Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

Portugál fiatalok a Krúdyban

Egy év telt el azóta, hogy a győri Mészáros Eszter kissé megilletődve, de nagy várakozással felült a Lisszabonba tartó repülőgépre.
Akkor még nem tudhatta, hogy útja nyomán barátságok, kapcsolatok születnek, híd épülhet majd a két távoli ország diákjai és tanárai között.

A Krúdy-gimnázium tanulója, Mészáros Eszter tavaly júniusban kiválasztott a neten négy lisszaboni középiskolát és levelet írt az igazgatóknak. Hihetetlen, de hamarosan, szeptemberre megvolt egy lisszaboni tanulmányi út, szállással, repülőjeggyel, iskolai engedélyekkel, portugál befogadó családdal. A José Gomes Ferreira Középiskola igazgatója, Manuel Esperança azt írta: megtiszteltetés számukra, hogy a távoli Magyarországról egy diáklány ennyire érdeklődik Portugália iránt, szeretettel várják. Rozsos Gabriella, Eszti osztályfőnöke és Nagy Attila, a középiskola igazgatója támogatták terve megvalósításában, de többi tanárától és az osztálytársaktól is sok biztatást kapott.

Együtt Győrben: A tizenöt portugál diák és két kísérőjük, a Krúdy-iskola igazgatója, a tizenhét magyar diák és a két programszervező tanár.
Együtt Győrben: A tizenöt portugál diák és két kísérőjük, a Krúdy-iskola igazgatója, a tizenhét magyar diák és a két programszervező tanár.

Egy év elteltével barátságok, ismeretségek szövődnek egymástól több ezer kilométerre élő fiatalok és felnőttek között. Abban az évben Eszteren kívül még egy magyar diák tanult a középiskolában. A két lány sokat mesélt hazánkról, történelmünkről és egyre több portugál diák és tanár érdeklődését keltették fel Magyarország iránt. Végül az egyik tanárnő vetette fel, hogy cserediák-kapcsolatot kellene indítani a Krúdy- és a José Gomes Ferreira-iskola között.

A portugál középiskola tanulói és kísérő tanárai szeptember 24-én késő este érkeztek Győrbe, ahol Nagy Krisztina és Fekete Hajnalka tanárnők vezetésével már hetek óta készültek a fogadásukra. A hétvégi győri és budapesti városlátogatás után angol nyelvű tanórákon kaptak ízelítőt a magyar iskolai életből, majd Magyarország világörökségi helyszíneit dolgozták fel, a pannonhalmi apátsághoz és Tihanyba, majd Bécsbe látogattak el közösen, ezután október 2-án utaztak haza. Október 24-én a Krúdy-gimnázium diákjai és tanárai repülnek Lisszabonba, hogy egy hétig viszonozzák a látogatást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diákok: ˝Itt a lehetetlen küldetés is teljesíthető˝

A két euróba kerülő ebéd és a tanári közvetlenség lepte meg leginkább a Széchenyi István Egyetemre… Tovább olvasom