Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Posztolj egy verset az utcára! - Győrben is csatlakoznak az eseményhez

A magyar költészet napján az utcára hívják az embereket egy közösségi kezdeményezéssel.

Eddig 13 ezren jelezték részvételüket egy közösségi oldalon létrehozott eseményen, mely április 11-én, a magyar költészet napján lesz, a „feladat" a résztvevőknek kedvenc versük vagy akár saját költeményük kihelyezése az utcára.

Ugyan nem először, de idén jóval nagyobb visszajelzéssel szervezik meg a Facebookon a „Posztolj egy verset az utcára!" nevű eseményt a magyar költészet napjára időzítve. – A kezdeményezés háttere a Gittegylet.com oldal, magunkat szabadidős kultblogként írnám le – kezdi Szeifert Natália, a szervező oldal tulajdonosa. „Az eredeti ötletről idén derült ki számunkra is, hogy Bölcsföldi Annától származik. 2013-ban találkoztunk a Posztolj verset! felhívásával az interneten, ami akkor még a költészet világnapjához kötődött, ezt az ötletet gondoltuk tovább és vittük át a magyar költészet napjára, mivel Anna nem vállalta tovább a szervezést.

Győrben legalább hárman fognak verseket megosztani szombaton egy közösségi programban – felvételünkön balról jobbra Antali Zsófia, Ihász Nóra és Jánoki Fanni Zsófia, a Kazinczy-gimnázium diákjai. Fotó
Győrben legalább hárman fognak verseket megosztani szombaton egy közösségi programban – felvételünkön balról jobbra Antali Zsófia, Ihász Nóra és Jánoki Fanni Zsófia, a Kazinczy-gimnázium diákjai. Fotó: B. A.

A feladat egyszerű: egy kedvenc vagy valamiért kiválasztott verset – lehet saját költemény is – kinyomtatva vagy kézzel írva kell az utcán elhelyezni, akár egy buszmegállóba vagy a busz ablakába, egy szabad falfelületre. Tavaly is sok embert megmozgattunk, de az idei számok minket is megleptek, jelen pillanatban több mint 13 ezer verskedvelő internetező jelezte a részvételét a Facebookon keresztül – értékeli a résztvevőket Szeifert Natália.

– Idén már az országhatáron is túlnyúlt a kezdeményezés, külföldön élő magyarok is jelezték a részvételüket, valamint olyanok, akik éppen akkor tartózkodnak majd külföldön, így várunk képeket például Kolozsvárról vagy éppen Olaszországból is – hívja fel a figyelmet a szervező, majd hozzáteszi: „A legnépszerűbb szerző egyébként József Attila, valószínűleg a születésnapja okán is. A kiposztolás módjai nagyon változatosak, egyszerű ragasztható papírtól a krétával rajzolt, járdára írt versekig sok mindent láttunk már."

A győri Kazinczy-gimnázium diákjai is posztolnak szombaton. „Közel áll hozzánk az irodalom, ez pedig egy jó alkalom arra, hogy ezt megmutassuk" – mondja Ihász Nóra, aki a kortárs Závada Péter Sprint című versét fogja többek között megosztani. Antali Zsófia Pilinszky János Kráterét választotta, számára érdekes, hogy így más ember ízlését, lelkivilágát is megismerheti, még ha névtelenül is. „Ez is egyfajta kommunikáció" – vélekedik a fiatal lány. „Szeretnénk több helyen, kávézókban, buszmegállókban, sőt, buszokon is elhelyezni verseket" – hangsúlyozza Jánoki Fanni Zsófia. „Így minél több embert elérhetünk a versekkel."

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétfőn reggel 6-kor lesz rendkívüli közgyűlés Győrben

Az önkormányzat és a Quaestor közötti szerződésről szóló tájékoztatót, és a város szabad pénzeszközeinek naprakész helyzetét tárgyalják. Tovább olvasom