Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Pótfelvételi a hiányzóknak

Hétvégén összesen tíz győri középiskolában közel kétezer leendő középiskolás írt felvételi vizsgát magyarból és matematikából. Azok, akik valamilyen betegség, közte a most tomboló influenza okán nem tudtak ezen részt venni.
illusztráció
A hiányzók ma délután két órától az általuk kiválasztott intézményben pótfelvételin adhatnak számot tudásukról. Az írásbeli eredményét mindegyik, az országos felvételi rendszerhez kapcsolódó iskola elfogadja. Előnye, hogy a nyolcadikosoknak csak egyszer kell számot adniuk tudásukról.

Gubicza László, a győri polgármesteri hivatal vezető főtanácsosa több intézményt is végiglátogatott. Tapasztalata alapján sokan inkább lázasan, de megírták a felvételit, mert két nap kevés a teljes gyógyulásra, azaz aki szombaton beteg volt, feltehetően hétfőre sem lesz sokkal jobban. Az, hogy a mai pótfelvételi után lesz-e pót-pótfelvételi, egyelőre talány, mert a minisztérium és a helyi oktatási irodák vezetői talán épp ezekben az órákban egyeztetnek erről.

A logikát mérték

Noha néhány hete még azt írtuk, a most kipróbált rendszer „diákbarátabb" lehet az eddigieknél, ma nyugodtan kijelenthetjük, tévedtünk. Sokan ugyanis a családdal együtt kudarcként élték meg a megmásíthatatlan tényt: a matematika-feladatsor feladatai közül a tanultakból legfeljebb néhány „köszönt" vissza, a többi kifejezetten a logikai és a kombinációs készség felmérésére épült. Mindenki másra számított. Sok diák lógó orral lépett ki abból a teremből, ahol írásbelizett és órákig gondolkodhatott azon, vajon túlságosan stresszesen ült neki a feladatoknak, vagy ennyire nem tud semmit. S noha a nyolcadikosok öt hónapig felvételi előkészítőre, pluszórákra vagy akár korrepetálásra jártak, ezek után végképp úgy gondolhatták, hiába hajtottak ennyire.

Egységes kulcs alapján

A feladatlapok javítását a tanárok egységes kulcs alapján végezték és több intézményben – így például a Krúdyban – már ma reggel nyolc órától megtekinthetik azt a szülők. Az értékelőlapokért a legtöbb iskolában szerdán, illetve csütörtökön délelőtt 8 órától lehet menni, s ezt a küldő, azaz a tanuló jelenlegi iskolájában annyi példányban kell sokszorosíttatni és az igazgató aláírásával, az intézmény pecsétjével hitelesíttetni, ahány helyet megjelöl a tovább tanuló diák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Galgóczi írt könyvet egyik ügyéről

Nyugállományba vonult, de ma is aktívan dolgozik dr. Paksa Lajos a Győri Városi Bíróságon. A… Tovább olvasom