Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 9°C | 11°C Még több cikk.

Pontosabban kellene tervezni a bevételeket

Győr - Túl nagy, több milliárd forintos a győri önkormányzat tervezett és valós bevételei közti különbség, javítani kell az uniós pénzügyi források lehetőségeinek kihasználását, s van teendő a belső kontrollrendszer hatékonyabb működésében is. Az Állami Számvevőszék átfogó vizsgálatának megállapításait tegnap ismertették.

Átfogó ellenőrzést végzett Győr város önkormányzatának 2004–2007 közti gazdálkodási rendszeréről az Állami Számvevőszék. Megállapításait tegnap sajtótájékoztatón ismertette dr. Sepsey Tamás, az ÁSZ Önkormányzati és Területfejlesztési Igazgatóságának területi főigazgató-helyettese. Ekkor adta át az elkészült jelentést Borkai Zsolt polgármesternek, s ugyancsak a sajtótájékoztatóhoz igazodva került fel a teljes anyag bárki számára hozzáférhetően az internetre, elérhető a www.asz.hu oldalon a jelentések rovatban.

Elöljáróban meg kell említeni, hogy az ellenőrzés jogsértéseket, súlyos hiányosságokat nem talált, néhány észrevételt már a vizsgálat során kiigazítottak, mások pedig a jövő számára lehetnek fontosak. De nem csak Győrött, mondta dr. Sepsey Tamás, hiszen a hiányosságok vagy éppen a jó tapasztalatok más önkormányzatok számára hasznosak lehetnek. Az ÁSZ ilyen vizsgálatai program szerint folytatódnak, megyénkben legközelebb Sopronra és a megyei önkormányzatra kerül sor.

A vizsgált időszak egyik fontos megállapítása, hogy Győrött az elmúlt években jelentősen alultervezték a város bevételeit, a terv és a valóságos bevétel között milliárdos eltérések voltak. A közgyűlés elé került költségvetésben így a hiányból rendszeresen többlet lett. Persze ez nem baj, csakhogy dr. Sepsey Tamás szerint az óvatos tervezés nem ok arra, hogy jelentős bevételekről ne szerezzen tudomást a közgyűlés.  Összességében egyébként nem rossz a győri önkormányzat anyagi helyzete.

Az ÁSZ azt is vizsgálta, az önkormányzat felkészült-e az uniós források fogadására. A vizsgált időszakban beadott 11 pályázatból 7 lett nyertes. „Győr a szabályozottság és szervezettség tekintetében nem minősíthető eredményesnek" – hangzott el.

A belső kontrollrendszer működésének vizsgálata során több szempontot nézve megfelelő minősítést kapott a város. Ez azt is jelenti: hatékonyabbá kell tenni az önkormányzat belső ellenőrzését.

Borkai Zsolt polgármester a sajtótájékoztatón a jelentés megállapításaira és kérdésekre is reagálva elmondta egyebek között: a bevételek kifogásolt alultervezése jobbára abból adódik, hogy a várható iparűzési adót meglehetősen nehéz megállapítani. Hiszen általában már maguk a bejelentő cégek is alultervezik várható bevételeiket. Nem könnyű felkészülni arra sem, hogy milyen pályázatból milyen pénzt várhat a város. A pályázati kiírások ugyanis folyamatosan jelennek meg, sokszor ad hoc, villámgyorsan kell dönteni, s közben rendelkezni az önkormányzatnak a megfelelő önrésszel is. Az ÁSZ ellenőrzési megállapításait a polgármester összességében a további munkát jelentősen segítőnek tartja. Mindent nézve Győr gazdálkodása kiegyensúlyozott, országos összehasonlításban jó szinten van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gáspár Győző állt a pult mögött

Győr - Szeretem a minőséget és a garanciát. Ezekkel a szavakkal várta hétfőn Gáspár Győző egy… Tovább olvasom