Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Portyáznak a mezőőrök

Győr - A mezőőrök szolgálatba állása, 2008 júniusa óta kevesebb terménylopás volt a Győr környéki kiskertekből. A ˝szezonális˝ falopások száma is csökkent, számos kábelégetőt értek tetten a szolgálat munkatársai, akiket számos fenyegetés ért tevékenységük miatt.

A győri önkormányzat a közgyűlés felhatalmazását követően tavaly júniusban létrehozta a mezőőri szolgálatot hat mezőőrrel. A szolgálat vezetője, Bajcsi Lajos portálunk megkeresésére elmondta, a város közigazgatási területének három körzetében végzik feladataikat.

– A szolgálat ellátásához az önkormányzat motorkerékpárokat, mobiltelefont és fényképezőgépet biztosít s a múlt hónapban egy terepjárót vásárolt. A mezőőri törvény fegyverként vadászpuskát ír elő, azonban ennek használata s hordása körülményes. Adott esetben azonban megelőző hatása lehet. A jövőben remélhetően önvédelmi fegyverként engedélyezik a pisztoly hordását – válaszolta kérdésünkre Bajcsi Lajos.

Az igazolvánnyal, jelvénnyel és a vadászokéhoz hasonló egyenruhával felszerelt fegyveresek a város környéki külterületeken, a termőföldek, erdők mellett teljesítenek szolgálatot. Amióta rendszeresen láthatók a területen, a portyaútvonalak környékén lévő kiskertek tulajdonosai nyugodtabbak, mert a terménytolvajok nem látogatják a ˝veteményeseket˝.

A mezőőrök az illegális szemétlerakókat is ellenőrzik, s a tél beálltával egyre több falopásra készülnek fel. Képünkön Tamási Béla (balra), Bajcsi Lajos szolgálatvezető és Kránitz István. Fotó: Krizsá
A mezőőrök az illegális szemétlerakókat is ellenőrzik, s a tél beálltával egyre több falopásra készülnek fel. Képünkön Tamási Béla (balra), Bajcsi Lajos szolgálatvezető és Kránitz István. Fotó: Krizsán Csaba

A mezőőrök az elmúlt évben számos falopást akadályoztak meg, hatásosan léptek fel a kábelégető színesfémtolvajokkal szemben, de az illegális szemétlerakások ellen is intézkedtek. Szabadidejükben azok felszámolásában is részt vettek.

A szolgálat vezetője elmondta, intézkedési körük hasonló a rendőrökéhez, kivéve a megbilincselést és az előállítást.

– Testi kényszert alkalmazhatunk, a rendőrök megérkezéséig visszatarthatjuk az elkövetéssel gyanúsítottakat, igazoltathatjuk őket, s a járművet, rakományt is átvizsgálhatjuk.

– Külterületen intézkedhetünk a parlagfűvel kapcsolatban is. Szolgálatunk az önkormányzat környezetvédelmi csoportjához tartozik, az észrevételeket is ő teszi meg az illetékesek felé, majd amikor a terület gazdája visszajelzi, hogy lekaszálta a parlagfüvet, visszamegyünk ellenőrizni – tudtuk meg Bajcsi Lajostól.

A mezőőröket sokszor fenyegetik meg az elkövetők, egy esetben, amelyről lapunk is beszámolt, el akarták ütni a szolgálat munkatársát. Abban az esetben közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt indult eljárás. Szeptembertől már hatósági személyek lesznek a mezőőrök is.

– A szolgálat részt vesz a környezetvédelmi csoport munkatársaival az állatvédelmi törvénnyel, valamint az állattartási rendelettel kapcsolatos ellenőrzésekben is – mondta el Bajcsi Lajos. A győri mezőőri szolgálat együttműködik a rendvédelmi szervekkel, közös járőrözéseken vesz részt a rendőrséggel, a közterület-felügyelettel, a polgárőrséggel, a természetvédelmi őrszolgálattal, az erdészekkel és a vadászokkal is. A rendőr–mezőőr páros többek között lopott autót is felfedett már.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Graboplast: ˝Környezettudatos gyár˝ a város szívében

Amikor valaki egy gyárra gondol, képzeletében lerobbant épületek, gazzal benőtt sarkok jelennek meg. A Graboplast egy éve épült új üzeme azonban bebizonyította, hogy környezettudatos szemlélettel akár a lakóházak között is folytatható termelés. Tovább olvasom