Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Princess újrahangolva – Show nélkül csak hamupipőkék lennének a Hercegnők?

Tagcsere és babadömping után – megalakulásuk tízedik évfordulójának évében – megint intenzíven vesznek részt a hazai zenei életben a hegedű hercegnői, akik augusztusban Győrben is fellépnek. Az együttes vélt eltűnésének okairól, a munka és a családi háttér összeegyeztetéséről, illetve stílusuk sikerességéről Pados Kriszta, a Princess csinos hegedűse beszélt portálunknak.

– Két-három éve nem sok hírt hallhattunk Magyarországon az idén tíz éves együttesről, de a hegedű hercegnői név hallatán még mindig felkapják a fejüket a zeneszeretők, akik az utóbbi hetekben egyre gyakrabban láthatják önöket színpadon. Az évforduló egyben a visszatérés dátumát is jelöli?
– Az évforduló megfelelő apropó a visszatérésre, bár kiemelném, hogy sosem tűntünk el, csak visszafogottabban vállaltunk el szerepléseket. Vélt eltűnésünk oka a 2003-2006 közötti külföldi – németországi, közel-keleti, mexikói – turnéidőszak és a családalapítás. Az ünneplés mindenképpen lehetőséget biztosít arra, hogy látványosabban vágjunk bele újra az intenzívebb hazai fellépésekbe.


– A közelmúlt a nagy változások idejének számított: tagcsere, illetve babadömping is színesítette hétköznapjaikat. Mindez hogyan mutatkozik meg zenéjük stílusában és a felkészülésben?
– Ezekben a dolgokban nem hozott módosulást a sok változás, igaz a tagcsere után szerencsére belevágtunk a már igencsak szükséges megújulási folyamatokba. Hiszen a Molnár Ildikó helyett fellépő Molnár Bea beépülési folyamata miatt amúgy is jóval több és keményebb próbákra volt szükség. Így friss zenei alapokat kaptunk, profi koreográfusok találtak ki nekünk tánclépéseket a számokhoz és új ruhákat is beszereztünk. Ezeken a változásokon már régóta gondolkodtunk, de Bea érkezése megadta a kezdő löketet. Ő a megbeszéltek szerint Ildikó visszatéréséig marad velünk. Azt, hogy a jövő hogy alakul a létszámunkkal kapcsolatban, még nem tudjuk.

– A felmérések szerint az anyukák többsége a házimunkák egyenlőtlen eloszlása miatt neheztel párjára. Az önök esetében az apukák milyen hátteret jelentenek?
– Az édesapák óvó gondoskodása jelenleg a létezésünket jelenti, ugyanis a nagyszülők mellett szinte mindig rájuk támaszkodunk. Esti koncertjeink, külföldi fellépéseink ideje alatt is minden alkalommal ugrásra készen álltak, támogatták a csapatot. Megbízható segítséget nyújtanak, profin megszervezik a hétköznapokat, ezért le a kalappal előttük.

– Pályafutásuk során rengeteg külföldi meghívásnak tettek eleget a világ számos országában. A Princess-babák megszületése előtt hónapokig Németországban turnéztak.
– Nagyon sokat jelent együttesünk életében a számos külföldi fellépés és a velük járó elismerések, tapasztalatok begyűjtése. Minden meghívásnak örülünk, amiket kihívásnak éltünk meg, hiszen nem könnyű dolog más kultúrákban elfogadtatni a Princess stílusát. Májusban egy óceánjáró hajon kellett elnyernünk a japán közönség tetszését. Két koncertet adtunk, szerencsére nagy sikerrel. A legutóbbi ciprusi szereplésünkkel is sok tapsot söpörhettünk be. Megható volt a ciprusi görögök lelkesedése. Itt sok magyarral is találkozhattunk, akik előtt játszani mindigig felemelő érzés. Reméljük, hazai visszatérésünkkel is hasonló babérokat arathatunk majd le.


– Egy újdonsült kismamától ezek a típusú fellépések sokkal átgondoltabb szervezést, több lemondást kívánnak.
– Ma már nem tudunk, és nem is akarunk havi 20-30 koncertet bevállalni, illetve a külföldi távollétek is lerövidülnek. Ez a fajta lemondás egyben boldogság is, hiszen az anyaság velejárója, hogy a család végleg az első helyet bitorolja az élet képzeletbeli dobogóján. Ezt az átalakulást nem korlátként fogjuk fel, de természetesen befolyásol bennünket. Ennek ellenére a zene örök szerelem marad az életünkben, amit minden változás ellenére is szívesen adunk át közönségünknek.

Az együttes megalakulása óta lényegében ugyanazon az ösvényen jár: újrahangszereléssel, profi látványvilággal próbálják megidézni szélesebb célközönség előtt is a muzsika nagy klasszikusainak műveit. Mennyire vevő erre ma a popdarálókon szórakozó nagyérdemű?
– Előadásunkban emészthetőbbé váltak a klasszikus zene alapművei, ezért tapasztatom szerint a közízlés is igazán vevő erre a műfajra. Az is előfordult, valaki egy Mozart feldolgozásunk után beült meghallgatni az eredeti verziót egy komolyzenei koncerten. A klasszikus muzsika népszerűbb dallamait popos dallamvilággal és értékes hegedűtudással színesítjük, így kerülhettük el, hogy kevésbé kedvelt rétegzenét játszunk.

– A különleges ruháik, illetve a modern megjelenésű hegedűik a kezdetek óta előadásaik részei. A show nélkül ma hogyan állná meg a helyét a Princess műfaja idehaza?
– Az előadásmód számunkra ugyanolyan fontos, mint maga a hegedűmuzsika minősége, ugyanis számunkra lényeges, mi vesz körbe bennünket a színpadon. Emellett arra is odafigyelünk, mikor, mit eszünk, mennyit sportolunk. Színpadi emberekként fontosnak tartjuk, hogy a közönségnek az is  tessen, amit lát, elvégre ez adja meg az első benyomást. Az ütős ruhák, a világítás és a show elemei nélkül nem figyelnének ránk ennyire. A látványvilág nélkül nem lenne életképes egy ilyen formáció ebben a műfajban.

Tanult, attraktív művészek, eladható showelemek, ezek számos más együttesnek is szerves részei. Mégis mi lehet a titok, amiért a Hercegnőkre a hazai kihagyások után az átlagnál jobban emlékszik a közönség?
– Jókor voltunk jó helyen, és megalakulásunk idején nagyon nagy reklámot kaptunk, fellépéseink egymást érték. Az, hogy még mindig ismerősen cseng a Princess név azok érdeme is, akik kitaláltak minket, illetve a tízéves kemény munkának is köszönhető, amit olyan kitartóan végzünk a mai napig. Ezek mellé persze egy remek háttércsapat sem hiányozhatott. Másrészt pedig mi voltunk Magyarországon az első formáció, amelyik a cross over műfajában mutatkoztak be. Titkon pedig arra is nagyon büszkék vagyunk, hogy egyes bezárásra ítélt zeneiskolai csoportokat a mi muzsikánk hatására tudtak újra feltölteni gyerekkel.

Olvasóink írták

  • 1. omm 2011. augusztus 06. 05:32
    „"havi 20-30 koncert"
    Inkább fellépés vagy hakni, mert szerintem egy koncert nem 30 percből áll...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fotók! - Rendőrautó borult fel Győr belvárosában: egy másik kocsival ütközött

Felborult egy rendőrautó, miután ütközött egy Peugeot gépkocsival Győrben, a Teleki és az Árpád út… Tovább olvasom