Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Pótszabadság-változás

A Vasas Szakszervezeti Szövetség és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete tartott sajtótájékoztatót a Nokia dolgozóinak leépítése, a pótszabadság változása és a kereskedelemben dolgozók garantált bérminimuma kapcsán Győrben, a Szakszervezetek Házában.

Molnár Ákos, a Vasas Szakszervezeti Szövetség régióvezetője arról beszélt, hogy idén megduplázódott a gyerekek után járó pótszabadság, azaz mindkét szülő igénybe veheti, ha munkavállaló. Fel akarta hívni arra a munkavállalók figyelmét, hogy erről a lehetőségükről ne feledkezzenek meg. Az érdekvédő szeretné, ha ez a januártól érvényes szabályozás így maradna az új Munka törvénykönyve nyári bevezetése után is.

Azonban szerinte a pótszabadságra vonatkozó szabályozást ki kellene egészíteni, részletezni kellene például az elvált szülőkre, a nevelőszülőkre és a gyámszülőkre vonatkozóan. Szerinte ugyanis több esetben méltánytalan lehet, ha olyan vér szerinti szülő veszi igénybe, aki gyermekével egyáltalán nem tölt időt, nem támogatja. A gyermekek után járó pótszabadság anomáliáját tükrözik szerinte a Kisalföld szerkesztőségébe érkezett olvasói kérdések is. "A gyermekek után járó pótszabadság elvált szülők esetében is jár az apának? A gyermekek az anyánál vannak, de sokat tartózkodnak az apánál is." "Mivel én csak nevelőszülő vagyok, de van a feleségemnek saját gyermeke, egy családban lakunk, de a gyermek nincs a nevemen, hanem az igazi apja nevét viseli. Nekem is jár a pótszabadság vagy nem?" "A gyermekek utáni szabadságot csak a vér szerinti szülő vagy a nevelőapuka, az élettársam is igénybe veheti? Én jelenleg gyesen vagyok, legkisebb, élettársammal közös gyermekünkkel. Az előző házasságomból is van egy gyermekem. Mindkét gyermeket, közösen, közös háztartásban neveljük." Anyuka "Gyámszülőnek is jár a pótszabadság? Ugyanis unokámat én nevelem, a szülei nem törődnek vele. Így is nekik jár a pótszabadság?"

A sajtótájékoztatón László Zoltán, a Nokia Vasas Szakszervezet titkára arról beszélt, hogy a Vasas Szakszervezeti Szövetség Nokiánál működő alapszervezete és az MSZOSZ (Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége) megyei képviseletei három helyszínen (Győr, Komárom, Tatabánya) pályainformációs pontokat állítanak fel márciustól.

Az akció célja, hogy a csoportos létszámleépítésbe kerülő tagokról napra kész adatbázis álljon rendelkezésre, hogy minél gyorsabban kapjanak használható információt a sikeres álláskereséshez.

Ezen információs pontokon szakemberek segítséget nyújtanak még önéletrajz megírásához, lehetőség lesz próba állásinterjúk lebonyolítására. Ezen túlmenően nemzetközi szervezetek (EURES, IGR) határon átnyúló együttműködés keretében ausztriai és szlovákiai munkavállalással kapcsolatos információkat is adnak az érdeklődőknek.

A Tesco pénztárosainak garantált bérminimuma kapcsán Potyondi Antal, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének megye titkára adott tájékoztatást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Táncolj disznó, hús a fazékban˝: I. Győri Böllérnapok - sok-sok fotó, videó

Messzire hangzó nóta és szálló illat vonzott péntektől vasárnapig az Aranypartra több ezer embert. Tovább olvasom