Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 27°C Még több cikk.

Pollenszezon télvíz idején

Győr-Moson-Sopron - Noha „rendes" tél esetén csak február végén, március elején kezdődik a pollenszezon, idén már most javában tart. A megyében az éger, a tiszafa és a mogyoró is virágzik.
A meteorológusok szerint az éghajlatváltozás hazánkban is elkezdődött, és ennek egyre több jele van. Az egyik ilyen, hogy mind gyakoribbak az átlagosnál enyhébb telek: ez ugyan kedvező hatással van a fűtésköltségekre, az allergiások azonban kevésbé örülhetnek.


A helyzet romlott

Dr. Paller Judit regionális tiszti főorvos a Kisalföldnek elmondta, hogy hazánk több részén, így Győr-Moson-Sopron megyében is a pollenszezon idén január végén, az év 5. hetében elkezdődött. Akkor a győri állomáson a tiszafafélék virágporának alacsony, az erősen allergén mogyoróénak és égerének közepes koncentrációját mérték. A helyzet azóta romlott, igaz, nem is javult, bár vannak olyan helyek az országban – például Szombathely –, ahol az éger pollenje már magas koncentrációban van jelen a levegőben.

Már van mit mérni: Kiss Csaba, az ÁNTSZ győri munkatársa mintát vesz le a pollendobból. Fotó: Krizsán Csaba

Korábban kezdődik

A szakember megerősítette, hogy mindez összefüggésben van az időjárással. Ezt bizonyítja, hogy tavaly – minden idők legenyhébb telén – ugyancsak az 5. héten kezdődött a pollenszezon, míg egy évvel korábban csak a hetediken. 2005-ben a 11., 2004-ben a 13. héten adott ki először pollenjelentést az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, de akkor már a virágporok magas koncentrációját jegyezték fel.


Hideg, meleg, hideg

Ezen a télen ugyan a december – köszönhetően az év utolsó kéthetes periódusának – az átlagosnál mintegy 1 Celsius-fokkal hűvösebb volt, a január azonban 3–4 fokkal enyhébb. Január 10–12. óta az első számottevőbb lehűlés a héten következett be, miközben január 21-én és 22-én is megdőlt egy-egy napi melegrekord. A pollenkoncentrációt a csapadék is csökkenthetné, ami kimosná a levegőből a virágporokat – csakhogy érdemleges eső, hó sem esett még ebben az évben.
Dr. Paller Judit elmondta: Magyarországon minden negyedik ember szenved virágpor-allergiától. Ez nagy terhet jelent az egészségügynek, miután emiatt évente plusz 70 millió kezelési nap és 9–10 milliárd forintos állami többletkiadás jelentkezik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A turisztikai és a mérnökképzés a sláger

Győr-Moson-Sopron - Holnap jár le a jelentkezési határidő az egyetemekre, főiskolákra felvételizők… Tovább olvasom