Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Posztok: éles vita Győrben

A múlt heti alakuló közgyűlésen történtek arra mutatnak, hogy politikai terror alakul Győrben.

A múlt heti alakuló közgyűlésen történtek arra mutatnak, hogy politikai terror alakul Győrben – derült ki abból a nyilatkozatból, amelyet Eredics Imre győri szocialista frakcióvezető hétfői sajtótájékoztatón ismertetett. A politikus elmondta: az alpolgármesterek személyét – jelezve konstruktív együttműködési szándékukat – megszavazták annak ellenére, hogy a városvezetésben – szemben az eddigi gyakorlattal – senki nem képviselheti a másik politikai oldalt.

Az MSZP-közlemény szerint ugyancsak ellentmond az eddigi győri gyakorlatnak, hogy az ellenzék egyetlen bizottsági elnököt, alelnököt és tanácsost sem javasolhatott.

Eredics: aggasztó

Eredics Imre szocialista frakcióvezető aggasztónak nevezte, hogy Szijjártó Péter, a Fidesz–KDNP közgyűlési frakcióvezetője közgyűlési felszólalásában Győr eddigi fejlődési irányát tévesnek nevezte. Megkérdezte: vajon a három százalék körüli munkanélküliségi rátát, az egyetem létrehozását, a szennyvíztisztítóra és a hulladékgazdálkodási programra fordított milliárdokat, az ország legsikeresebb ipari parkját, az alul- és felüljárót, vagy a volt zsinagóga felújítását tartja-e tévesnek. A szocialista frakcióvezető megjegyezte, korábban senkitől nem kérdezték meg a városházán, mi a politikai véleménye, most pedig megkezdődött a feltételezetten baloldalhoz húzó szakemberek eltávolítása. Erről részleteket nem kívánt elárulni.

Eredics Imre bejelentette: tiltakozásuk jeleként a közigazgatási hivatalhoz fordulnak, mert az előterjesztések eltitkolásával, a hozzászólások lehetőségének megvonásával a demokrácia alapjait támadja a kialakuló politikai gyakorlat. Ezzel arra utalt, hogy az indítványokat nem sokkal a napirendi pont tárgyalása előtt kapták meg, a jobboldal pedig többségi szavazással lezárta a kibontakozó vitát. Az önkormányzat szervezeti és működési szabályzata egyébként mindezt lehetővé teszi. Azt a sajtótájékoztatón maga a politikus is elismerte, hogy az eddigi lépések a törvények előírásainak megfelelnek, legfeljebb szellemének nem.

Szijjártó: minősíthetetlen

„ Az MSZP-közlemény minősíthetetlen szóhasználata a hatalom váratlan elveszítése miatti frusztráltságot mutatja" – nyilatkozta a Kisalföld kérdésére Szijjártó Péter, a Fidesz–KDNP közgyűlési frakcióvezetője. Felhívta a figyelmet arra, hogy ezentúl 12 helyett 7 bizottság működik, ami több mint tízmillió forintos megtakarítást jelent az adófizetők pénzéből. A politikus megjegyezte azt is, hogy valamennyi képviselőnek, így az ellenzékieknek is jut bizottsági hely.

„ A választási kampányban világossá tettük, hogy Győr az elmúlt tizenhat, de főként négy évben nagyon rossz úton járt. A fáradtság és a tespedtség kialakulásában, a más városoktól való lemaradásban az előző polgármesteren kívül felelős az a közgyűlési többség is, amely most az ellenzéki padsorokban ül. A választók hatalmas többséggel adtak felhatalmazást arra, hogy a Fidesz–KDNP végrehajtsa programját. Ezt a munkát és a vele járó felelősséget is vállaljuk" – fejtette ki Szijjártó Péter.

Mi volt eddig?

Győrben az előző ciklusban – amikor a két kormánypárt, az MSZP és az SZDSZ 19 képviselőjével egymaga többségben volt – a 12 bizottságból hatot szocialista, négyet fideszes, egyet-egyet Pro Urbé-s és szabad demokrata politikus vezetett, míg a három tanácsnok közül kettő volt fideszes, egy MSZP-s. A városvezetést 2002-től 2006-ig Balogh József szocialista polgármesteren kívül két főállású szocialista alpolgármester, valamint egy-egy (társadalmi megbízatású) független és Pro Urbé-s alpolgármester alkotta. Ez korábban is hasonlóképpen alakult: a rendszerváltás utáni első közgyűlésben, Kolozsváry Ernő szabad demokrata polgármester idején a Kereszténydemokrata Néppárt, a másodikban a Vendégvárók Egyesülete, a harmadikban a Pro Urbe Győr Egyesület és a Fidesz is kapott egy-egy alpolgármesteri helyet. (Az utóbbi három ciklusban Balogh József állt a város élén.)

A megye másik két nagyobb városa közül Mosonmagyaróváron az ellenzék megkapta a mandátumarányos bizottságvezetői pozíciókat. Sopronban a hat grémium közül csak egyet irányíthat az MSZP – ott az utóbbi 16 évben az ellenzéknek mindig legalább három elnöki poszt jutott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Finisben az Árkád építése

Az eddiginél is nagyobb a nyüzsgés Győrben az Árkád épületében és környékén. A 130 üzlethelyiséget birtokba vették a bérlők – a nagyobbak, mint az ötezer négyzetméteres Spar belső kialakítása már hónapok óta tart –, most a belsőépítészeti, villamos szerelési és festési munkákat végzik a szakemberek. Tovább olvasom