Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Póthajakat loptak egy győri szalonból

A Győri Járásbíróság elsőfokú ítéletet hirdetett az egyik győri hajszalonból póthajak ellopásával vádoltak büntetőügyében.


A bíróság megállapította a vádlottak bűnösségét és az I. rendű vádlottat a sértett javára 3.586.840 forint kártérítés 15 napon belüli megfizetésére kötelezte.

A bíróság ítéletében B. K. I. rendű vádlottat felbújtóként elkövetett lopás bűntette miatt 1 év 8 hónap szabadságvesztésre ítélte, amely büntetés végrehajtását a bíróság 3 év próbaidőre felfüggesztette. A II. rendű vádlottat a bíróság lopás bűntettében mondta ki bűnösnek és ezért 1 év szabadságvesztésre ítélte, amely büntetés végrehajtását a bíróság 2 év próbaidőre felfüggesztette.

A sértett javára fizetendő kártérítés mellett rendelkezett emellett a bíróság a bűnjelekről és bűnügyi költség viselésére kötelezte a vádlottakat.

Az ítélet indokolása szerint B. K. I. rendű vádlott a vádbeli időszakban a sértett tulajdonában álló győri M. Hajszalonban dolgozott fodrászként. A sértett 2012. őszén Franciaországban, Párizsban 116 darab póthajtincset vásárolt, amelyek 9-11 dkg közötti súlyúak voltak. A sértett a hajtincseket otthonában fertőtlenítette, mosta, szárította, majd 2012. novemberben egy bordós-pirosas bőröndben az üzletébe vitte. A sértett a fodrászatban a hajtincseket az I. rendű vádlott és két másik kolléganő segítségével tételesen lemérte, megszámozta, egy füzetbe bevezette és a hajtincseket a bőröndbe visszahelyezte. A bőröndöt a sértett a fodrászatban található műkörmös helyiségben helyezte el. A hajakból a sértett a következő 2-3 hétben 10 copfot értékesített.

Az I. rendű vádlott elhatározta, hogy a póthajakkal teli bőröndöt eltulajdonítja, amelyhez ismerősén keresztül szerzett egy, a póthajak tárolására szolgáló bőröndhöz színben és méretben hasonló bőröndöt. Ezután megkereste unokatestvérét, a II. rendű vádlottat, akit rábeszélt arra, hogy a sértett bőröndjét a póthajakkal együtt tulajdonítsa el az üzletből és adja át az I. rendű vádlottnak.

A II. rendű vádlott ennek érdekében bejelentkezett a sértett fodrászszalonjának műkörmöséhez, a kezelésre magával vitte az I. rendű vádlottól átvett piros színű, üres bőröndöt.

A műkörmös alkalmazott a II. rendű vádlott által kért kezelést elvégezte, majd ezt követően a II. rendű vádlottat azért, hogy az kérésére átöltözhessen, a függönnyel elválasztott műkörmös helyiségben magára hagyta. A II. rendű vádlott ekkor a póthajakkal teli bőröndöt magához vette, az üres bőröndöt pedig a póthajakkal teli bőrönd helyére tette és az üzletből a póthajakkal teli bőrönddel távozott.

Ezt követően a bőröndöt az I. rendű vádlottnak átadta, aki a póthajakat nagyobb részben értékesítette. Az I. rendű vádlott a bűncselekmény elkövetését követően még 4 hónapot a sértett hajszalonjában dolgozott, mielőtt azonban a bűncselekmény lelepleződött, 11 hajtincset a hajszalonba titokban visszavitt és azokat a mellékhelyiség álmennyezetében elrejtette.

A bűncselekmény felderítését követően a nyomozó hatóság a hajszalonban elrejtett póthajakat, illetve az I. rendű vádlott lakásán is további póthajakat foglalt le, így a lefoglalással a sértettnek okozott kár kisebb részben – 416.160 forintban - megtérült.

A vádlottak a bíróságon bűnösségüket beismerték, az eljárás során az elkövetési érték azonban vitatott volt, így a bíróság új szakértői bizonyítást rendelt el.

A vádlottak a nyomozóhatóság által megállapítotthoz képest jóval alacsonyabb összegben, egymillió forintban határozták meg a póthajak értékét és elkövetési értékként is azt az összeget kérték figyelembe venni, amit a sértett a póthajakért Párizsban fizetett. Emellett büntetésként pénzbüntetés kiszabását kérték.

A sértett az elkövetési értékként a magyarországi kiskereskedelmi forgalmi értéket kérte figyelembe venni az elkövetési érték meghatározása során.

A bíróság a vádlottak beismerésére figyelemmel a bűnösségük megállapítása mellett a beszerzett szakvélemény alapján a magyarországi kiskereskedelmi forgalmi értéket tekintette az elkövetési érték alapjául.

Ennek megfelelően a bíróság megállapította, hogy a vádlottak által eltulajdonított 10 kilogramm mennyiségű, ázsiai típusú hajak kiskereskedelmi forgalmi értéke összesen 4.000.000 forint, a vádlottak a sértettnek a hajak értékén túl a bőrönd 30.000 forint értékének megfelelő, összesen 4.030.000 forint kárt okoztak. A bíróság az I. rendű vádlottat a lefoglalással megtérült hajak értékének levonása után fennmaradó összeg kártérítésként való megfizetésére kötelezte.

A bíróság az ügyészi indítványnak adott helyt a büntetés kiszabása körében, a bíróság megítélése szerint a bűncselekmény súlya nem indokolta a vádlottakkal szemben az enyhébb büntetés, a pénzbüntetés kiszabását.

Az elsőfokú ítélet nem jogerős, mind a vádlottak, mind az ügyész 3 napot tartott fenn fellebbezése bejelentésére.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Járműipari kutatóközpontot hoz létre a győri Széchenyi István Egyetemen az MTA

A központ kialakítása ˝jelentős összeg, amely jelentős kutatásokat tesz lehetővé˝- hangzott el… Tovább olvasom