Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

Premier a színfalak mögül

A Győri Nemzeti Színház vezetése megegyezésre jutott a színpadi munkásokkal. Részletek itt.
Mint arról a Kisalföld beszámolt a Győri Nemzeti Színházban a Turandot főpróbájának kezdetén 14 színpadi munkás elhagyta a színházat. Letelt a 12 órás munkaidejük, túlórát nem vállaltak. Másnap nem vehették fel a munkát, a próbaidőszakot lelkes egyetemistákkal oldotta meg a színház vezetése. Tichi Lászlótól, a színház gazdasági igazgatójától lapunk megtudta: az ügy lezárult. Megegyezés született a színpadi munkások és a teátrum között. Ezt papíron is megerősítették.

Popper Ágnes
A színház gazdasági igazgatójának közlése szerint a múlt hétfőn történtekért senkit nem vonnak felelősségre. A színpadi munkások visszaálltak a régi munkarendjükbe, és visszavették a beugró diákoktól a díszítés munkáját.
A szombati premierre lázasan készült az egész színházi gárda. Ilyen nagyszabású előadást ritkán láthatott eddig a győri közönség. A zenekar kiegészült 80 személyesre, a 60 tagú kórus mellett 40 gyermek is énekelt, 50 műszaki dolgozó gondoskodott a művészekkel együtt arról, hogy a produkció felejthetetlen élmény maradjon a közönség számára.

A szereplők este hat óra után már a színház folyosóin nyüzsögtek, s mint minden bemutató előtt, azért a legprofibbak is izgultak a darab fogadtatása miatt. Talán a legoldottabbak a gyermekkórus tagjai voltak. A Nádorvárosi Közoktatási Központ énekkara Popper Ágnes vezetésével tanulta be a dalokat. Németh Bettina és Krakovszki Nikolett hetedikes diákok szerint nem volt nehéz, ők nagyon élvezik a szereplést, ahol a többiekkel együtt árva kínai gyerekeket játszanak, és két felvonásban is énekelhetnek.

A színidirektor, Korcsmáros György rendezte Turandot díszleteit és jelmezeit Kentaur tervezte, aki természetesen a premieren is ott volt. Virág Andrea jelmeztervező-helyettes érdeklődésünkre elmondta: egy hónapig szinte napi 24 órában dolgoztak kollégáikkal, hogy minden az elképzelések szerint sikerüljön. Bizony az öltöztetőknek is volt dolguk, 12-en vettek részt a premieren, a legtöbb darabnál feleennyien segédkeznek a művészeknek. Az ügyelő szinte kétpercenként közölte a hangosbemondóban, hogy mikor, kinek, hova kell mennie.
Tökéletes összhang jellemezte a művészek és valamennyi háttérdolgozó kapcsolatát. A háromfelvonásos darabról így csak jobbára a folyosón, a szünetekben tudtunk faggatózni.

Érsek Franciska öltöztető korábban tb-ügyintézőként dolgozott, hat éve került a színházhoz, aminek a légköre már úgy megfertőzte, hogy el sem tudná képzelni, hogy más munkája legyen. Január eleje óta nem volt szabadnapjuk, gyakran két előadás is van egy nap, a 15 órás műszakok bizony hosszúak, minden percben tudni kell: hol, kinek segítsenek, merre vannak a kellékek. Olyan nem fordulhat elő, hogy bármi eltűnjön, vagy keresniük kelljen. A premierre nemcsak a színészek vesznek egymásnak ajándékot, Franciska is kapott a művészektől virágot és desszertet. Hiába kérdeztük, ki a kedvence a darabból, ő azt mondja, mindenki. Néhány perc alatt ragyogó szemekkel tárta fel előttünk a színészek régebbi emlékezetes alakításait is. Mindenre emlékszik.

A színház világa nem csak a főszereplőket, a hivatásuknak a színészmesterséget választókat ejti rabul. A népes kórus tagjai között a tanítóképző főiskola sajtóreferensét is felfedeztük. Horváth Attila 1992-ben még a Légy jó mindhalálig! című darabban 11 évesen játszott először a győri színházban. Tavaly tavasszal szóltak neki ismerősei, hogy a kórusba keresnek embereket, így jelentkezett. A fiatalember egyébként hegedül, tehát megvan a zenei előképzettsége, és annyira megszerette a Turandotot, hogy legszívesebben minden este fellépne a teátrumban, csak hogy részese lehessen a fantasztikus élménynek.

A szünetekben a kórus tagjai lelkesen nézték a telefonjaikat, hogy a nézőtéren helyet foglaló családtagok és barátok üzeneteit elolvassák. Az SMS-ek hatalmas tetszésről árulkodtak, a premier végén majdnem fél órán keresztül vastapssal és állva ünnepelte a közönség a Turandot művészeit és alkotóit. A függöny fel- és lement újra és újra, a hangosbemondóban az ügyelő pedig nem győzte kérni a szereplőket, hogy térjenek vissza a színpadra. „Győrben ilyen nagy sikere még soha nem volt operának" – súgta oda nekünk meghatottan, a szűnni nem akaró vastaps közepette, a színpad oldalánál az egyik öltöztető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A biztonsági őrök ártatlannak mondják magukat

A közelmúlt nagy visszhangot kiváltó esete volt az egyik ismert győri diszkóban történt verekedés. Bár talán nem is ez a helyes szó erre, egy ír testvérpárt ugyanis – elmondásuk szerint – a biztonsági őrök úgy megvertek, hogy egyikük a kórházban kötött ki. Most megszólalt a két kidobófiú, azt állítják: ők nem bántották az íreket. Tovább olvasom