Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Pro Urbe: Javaslat a támogatás forrására

Energia, kultúra, nevelés, panelházak, tömegsport – ezek voltak a témái a Pro Urbe Egyesület szerdai győri sajtótájékoztatójának. Az elmúlt napokban kampánygyűléseken, médiában sokszor el hangzott, hogy támogatni szükséges azokat, akik nehezen viselik a közüzemi díjak terheit, maga a Pro Urbe Egyesület is tett ilyen ígéretet – mondta a tájékoztatón Szíj Zoltán.
Az egyesület viszont azon is gondolkodott, miből lehetne előteremteni e támogatások fedezetét, s lát is rá módot. Rövidesen meg indul a termelés a Győrhő új erőművében, s az ott előállított villamos energia eladási ára 14,43 forint, lényegesen olcsóbb, mint az áramszolgáltatói ár. Ha az önkormányzat innen közvetlenül vásárolna közvilágítási, intézményi célra villamos energiát (amire kormányrendeletek szerint jövő év elejétől lehetőség nyílna), a reménybeli megtakarítás közvilágításnál 55 millió, intézményeknél 35 millió forint lenne, s ezt a pénzt a rászorulók támogatására fordíthatná az önkormányzat.
Demcsák Ottó arról beszélt, most, hogy egyetemi város lett Győr, kiemelten fontos, hogy az idekerülő fiatalok a fogékonyak legyenek a kultúra iránt.
Más részt: meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy azok is részesei lehessenek a kulturálódásnak, akik például nem tudják megfizetni a színházjegy árát.
Pálfalvi A. János szerint a város oktatási intézményei kicsit adhoc alapon működnek, elfelejtődnek a hagyományok, az iskolák tudáshalmazt adnak – mi közben fontos lenne nevelő szerepük is. Az „elkereskedelmiesedett" világban a fiatalokban silány kulturális értékrend alakul ki: változtatni kell rajta.
Ferenczy Tamás szerint a panel házak felújítási programjában különbséget kell tenni a magas és az alacsony épületek között. Utóbbiakra kiválóan alkalmas Cserhalmi József győri építész terve, mely szerint sátortető épí tésével nemcsak az örökös tető szigetelési gondok oldódnának meg: viszonylag olcsón sok új lakás készülhetne.
Horváth Cs. Attila a sajtótájékoztatón a tömegsport szinte egyetlen „intézménye", a rendkívül népszerű, de már áldatlan állapotban lévő Barátságpark helyreállítását szorgalmazta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri polgármesterjelöltek vitája

A Kisalföld egy asztalhoz ültette Győr három polgármesterjelöltjét, hogy teret adjon a város jelenét… Tovább olvasom