Kisalföld logö

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 9°C | 17°C Még több cikk.

Poloskainvázió Győrben is - eláruljuk, mi segíthet a rovarok ellen

A hideg idő eljöttével megjelennek a meleg városi lakások körül a poloskák, keresik a telelőhelyüket. Inváziójuk évtizede kezdődött, ha látjuk őket, vegyük elő a porszívót.
„Elárasztották a lakást, befészkelték magukat az ablakok réseibe, ha összetaposom őket, rendkívül büdösek." Beszédtéma Győr-Moson-Sopron megye nagyobb városaiban a poloskák inváziója, akárcsak minden évben ősszel.

Merthogy szeptember végén, október elején a hideg idő beköszöntével a rovar a természetből, a fák ágairól, a mezőről meleget keresve megjelenik a lakásokban. A poloska nem őshonos; egyelőre biztos módszer sem létezik az állat ellen.

„A poloskának két ismertebb fajtája létezik Magyarországon, az első az úgynevezett ágyi poloska, ez vért szív, az ember vérét. A másik a szántóföldi, ennek az inváziójától szenvedünk most – avatta be lapunkat Gondos Attila győri kártevőirtó.

– Annak, hogy mostanában mindenhol megjelent a városban, egyfelől a szeptembertől október végéig tartó párzási időszak az oka, amikor a bogarak repülnek mindenfelé. A másik, hogy a levegő lehűlésével keresik a téli telelőhelyüket. Beférkőznek az ablak nyílásán, az ajtó résén, bújnak oda, ahol meleget éreznek, tehát a lakásokba. Ráadásul a nagy szántások befejeződése után nincs helyük a földeken sem, irány tehát a nagyváros."
A poloskatérképet a lakossági bejelentések alapján állították össze. Jól látszik, hogy a nagyvárosokból érkezik a legtöbb jelzés. Forrás: budosbogar.hu
A poloskatérképet a lakossági bejelentések alapján állították össze. Jól látszik, hogy a nagyvárosokból érkezik a legtöbb jelzés. Forrás: budosbogar.hu

Gondos Attila elmondta, hogy körülbelül tíz éve érkezik egyre több bejelentés a rovar inváziójáról. Minden évben van egy intenzívebb időszak, amikor elárasztják a várost a poloskák, de egyelőre nem mondaná azt, hogy idén kiemelkedően sok lenne a számuk. Védekezésre pedig egy bombabiztos módszert ajánl: a porszívót, amellyel felszippanthatjuk a kis állatkákat. 

Mint Szalai Károlytól, a rovarirtással foglalkozó budapesti Abatox Kft. sajtóreferensétől megtudtuk, a címeres poloskafélék családjába tartozó állat azzal érdemelte ki a büdös bogár nevet, hogy veszélyt érezve teste hátsó részén bűzös folyadékot termel. A rovar kora tavasszal kiköltözik a fák leveleire, így őszig nem zavarja a lakásban élőket.

„Főleg nagyvárosokban, panelokban lakóktól kapunk bejelentést, ugyanis 140, kis helyen található lakásnál feltűnőbb megjelenése, mint egy faluban" – mondta el Szalai Károly, aki szintén azt mondta: a porszívón kívül egyelőre nincs védekezési mód az állat ellen. Általában a természet kínál megoldást a bajra: ha nagy a szaporulat, a táplálékhiány és a betegségek csökkentik az állományt.
Zöld vagy barna?

A szántóföldi vagy mezei poloska (a „büdös bogár„) zöld és büdös, ha összetapossuk, az ágyi poloska viszont apró, barnás színű bogár. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Motorosok tragédiája - A sofőr szeretné, ha Nikiék nem gyűlölnék

Motorosok tragédiája - A sofőr szeretné, ha Nikiék nem gyűlölnék
Elfogadja a bírói ítéletet a gyulafirátóti balesetet okozó fiatalember és védője, dr. Plenter… Tovább olvasom