Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Politikai nyilatkozatháború a Széchenyi térről

Győr - Szijjártó Péter győri országgyűlési képviselő (Fidesz) hétfőn a parlamentben arról kérdezte Újhelyi Istvánt, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkárát, hogy a kormány mikor dönt a győri főtér felújításának támogatásáról.
Újhelyi: főtérügyben első a hiánypótlás

Szijjártó Péter győri országgyűlési képviselő (Fidesz) hétfőn a parlamentben arról kérdezte Újhelyi Istvánt, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkárát, hogy a kormány mikor dönt a győri főtér felújításának támogatásáról. A fideszes politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy Győrött évtizedek óta a legfontosabb kérdések közé tartozik a Széchenyi tér megújulása, mégsem történt eddig egyetlen kapavágás sem. Ismeretes, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács legutóbbi győri ülésén 900 millió forintos támogatást javasolt a projektre, a döntés azonban a kabinet kezében van.

Újhelyi István válaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy a stratégiai fontosságú vagy kiemelt térségi jelentőségű fejlesztési beruházások esetén a kormány nem pályázatok útján, hanem az adott fejlesztés fontosságát, az Új Magyarország Fejlesztési Terv céljaihoz való illeszkedését mérlegelve egyedileg dönt. A politikus kiemelte: a tanács a győri önkormányzatot hiánypótlásokra szólította fel, mely várhatóan három hetet vesz igénybe. „Ennek megfelelően a projektjavaslat még nem került a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kiemeltprojekt-adatbázisába" – jelentette ki.

Újhelyi kitért arra is, hogy Győr megyei jogú státusa lehetővé teszi a feltöltési határidőtől való eltérés lehetőségét, és a projektet bármikor benyújthatják. A részletekről szólva elmondta, az ügynökség a feltöltést követően szakértők és az érintett intézmények bevonásával végzi el a javaslatok részletes szakmai vizsgálatát. Újhelyi reményét fejezte ki, hogy az ügynökség rövidebb idő alatt bonyolítja le az elbírálási fázist.

„Előzetes információm szerint Győr előreláthatóan 2008. május közepén nyújtja be a kiemelt projekt javaslatot, a nevesítésre ezt követően másfél hónappal kerülhet sor. A támogatási szerződések megkötésére hat hónap áll rendelkezésre, ez azonban rendszerint hosszabb időt igényel" – fűzte hozzá. Újhelyi véleménye szerint külön kormányzati intézkedésre ebben az ügyben nincsen szükség.


Előbb a pénz, aztán az építés - vagy fordítva?
Előbb a pénz, aztán az építés - vagy fordítva?

MSZP: Politikai cirkusz

Politikai cirkusznak minősítette Szijjártó Péter győri országgyűlési képviselő (Fidesz) Széchenyi térről feltett kérdését a Magyar Szocialista Párt győri elnöksége lapunkhoz hétfői levelében:
„A parlamentben szocialista politikusokat oktat ki, amikor arról kér tájékoztatást a fejlesztésért felelős minisztertől, hogy a regionális fejlesztési tanács által javasolt összeget mikor kapja meg Győr városa. A nagy tudású és számos munkahelyen tapasztalatot szerzett politikus kérdése megmutatja igazi erejét, hiszen köztudott, hogy az európai uniós források utófinanszírozásúak, tehát először építkezés, majd pontos pénzügyi elszámolást követően kerül sor a pénz átutalására, még egyszer elismételve, tehát az építkezés és az azt követő elszámolás után lehetséges az összeg átvétele" – áll a közleményben.
Az MSZP emlékeztet arra, hogy Szijjártó korábban a régióközponti vitában nyíltan Szombathelyt támogatta Győrrel szemben, s az Országgyűlésben Győr ellen szavazott.

Olvasóink írták

 • 15. nyul2 2008. május 13. 09:13
  „GRILL FERIT! Húzzuk bele a karoba ozt grilledzuk meg.
  GRIIL FERI!”
 • 14. load 2008. május 02. 23:33
  „13. ken
  Ha az előző hozzászólásomból nem érezted ki a kormányzati kettős beszéd kritikáját, akkor meg kell ismételnem, hogy "Gyurcsány elmulasztotta említeni, hogy a hét pólusvárosnak a pénzt nem a kormány, hanem az Europai Unió adja."
  Gyurcsány - nem túl elegánsan - a kormány nagylelkűségét hangsúlyozta, amikor a fejlesztési pénzekről beszélt.
  A magyar költségvetés - és ezzel együtt a kormány - segge is kilóg a gatyából. Ezt Szíjjártónak is tudnia kell.
  Meg neked is.
  Meg Molnár Csabának is.
  Csak neki -veled ellentétben - azt kell mondania, amit a főnöke korábbban mondott. Sem többet, sem kevesebbet.
  Remélem, a Széchenyi Egyetemnek nem lesznek finanszírozási gondjai! A fejlesztést követően jó esélyei vannak, hogy a térség technológiai központja legyen. Erre bármelyik okos bank hajlandó milliárdokat áldozni, mert az efféle beruházás ezzel a tudásközponttal és ipari háttérrel (helyi KKV, Rába Audi) csak nyereséges lehet.
  A 100 milliárd forintot nem lehet elsikálni.
  Erre egy utalás történt, ami nem több, mint lehetőség.
  Akkor, ha kihasználják.
  Ha nem, akkor semmi. Legfeljebb egy álom.
  Hogy Kóka, Bajnai, Gyurcsány mit igér, arra ne vegyél fel hitelt!
  Meg arra sem, amit Szijjártó mond.
  A városnak kellene kitalálnia, hogy mivé akar válni.
  Kormányoktól, pártoktól függetlenül.
  Csak a mai átpolitizált közéletben erre nagyjábol nulla az esély.
  Sajnos.”
 • 13. ken 2008. május 02. 22:11
  „12 Load.
  A probléma ott rejtezik, hogy - függetlenül attól, hogy mit tud vagy sem Szijjártó - Molnár Csaba leendő államtitkár, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke úgy kommunikált: a Széchenyi térre szánt és javasolt 900 millió forint rendelkezésre áll, csak a pályázatot kell beadni, s a tanács ezt a beruházást mellszélességgel támogatni fogja a kormány előtt? Akkor most mi van? Molnár Csaba nem tudta, hogy mit beszél?
  Másrészt, ha az uniós források csak egy kizárólag utófinanszírozásúak, akkor az általad említett 7 milliárdot miért nem a beruházások megvalóüsítását követően kapja meg a Széchenyi Egyetem?
  Load, amit mondasz több sebből is vérzik. Mert lehet védeni a pólusprogramra ígért, pólusvárosonkénti 100 milliárd forint elsikálását, de mint tudjuk, azt Gyurcsány, Kóka és Bajnai is odaígérte. Ha tudták, hogy annak forráselosztása nem olyan rendszerben működik, ahogy ők állították, akkor hazudtak! 2006 után nem először és nem is utoljára.
  Ja, és az idegenforgalom erősítése, az annyit hangoztatott turizmusfejlesztés szemszögéből én egyáltalán nem tartom feleslegesnek, ha az unió igenis áldoz a nagyvárosok belvárosi és főtereket érintő rekonstrukciós programjára és átalakítási törekvéseire, hiszen Győrnek - ilyen kormányzati politika mellett - az életben máshogy nem lesz 1 - 1,2 milliárd forintja ilyen rekonstrukcióra, csak ha az önkormányzati kötelezettségvállalás feletti forrásokat is képes elnyerni erre a célra.”
 • 12. load 2008. május 02. 20:35
  „9. ken
  No, akkor pontosítsunk!
  Gyurcsány legutóbbi évértékelőjében ezt mondta:
  " Ezek a programok a gazdasági versenyképesség, a gazdasági teljesítmény növeléséről szólnak. Arról, hogy egy város, az egyetem, és a vállalkozások sokasága, e három szereplő összefogva hogyan alakítja át egy város és egy régió gazdaságát. Hogy ezek a városok Európából nézve is látható teljesítmény- és gazdasági központok lesznek. Városonként 60-80 milliárd forint fog rendelkezésre állni, de nem osztjuk ki a pénzt. Akinek jobb programja lesz, annak lehet, hogy 100 milliárd jut. Aki lemarad a versenyben, annak lehet, hogy csak 20."
  Gyurcsány elmulasztotta említeni, hogy a hét pólusvárosnak a pénzt nem a kormány, hanem az Europai Unió adja.
  Elmulasztotta közölni azt is, hogy a pólusoknál nem rögzített, a források nagysága. A pólusok egymással is versengenek. Ez egy gazdaságfejlesztési program. A programok utófinanszírozottak (ezt Szíjjártónak is tudnia kell!)
  A gazdaság fejlesztése szempontjából majdnem mindegy, hogy a győri Széchenyi téren aszfalt van, vagy keramitkocka. Egy város gazdasági ereje nem a főtér burkolatának milyenségén múlik. Tudom, hogy a város lakóinak ez fontos, de akkor talán a város költségvetéséből kellene áldozni rá.
  Az viszont valóban országos jelentőségű, hogy a Széchenyi István Egyetem 7 milliárdos fejlesztési programot indít az Új Magyarország Fejlesztési Programon belül.
  Hogy Győr járműipari tudásközpont lesz-e az ezen múlik.
  Óriási hiba lenne, ha a kormány az uniós fejlesztési pénzeket főterekbe, ravatalozókba, templom felújításokba, turisztikailag nem indokolható városrehabilitációkba betonozná be.
  Ha ezt megérted, akkor az is világossá válik elötted, hogy:
  - A kormány nem csak az én kormányom, de a tiéd is. Ha tetszik, ha nem.
  - Az Unióban nem igazságosságról, hanem hatékonyságról beszélnek..
  - Azt meg nem rovom az előző városvezetés számlájára, hogy edig nem történt meg a Széchenyi tér felújítása, mert voltak fonosabb dolgok., mint a Fehérvár úti csomópont és felüljáró, vagy az aluljáró, a Ménfőcsanakot elkerülő út kialakítása, és még folytathatnám.
  Csak vedd észre, hogy Győr jövője a Bécs - Pozsony - Győr háromszöben főleg nem azon múlik, hogy milyen a Széchenyi tér!”
 • 11. ken 2008. május 02. 19:59
  „Kedves Mátriné! Ki kell ábrándítanom, az elmúlt hat év minden politikai aljasságairól csak és kizárólag az MSZP-SZDSZ kormány tehet. A Fidesz ellenzékben van. Azért vonulnak ki a fideszes képviselők a parlamentből, mert elutasítják és nem fogadják el a gyurcsányi politikát, ami a hazugságokra, a megtévesztésre, a csalárdságra épül. A Fidesz mást sem csinál, mint felhívja a figyelmet a kormányzati politika és Gyurcsány Ferenc, valamint a hatalmi elitet körülvevő holdudvar korrupciós ügyeire, disznóságaira.
  A Fidesznek semmilyen más alkotmányos joga nincs, mint a saját eszközeivel, a sajtó útján, népszavazással, egyéb demokratikus módon beszélni a kormányzati hibákról.
  Kedves Mátriné? Mit vár a Fidesztől, forradalmat? Azt a népnek kell csinálnia, ha ugyan akar... Egyébként meg szavazni kell, s a jó helyre tenni az ikszet!”
 • 10. matriné 2008. május 02. 16:38
  „Kedves "ken"! Ajánlanám, hogy nézze meg a "Banános Jon" című filmet! Biztos vagyok benne, hogy talál hasonlóságot a rendszerünkben! Különben természetesen tudom, sőt rengetegen tudjuk, hogy az MSZP-s kormány van és a FIDESZ van az ellenzéki pozicióban! A utóbbi hat éb nem csak az MSZP-SZDSZ kolaíciót minősiti hanem a FIDESZ-t is.
  A Országházból nem kivonúlni kellene, hanem mindig is megcáfolni és a figyelem központjába terelni a Miniszterelnök tevékenbységét! Lehet, hogy a siserehad is megértené, hogy ez így nincs jól és elég volt a semmittevésből! Egyébként ezektől azt sem lehet elhinni amit kérdeznek! Viszont az ország, és a lakósai kifosztásához nagyon jól értenek! A FIDESZ ez miért hagyja?”
 • 9. ken 2008. május 02. 09:17
  „8. Load.
  Ez a kormány ígért pólusprogramot 100 milliárd forinttal, jól emlékszem? Molnár Csaba, a Regionális Fejlesztési Tanács sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kormány jelentős összegekt fordít a városközpontok rekonstrukciójára, jól emlékszem? Mikor beszélt arról, hogy ezt a beruházás befejezése után kapja meg a város? Nem emlékszem.
  Hogy van ez öreg, mi csak tartozunk az államkasszának, adózunk mint a köles, meg még erőlefölözés címén is elvonnak innen 1,1 milliárdot, az önkormányzat költségvetéséből 2 milliárdot, vissza meg nem jön semmi? Ez a te igazságos kormányod? Amelyik kiüríti az önkormányzatok kasszáját?
  Ne haragudj, de ezek tudatában olyan cinizmussal élni, hogy dehát az önkormányzatban a Fidesz van hatalmon, miért jár a szája? A város odateszi a szükséges forrásokat, mondjam úgy, az önrészt. A beígért állami finanszírozással van a baj, öreg? Ami megint üres és felelőtlen ígérgetés volt...
  Persze nem kétséges számomra, hogy akár az állami szerepvállalás nélkül is elkészül a Széchenyi tér. Mert szerencsére itt fideszes önkormányzat van, nem úgy, mint az elmúlt 12 évben, amikor szocialista volt, és egy kapavágás sem történt a tér felújítása ügyében...”
 • 8. load 2008. május 02. 01:15
  „7. ken
  "Nem a Fidesz van hatalmon hölgyem, idestova 6 éve, ha nem vette volna észre. Ha a Fidesz vezetné az országot, biztos a pénzt is már megszavazták volna a Széchenyi tér felújítására."

  Öreg, te nagyon eltudod varázsolni magad.
  A jelenlegi győri önkormányzat másfél év óta "van hatalmon" Győrben.
  Egy megyei jogú város főterének felújítása nem kormányzati feladat. Az a város önkormányzatának dolga.
  Ha ezt pályázat útján akarja megoldani, először forrásokat kell találnia, elvégeztetni a munkát, majd annak elkészülte után elszámolni a pályáztató felé. Ekkor megkaphatja a pályázaton elnyert összeget.
  Ez az utófinanszírozás. Az EU-s pályázatok ilyenek.
  Szíjjártó Péter Győrben a Fidesz többségű (hatalmon levő) önkormányzat listás képviselője, és mint ilyen a város költségvetésének megtervezésére is hatása van.
  Budapesten az Országgyűlésben ellenzéki képviselő.
  A két szerepet nem szabadna összetéveszteni és cserélgetni.”
 • 7. ken 2008. május 01. 19:52
  „Kedves, minden megszólalásával csak a tájékozatlanságát sugározza! Lehet szidni a Fideszt, de ellenzékből ugyan már milyen összefüggésben kellene jobbat mutatnia, mint az Ön által idézett levitézlett koalíció. Nem a Fidesz van hatalmon hölgyem, idestova 6 éve, ha nem vette volna észre. Ha a Fidesz vezetné az országot, biztos a pénzt is már megszavazták volna a Széchenyi tér felújítására. A Szijjártó Péternek momentán az a feladata, hogy szóvá tegye a kormányzati hibákat, tehát kritizál, mert ellenzékben van. Ha a Fidesz kormányoz majd, nyilván más lesz a feladata.
  Azt pedig, hogy a bűnüldözést nem szabadna vezető párt szolgálatában hagyni közpénzen, nem is teljesen értem. Ha arra gondol, hogy a közpénzeken finanszírozott rendőrség miért az MSZP utasításait hajtja végre, akkor azt talán Gyurcsány Ferenctől, Molnár Csabától vagy Neupor Zsolt szocialista országos és helyi politikus uraktól kellene megkérdeznie.”
 • 6. matriné 2008. május 01. 13:06
  „Szerintem, ha csak szinte évenként feltúrják a Széchenyi teret holni régészeti lelet után kutatva és némi cserépdarabok feltárására milliókat költenek akkor sok értelme nincs tervezni róla.
  Viszont nem csak én hanem sokan szeretik a szépet! Persze nem minden náron! A baj pedig ott van hogy a FIDESZ csak a nyálát veri és nem képes jobbat mutatni mint e levitézlett kormány koalítció! Síjjártó talán aki a legtobbször nyíltan nkritizál és ebben ki is merűl a tevékenysége! A bűnüöldözést kellene az igazság oldalára állitani nem a vezető párt szolgálatában hagyni a közpénzen!”
 • 5. ken 2008. április 30. 17:02
  „matriné, drága! Ha tájékozottabb lennél, mint amilyen vagy, akkor tudnád, hogy az Újhelyi a parlamenti válasz után mondott le, tehát nem róható fel Szijjártó Péternek, hogy az államtitkár a kormányátalakítást követően bedobta a törölközőt. Másrészt Szijjártó azon van, hogy azt a pénzt, amit Molnár Csaba MSZP-s regionális fejlesztési tanács elnök lódított, oda is adják. Mi ezzel a baj?”
 • 4. matriné 2008. április 30. 13:18
  „Majd, ha a képen látható gyermekek felnőnek és politikusok lesznek addigra lehet, hogy Győr városa is eléri a többi előtte haladók szinvonalát.Addig míg a lakósság dolgozói fizetik a rengeteg adót és tünik el a pénz a fiskális politika szinfalai mögött, addig nem is várható, hogy az ocsmány plakátokon kívül más is diszelegjen !”
 • 3. egri 2008. április 30. 09:23
  „Egerben pl. kb. 20 éve látták el díszburkolattal, egységes arculattal a győri Széchenyi térhez hasonló méretű Dobó teret. No meg az odavezető utcákat, meg a győri Baross utcának megfelelő Széchenyi utcát. Persze együtt megtiltották a gépkocsival való behajtást is az egész Belvárosba - amely szintén tele van üzletekkel. Mindezt jórészt saját erőből.

  De, így van ez rengeteg más kisebb-nagyobb magyaro.-i városban, melyeknek töredéke a költségvetése a győrihez képest.

  Kérdés : Győr ugyan mire várt az utóbbi 2-3 évtizedben ???”
 • 2. widéki 2008. április 30. 08:46
  „Mert mire képes a FIDESZ ?...”
 • 1. matriné 2008. április 30. 07:01
  „No Újhelyit ,aztán már kérdezgetheti, hisz lemondott a poszutjáról. Mivel a FIDESZ nem képes lemondatni e kormányt így kénytelenek egyenként eltávozni és új helyre helyezkedni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagymegyer közelebb kerülne Győrhöz

Győr–Nagymegyer - Nagymegyer mindössze húsz kilométernyire van Győrtől, ezért is járnak át a… Tovább olvasom