fel békebíróként. Azt javasolta: ne a „kórelőzménnyel", hanem a kialakult helyzettel foglalkozzanak. Felajánlotta a jelenlévőknek, használják őt eszközül, és szívesen közbenjár az érdekükben. Nem értett egyet azzal, hogy az elkerülőúttal ne foglalkozzanak, mert az ő tapasztalata az, hogy sok esetben igenis van hatása a népakaratnak.
Cserjés László azt mondta: az önkormányzat próbapert indít az állam ellen az 1401-es út elhanyagoltsága, balesetveszélyessége miatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az egész város vízben állt

Teljes kapacitással – tizenegy autóval – dolgozott szerdán a tűzoltóság a… Tovább olvasom