Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Pro Urbe: Legyen Győrnek is ˝Disneylandje˝

Különleges felütéssel kezdte sajtótájékoztatóját a Pro Urbe Egyesület listavezetője, Pintér-Péntek Imre pénteken, miután megkérdezte: Mi legyen Győr Disneylandje, óriáskereke vagy Eiffel-tornya?

Majd azzal válaszolt rá, hogy nem elég beszélni az idegenforgalomról, tegyünk is érte. A politikus szerint csupán a rendezvényekre nem lehet turizmust építeni, bár vannak nagyon jól működő fesztiválok a városban.

Pintér-Péntek Imre úgy véli, nem kell mást tenni, mint először az iparűzési adó várható többletbevételéből mintegy négy év alatt 10–15 milliárd forintot olyan vállalkozásra fordítani, amire odafigyel a világ. Kiírni egy pályázatot olyan látványosságra, ami vonzza majd a turistákat.

– Napi két-három ezer turistára már épülhetnek szolgáltatások, s a vállalkozók is megtalálnák Győrben a számításukat. Létre lehetne hozni golfpályát, extrémsport-pályát, lovascentrumot. Mindehhez van hely a városban, többek között a rekultivált Pápai úti szeméttelep helyén, a Püspökerdőben, a Holt-Marcal környékén. A Pro Urbe nem szeretné kisajátítani saját ötleteit, ezért minden ötletünket eljuttatjuk egy borítékban a városházára, az általunk támogatott polgármesterhez – mondta el Pintér-Péntek Imre.

Olvasóink írták

 • 19. adalfold 2010. szeptember 24. 00:06
  „Itt az idő, hogy elfelejtsük végre azt, hogy Győr minden pénzét a párhektáros belvárosba pumpáljuk.
  igen, szempont ez is:
  hatalmas barnamezős területek nyíltak és nyílnak meg, a város pedig már elnézést, de egy átlag jövedelemkategóriás számára
  Élhetetlen minőségű a belvárost leszámítva, hasonlítva Nyíregyhez, Szegedhez.
  Közösségi életre alkalmas, elsősorban zöldterületek szükségesek, ahol nem privatizált, fizetéses rendszerben, hanem ,,városi,polgári" jogon tartózkodhatnak a győriek. Borkai sajnos kisajátíttatta a Barátság parkot, ami amúgy is bukott koncepció a graboplast mérgező gőzei miatt (érdemes megnézni a levegő-összetétel adatait a kormányzati portálon elérhető max. 10perc után:).
  Győr élhetetlen, lakónegyedei rondák, veszélyesek, elhanyagoltak. URbanisztikai katasztrófa zajlik, melyet a bevásárlóközpont dömping nyomaszt tovább. Hol van Sóstónk, ahova kimehetünk elérhető közelségben a zöldbe, ahol programok és fesztiválok várnak melyek INGYENESEK?közlekedési hálózatunk (az a pár (2-3) főgyűjtő mindig szétdugul, a buszsáv 10 éve várakozik,hogy bevezessék..? fürdőnk,fürdőink (Szeged pl.)? Megfizethetetlen kisfürdőből nem leszünk fürdőváros,pláne ,hogy abból is csak egy van.
  Tessék kitekinteni KELET-MAGYARORSZÁGRA! szánalom az,ami itt van.”
 • 18. gig 2010. szeptember 15. 12:02
  „#17

  Milyen "ezekre" gondolsz? Miket állított le és ki?

  A Káptalandomb fejlesztését is magában foglaló projekt előrehaladásáról sajtótájékoztatón számoltak be a múlt héten, a tevékenységek egy része már meg is valósult. Az interaktív járműipari bemutatóközpontról a polgármester beszélt a sajtó jelenlétében, kb. száz fő előtt szintén a múlt héten. 2011 végén vagy 2012 elején lesz az átadása.

  Ezek az általam ismert tények. Te mire alapozod a kijelentésedet?”
 • 17. urbaniastapista 2010. szeptember 15. 08:36
  „#15
  Ezeket leállították, szép csendben, csak halkan, hogy a szavazók meg ne hallják.”
 • 16. gig 2010. szeptember 14. 23:56
  „Szia Bussz!

  Mikor jártál legutóbb a Bécsi kapu téren? Én ott ma pont egy felújítás határozottan látható jeleire bukkantam: valami kerékpárút-féle kezd körvonalazódni, a "törésvonalak" pedig komplett burkolatcserére engednek következtetni.

  Ha van még ötleted, írd le gyorsan mind, hátha bejönnek azok is... :)”
 • 15. gig 2010. szeptember 14. 23:47
  „Főleg az előzőre válaszolva, meg úgy általában is:

  a) Idén májusban írták alá a "Győr-Lébény-Káptalandomb turisztikai attrakciófejlesztése" (vagy valami hasonló) nevű projektnek a szerződését, amelynek révén megújul a Káptalandomb, lesz kortárs művészeti galéria, túristafogadó, zarándokudvar, érdekes interaktív kiállítások, a bazilikán belül is ki lesznek alakítva újabb kiállítótermek, és az egyes számú jelölt is bemutatkozik a győri diznilend kreatív pályázatra: látogatható lesz a Püspökvár tornya (és ott is lesznek Győr történelmi örökségét bemutató kiállítások), onnan meg biztos nem csúnya kilátás nyílik a folyókra és a városra egyaránt.

  b) A győri diznilend kiírás második indulója egy ugyancsak interaktív "játszótér", amelyet az egyetem közelében kezdenek hamarosan építeni. Meg lehet benne nézni nagyban, hogyan működik egy generátor, egy motorblokk stb. Főleg műszaki, járműipari témájú dolgok lesznek benne, ami a régió adottságait figyelembe véve igencsak érthető törekvés. Ha nem is diznilend, de legalábbis a "mi csodáink palotája".

  Ezek az októberi voksolástól függetlenül jó eséllyel hamarosan megvalósulnak.”
 • 14. bussz 2010. szeptember 14. 22:50
  „Először is a belvárost,azon belül is a Káptalandomb részét kéne felvirágoztatni,hiszen nincs jól kihasználva,turisták elvétve találhatóak fent a Bazilikánál!Sajnos!
  Igaz mindig feldobtak 1-2 éve pár dolgot,hogy ilyen feltárások,meg kazamata stb,de még mindig semmi fejlemény!
  Pedig igazi attrakciót is lehetne ott csinálni! Még akár a Püspökvár is funkcionálhatna kilátóként, de ma szinte még az udvarra sem igazán engedik be az embert!(főiskolai csoportot ajtónál tovább nem engedtek!)
  Nemrég a belvárosi "állatkert" ötlete is felröppent,de azóta azzal kapcsolatban is nagy a csend!Lépni kéne,de nem ilyen Disneyland nagyságú beruházásokkal!
  Majdnem elfelejtettem,hogy a Bécsi-kapu teret is felkéne lassan újítani,mert ahogy az is kinéz...a Széchenyi tér régi alakja jut róla eszembe...aszfalt mindenhol, lepukkant házak,és én az autókat is kitiltanám onnan,hiszen ez is lehetne egy közösségi tér!”
 • 13. Praga 2010. szeptember 14. 17:10
  „Meg nem kellene Velence - Szent Mark ter-i ital es etel arakkal csabitgatni sem a turistakat, sem a helyi lakosokat es akkor talan tele lennenek a belvarosi ettermek es teraszok is. 900 FT egy korso sorert a Szechenyi teren az nem draga, az gusztustalan.
  A furdo draga es olyan mint a szar, az ettermek levevosek. Ezt kelle rendbe tenni. Emlekszik valaki a Kreszta hazra 1990 -1995 kozott, autobusznyi turista toltotte meg minden nap. Mi tortent?
  Nem csak a turizmusra kell gondolni, hanem a helyi lakokra is. Napi 3000 turistarol almodoznak? Miert nem lehetne napi 15000 emberrel szamolni, akik itt laknak es jol esne nekik munka utan meginni egy sort vagy enni egy kis vacsorat normal arakon a belvarosban (mint ahogy ezt minden normalis varosban nyugaton megtehetik). Egy 130 ezres varossal szamolva nem hiszem hogy nagyon nehez lenne.”
 • 12. Goldmund 2010. szeptember 14. 15:26
  „4.hsz-ra:
  "Vannak valóban színvonalas fesztiváljaink, de önmagukban ezek sem vonzanak tömeges turizmust."

  Viszont a belváros utcáin fesztiválkor alig lehet megmozdulni, tehát a tömeges turizmust emiatt sem lehet a belvárban kiszolgálni.
  Szerintem nem kéne tömegrendezvényekben gondolkodni. Legyen látnivaló, amit megnéz az ember, legyenek kulturális programok (különösen ősztől tavaszig), vízi sportlétesítmények, horgászhelyek, meg általában olyan helyek, ahol jó sétálgatni (nincs eldobott szemét, kutyagumi, törött üvegcserép, vizeletszag, forgalom zaja, kéregetők, hangoskodó cigányok stb.). Legyen egy olyan fürdő, ahol úszni is lehet, nemcsak áztatni magunkat. A Püspök-erdő sincs felfedezve, pedig nagy adottság, hogy a belvárostól 10-15 perc gyaloglásra már kint vagyunk a zöldben. Persze, aki a természetbe vágyik, az nem krosszmotorosok meg autósok elől akar félreugrálni és nem is a szemetet akarja a fák tövében nézegetni.
  Egyébként pedig tudomásul kell venni, hogy Győr egy iparváros, itt elsősorban a gépipar teremt munkahelyeket. Nekünk sosem lesz olyan hangulatos belvárosunk, mint Sopronnak, Sárvárnak, vagy épp Sárospataknak - ahol viszont éppen ipar nincsen.”
 • 11. Madarász 2010. szeptember 14. 14:07
  „"Cirkuszt és kenyeret a népnek!"

  Kár, hogy ebből mindenki a cirkuszra koncentrál...

  Van Győrben kemping, újváros határában, Tópart kempingnek hívják.”
 • 10. rebeka78 2010. szeptember 14. 13:06
  „Sajnos ezzel a várossal az a baj mint a többivel,a rendszerváltás után leromboltak mindent ami vonzotta a turizmust kiskúton volt a vidámpark is,a camping "akkor lerombolták mert rontotta a látképet fillérekből most meg milliokat költenének egy ujra "ez a a jó politika mennyit lehet majd zsebre tenni”
 • 9. dominiim 2010. szeptember 12. 12:54
  „Nagyon nem mindegy: Az okos hülyéskedik vagy a hülye okoskodik !”
 • 8. kape23 2010. szeptember 11. 22:39
  „Ésszerű?? ....pont a Bárány?? Azért tartanak ott ahol vannak!
  Négy éve elnökkélnt átvert mindenkit, aztán két év múlva megbuktatta az elnökét, majd szétverte a saját frakcióját, de még ebből sem tanultak, mert most is ott diszeleg a lista élén.
  Hajrá Pro Urbe csak így tovább!!!”
 • 7. AranyKözépút 2010. szeptember 11. 18:49
  „Valami kell, az tuti, de , hogy épp Disneyland?”
 • 6. TripperÖcsi 2010. szeptember 11. 18:45
  „Még szerencse, hogy nem mindenkinek vannak ilyen "álmai" a Pro Urbéná, hanem van, aki "mer kicsit gondolni"- de ésszerűt (Pl. Prtl, Bárány, Horváth)l...Meg az is, hogy ez nem párt, s itt mindenki magáért felel úgymond...

  S persze egyébként jajjdeszép lenne, ha nekünk is lenne "Eiffel-tornyunk", vagy hasonló látványosságunk...Valójában meg van. Mert a folyók ezt adják, csak tán abból kéne kiindulni, ami van, s azt fejleszteni, színvonalassá tenni, kihasználni az adottságokat...

  Jó, hogy nem a világ 8. csodáját akarjuk...”
 • 5. okostojas007 2010. szeptember 11. 18:45
  „ekkora marhaságot...
  nálunk még egy forma 1 sem működik normálisan...”
 • 4. Freehill 2010. szeptember 11. 11:21
  „"Disneyland" említése a címben nyilván csak a figyelem felkeltését szolgálja, nem kell szó szerint érteni, viszont a lényegi mondanivalóval teljesen egyetértek. Győr stratégiájában fontos szerepe van a turizmusnak, ugyanakkor miért érdemes idejönniük a turistáknak? Van egy nagyon szép, de sajnos egyúttal nagyon kicsi történelmi városmagunk: ez adottság, nagyobb nem lesz (ezért is kellene minél jobban vigyáznunk rá, nem lebontani mindent, inkább felújítani - jó példa a Frigyes laktanya! -, és új területeken fejleszteni). Az itt található látványosságokat egy nap alatt meg lehet nézni. Vannak valóban színvonalas fesztiváljaink, de önmagukban ezek sem vonzanak tömeges turizmust. Ha a város komolyan gondolja a turizmust, akkor kellene valami emblematikus, egyedi létesítmény, amiről azonosítani tudják a várost. Persze ez így elsőre tényleg elég elvontnak hangzik, de ha bejön, akkor a turizmusból jelentős bevételtöbblete lehetne a városnak, ami az emberek napi megélhetésén is segítene.”
 • 3. Hedon 2010. szeptember 11. 09:39
  „"A politikus szerint csupán a rendezvényekre nem lehet
  turizmust építeni, bár vannak nagyon jól működő fesztiválok a városban."
  Ezzel a megállapítással maximálisan egyetértek, sőt a színházra
  adott évi több mint 1 Mrd (1000 millió) forint is erősen túlzott
  és értelmetlenül kidobott pénz. Ennek fele is elég kellene , hogy legyen.
  Sportra költünk évi 450 milliót, annak is van ekkora látogatottsága
  az Audi ETO révén pedig nemzetközi vonzata is.
  Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni hogy szabadtéri rendezvények
  A téli hónapokban már alig vannak ennek megfelelően turisztikai
  Vonzerővel novembertől áprilisig nem lehet számolni.

  Véleményem szerint először is egy Győrhöz méltó termálfürdőre
  van szükség mind méreteiben mind kialakításában, igényességében.
  Eztán ösztönözni kellene a befektetőket, hogy a keksz gyár helyén
  valami színvonalas 4-5 csillagos szálloda épüljön ne pedig kollégium
  vagy valami más őrültség (pl Bevásárló központ). Ennek kihasználtsága
  és vonzereje egész évben adott lenne. Pl. Sárvár, Bük.”
 • 2. mikvannak 2010. szeptember 11. 06:28
  „háté igazad van.Én az állatkert közelébe gondolnám ott van hely mindnek!”
 • 1. háté 2010. szeptember 10. 22:20
  „Ki kel állítani a pro-urbéseket, --na ilyenek az agyamentek, --élni-élni-élni!-majd utána hülyéskedni.
  Lehet nem is tudja mi az, hogy dolgozni ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Körözték a motorost elgázoló férfit

Ittas vezetés miatt nem vonult be fogházbüntetését letölteni, kokaint fogyasztott, áthajtott a piroson, s vezetői engedély nélkül okozott cserbenhagyásos balesetet a győri férfi. Tovább olvasom