Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Prézes apátok szinódusa Pannonhalmán

Pannonhalma - „Tarts rendet, és a rend megtart téged!” – Notker Wolf, a római Szent Anzelm Apátság „Abbas Primas”-a Szent Benedeknek ezt a mondását ajánlotta azok figyelmébe, akik úrrá szeretnének lenni napjaink világi zűrzavarán.
Nincs tehát új a nap alatt: a mondás csaknem másfél évezredes. A bencések sem sokkal kevesebb ideje fáradoznak az ember lelki békéjének megteremtésén, de még nem fáradtak bele: prézes apátjaik hagyományos szinódusát a napokban éppen Pannonhalmán tartották.
A prézes apát nem más, mint egy-egy bencés kongregációnak – vagyis bizonyos rendházak közösségének – a vezetője, ő magyar viszonylatban Várszegi Asztrik főapát. A szinódusról tartott tájékoztatón megtudtuk, a bencés rend sajátja, hogy a kongregációk konföderációjaként – egyfajta demokratikus köztársaságként – működik. A prézes apátok szinódusa minden évben másutt ülésezik, idén Szent Márton hegyére került a sor. A szinódus témája minden gyakorlati kérdés, amire a rend életével, evangelizációs tevékenységével kapcsolatban választ kívánnak adni.

A konföderáció működtetéséért a mindenkori Szent Anzelm-apátság főapátja, az „Abbas Primas", jelenleg Notker Wolf felelős Rómában. Ő a pannonhalmi szinódusról elmondta, az összes apát négyévenkénti római szinódusának előkészítésével is foglalkoztak, ami jövőre lesz esedékes.
Várszegi Asztrik a résztvevők gazdag magyarországi programjáról számolt be. Első napjukon a rendtársakkal, a másodikon Bölcskey Gusztáv református és Ittzés János evangélikus püspökökkel, a harmadikon Budapesten Erdő Péter bíborossal találkoztak, a negyediken az összes hazai szerzetesrend képviselőit fogadták.

Notker Wolf, az Abbas Primas rendtársai körében kínai missziós utazásairól híres. Kérdésre válaszolva a tájékoztatón elmondta: bár a hit Európában is válságba került azzal, hogy megszűnt általános társadalmi elfogadottsága, egyúttal élettel is megtelt.

Csudai Endre

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz újabb autóbusz a győrieknek

Győr - Tíz új, modern, alacsony padlójú autóbusszal gyarapodott a győri tömegközlekedés. A… Tovább olvasom