Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Príma-díjjal jutalmazott a győri mecenatúra

Tíz választható kategóriából háromban ítélhetik oda a győri Príma-díjat, amit Demján Sándor Príma Primissima Díjának mintájára hoztak létre.
Tíz választható kategóriából háromban ítélhetik oda a győri Príma-díjat, amit Demján Sándor Príma Primissima Díjának mintájára hoztak létre, hogy „a vidéken élő alkotó ember is nyerjen elismerést". Graffelner Kálmán, a Munkáltatók és Vállalkozók Országos Szövetségének megyei elnöke elmondta: a szervezet a profitszférának a nonprofit szférával szembeni adósságát szeretné ezzel csökkenteni. A díj egymillió forintos pénzjutalommal jár és a kitüntetetté lesz a kezdeményezés jelképévé vált ajkai ólomkristály ló. Az így összesen hárommillió forintból egymillió az alapító Demján Sándor adománya.

A Magyar Színház- és Filmművészetért kategóriában Balla Icát, a Győri Nemzeti Színház örökös tagját tüntette ki a vállalkozók szövetsége. A primadonna ötvenhat éve tagja a társulatnak és 1990 óta a város díszpolgára. Mint vallja, amikor meglátta a városháza tornyát, kilencszázötvenben, első látásra beleszeretett Győrbe, és eltökélte, hogy innen megy nyugdíjba.

– Nemcsak nagyon boldog vagyok, de őszintén meg is lepett. Az utolsó pillanatig titokban tartották a dolgot – meséli meghatódva a díjazott színművésznő. – Este fellépésem lett volna egy kisebb szerepben és most délelőtt kértek, hogy feltétlenül jelenjek meg az ünnepségen, a színháznál kimentenek. Úgyhogy még alig találok szavakat, de igazán nagyon köszönöm mindenkinek az elismerést – mondja Balla Ica.
Idén, eddig először, sport kategóriában is odaítélték a Príma-díjat. A nyertes Görbicz Anita, „A világ legjobb kézilabdázója" cím huszonhárom éves tulajdonosa lett. A világklasszis egy bajnokságon vett részt tegnap, ezért Molnár Péter városi sportigazgatót kérte fel, hogy vegye át helyette az elismerést és tolmácsolja köszönetét.

A nonprofit szférának szóló harmadik elismerést zeneművészeti kategóriában ítélték oda, a bizottság döntése Baross Gáborra, a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatójára esett. Baross Gábor harmincnyolc éve tagja és huszonöt éve vezetője a társulatnak, amely ma már Európa minden koncerttermében öregbíti a város hírnevét.
– Nemcsak a magam, hanem az egész művészeti ág nevében köszönöm ezt a díjat. Azt jelenti, hogy a város tehetős rétege, mecenatúrája felfigyelt a komolyzene jelenlétére, elismeri a zenekar tevékenységét – mondja Baross Gábor. Az igazgató szerint ezért természetesen az egész társulaté a kitüntetés. Mint vallja, továbbra is azért fog dolgozni, hogy a városban egyre szélesebb legyen a komolyzene iránt érdeklődők rétege.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Részönkormányzatot alakítanának

Ötvennyolc lokálpatrióta részvételével alakuló közgyűlést tartottak Újvárosban. Céljuk Újvárosnak az… Tovább olvasom