Kisalföld logö

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 11°C | 21°C Még több cikk.

Porral tele a levegő a megye két nagyvárosában

Sopronban az egészségügyi határérték 162 százalékát mérték szerdán, az éjszakai eső némileg enyhített a szálló por koncentrációján. Enyhülés hétfőn várható, szmogriadóra nem kell számítani.

Komárom-Esztergom megyében és a fővárosban is gondokat okozhat a levegőben szálló por koncentrációja. Dorogon az egészségügyi határérték 170 százalékát mérték szerda délután, Budapesten (Pesthidegkúton) pedig 189 százalékot. A meglehetősen magas értékek kapcsán a kisalfold.hu utánanézett, hogy mi a helyzet Győr-Moson-Sopron megyében.

A csütörtök délelőtti adatok szerint Sopronban a Kodály Zoltán téren az egészségügyi határéték 162 százaléka a szálló por koncentrációja, Győrben a Szent István úton 114 százalékot mértek. Sarródon a mérés 62 százalékos koncentrációt mutat. A mérések a szerdai nap átlagára vonatkoznak.

Veszprém és Fejér megyében sem sokkal jobb a helyzet: Ajkán 124, Veszprémben 145, Várpalotán 131, Székesfehérváron 167 százalékos a levegő szálló por koncentrációja az egészségügyi határértékhez képest.

A porral telítődött levegőért az emberi eredetű légszennyezőanyag kibocsátás a felelős, az ipar és a közlekedés hatását csak fokozza a vegyes tüzelés. A legmagasabb koncentrációkat az esti órákban, a fűtés fokozottabb beindulásakor mérik.

A jelenlegi helyzet azért alakulhatott ki, mert a hosszú ideje gyenge a légmozgás az országban, csapadék pedig alig hullik (Győrben az éjszakai eső némileg enyhített a helyzeten.) A kedvezőtlen városszerkezet (szűk utcák) is gátolhatják a szennyező anyagok felhígulását.

Változás hétfőn várható, ekkor erős légköri front érkezik a Nyugat-Dunántúlra.

Határértékek, szmogriadó, hatások

A hazai jogi szabályozás többféle küszöbértéket különböztet meg. A legalacsonyabb az egészségügyi határérték (szálló por, vagyis PO10 esetén 50 mikrogramm/köbméter), amelynek rövid idejű kismértékű átlépése általában tartós egészségkárosodást nem okoz. A következő szint a tájékoztatási küszöbérték (75 mikrogramm/köbméter), amely az érzékenyebb lakossági csoportokra (betegek, gyermeke, idősek) nézve jelent problémát. Erről, amennyiben három órán keresztül fennáll az állapot (szálló por esetében két napig) a lakosságot tájékoztatni kell. A harmadik szint a riasztási küszöbérték (100 mikrogramm/köbméter), amelynek rövid idejű átlépése is veszélyezteti az emberi egészséget, és azonnali beavatkozást igényel, szálló por esetében akkor, ha két napon át meghaladja ezt az értéket.

A szálló por koncentrációjának rövid távú emelkedése izgatja a nyálkahártyákat, köhögést és nehézlégzést válthat ki. Növekszik az asztma és a krónikus légcsőhurut fellángolások miatti orvoshoz fordulók, illetve a szív-érrendszeri megbetegedések száma.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégi programajánló - Kalandra fel!

Jobbnál jobb programok várják a kikapcsolódni vágyókat régószerte! Íme a repertoár! Tovább olvasom