Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Pöttyöt és lázat hozott a június

Sajnos jó pár kisgyerek nem lehet ott az idei évzáró ünnepségen, mivel mintegy negyedével-ötödével több a vírusos beteg a júniusban megszokottnál. Rövid lázzal, levertséggel, kiütésekkel, étvágytalansággal járhat a dolog.
Dr. Sztanó Gabriella gyermekorvos szerint van olyan győri bölcsőde, ahol a kicsiknek a fele – azaz mintegy 40 gyermek – belecsúszott az elmúlt két hétben elterjedt kéz-, láb- és szájbetegségbe, ami legjellemzőbben a piciket fertőzi. A doktornő elmondta: vírusról van szó, ezért – kivételes esetektől eltekintve – az antibiotikum nem segít. Rövid lefolyású a láz, s talán az benne a legkellemetlenebb, hogy a torokban és a szájban kis sebecskék – köznapi nevükön „pöttyök" – keletkeznek. Így hát a kicsik enni sem hajlandók, amit étvágytalanságnak gondolhatunk, pedig szegény boldogan enne, ha nem fájna a nyelés. Ilyenkor mindenképpen pürés, pépes ételeket kell adni neki – hangsúlyozza a gyermekorvos, aki szerint nem ritka, hogy a sebek a bélrendszerre is átterjednek, és ez még hasmenést is okoz.

Nekik nem jól indul a nyár: Idén 20–25 százalékkal több gyereket visznek az orvosi rendelőbe. Fotó: H. B. E.
Nekik nem jól indul a nyár: Idén 20–25 százalékkal több gyereket visznek az orvosi rendelőbe. Fotó: H. B. E.

Nem járványról, de tipikus nyári betegségről beszélünk, ami évente egyszer-kétszer hullámzik át egy-egy közösségen. A felnőtt is fertőzhet, de mert a fejlettebb szervezet már általában ismeri ezt a vírust, az a legkisebbeket támadja meg sikerrel. A kifutás 8–10 nap, a láz után pár nappal érdemes kontrollra menni. Az is elmondható, hogy sajnos a vírus általában már a tünetek jelentkezése előtt fertőz, így a közösségeken belül nehéz neki megálljt parancsolni.

A legfontosabb, hogy még a testvérektől is különítsük el a gyereket – tanácsolja dr. Schmidt Péter házi gyermekorvos. A győri doktor szerint a betegforgalom az elmúlt másfél hétben igencsak megugrott és 20–25 százalékkal több a vírusos megbetegedés, mint egy átlagos júniusban.
Elsősorban felső légúti és hányásos, hasmenéses problémákkal hozzák be gyerekeiket a szülők, a fertőzés a nullától hatéves korig terjedő korosztályon belül a legelterjedtebb. Dr. Schmidt Péter beszámolt róla: két, magas lázzal küzdő kisgyereket kórházba kellett utalni, hogy ne fenyegesse őket a kiszáradás veszélye.

A hozzá járó családok külön fájdalma egyébként, hogy a beteg kisgyerek lemarad az évzáróról.

A délelőtti rendelésre hozta kisfiát Kovacsics Mónika, mivel a három és fél éves Anczenberger Alex László egy hétig birkózott a vírussal.
– Sajnos a kisfiamra az átlagosnál sokkal jobban kell vigyázni, mivel műtötték a szívét és ezért Schmidt doktor úr különösen óvja a szövődményektől. Most is meg kellett injekciózni, ezen a héten pedig kontrollra jöttünk. Levert volt, étvágytalan és lázas. Mivel csak szeptembertől megy közösségbe, biztos a játszótéren szedte össze a vírust – véli az anyuka.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autópályán tankolt, majd elhajtott - bíróság elé állítják

Ugyancsak rendőrkézen van az a bolgár állampolgár, aki a napokban fizetés nélkül távozott az M1… Tovább olvasom