Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Polgármesteri jutalom

Több mint két és fél millió forintos jutalmat kap Balogh József győri polgármester, ha a közgyűlés csütörtökön elfogadja az erről szóló előterjesztést.
Balogh József
A polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről szóló törvény értelmében „a képviselő-testület jutalmat állapíthat meg a polgármesternek meghatározott időszakban végzett munkája értékelése alapján". Ezzel a lehetőséggel kíván élni a győri közgyűlés csütörtökön a jogi, etikai és közigazgatási bizottság indítványára. A testület elé kerülő előterjesztésben az áll, hogy Balogh József első félévi munkájáért hathavi illetményével megegyező prémiumot kapjon.

Ez a bruttó 429 ezer forintos alapbérrel számolva bruttó 2 millió 574 ezer forintos összeget jelent. A jutalmazás indoklásában több szempont is szerepel. A jogi, etikai és közigazgatási bizottság pozitívumként értékelte, hogy a győri önkormányzat gazdálkodásában nem merültek fel problémák, illetve hogy a városfejlesztés terén „soha nem álltak még a beruházások teljesítései ilyen kedvezően". Példaként a termálfejlesztés, a szabadhegyi víztorony építése, valamint a Szabadhegyi Közoktatási Központ bővítése olvasható.

A készítők nem mulasztották el hozzátenni, hogy a városháza több projektet dolgozott ki európai uniós pénzforrások megszerzésére, miként az sem maradt említetlenül, hogy létrejött a Győri Kistérség Agglomerációs Fejlesztési Társulás, valamint elkezdődött a „Győr és térsége hulladékgazdálkodási rendszer" kialakítása.

Az indítvány szerint ezek „megvalósításában" kiemelkedő szerepe volt Balogh József polgármester tevékenységének. A tervezett jutalom mértéke egyébként megfelel az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok – Pannon-Víz rt., Győri Kommunális Szolgáltató Kft., Inszol Rt., Győri Hőszolgáltató Kft. – igazgatói prémiumának erre a félévre eső részével. Balogh József utoljára egy éve kapott – akkor háromhavi, azaz 1 millió 287 ezer forintos – jutalmat.

Kialakult gyakorlat szerint

Balogh József a Kisalföldnek elmondta: a kialakult gyakorlatnak megfelelően arról van szó, hogy a közgyűlés kompenzálja, amiért a megye legnagyobb önkormányzatának vezetőjeként alig keres többet, mint például a tizedakkora Kapuvár polgármestere; ráadásul ő sokakkal ellentétben egyetlen fillér költségtérítést sem kap, miközben fizetését tekintve a 22 megyei jogú város közül csak a középmezőnyben foglal helyet.

Hozzátette: utoljára másfél évvel ezelőtt kapott fizetésemelést, amelyet azért sem szorgalmaz, mert akkor a polgármesteri illetmény bizonyos százalékaihoz kötött képviselői tiszteletdíjak is nőnének 30–50 millió forintos pluszterhet róva az önkormányzatra. Arra a kérdésünkre, nem okoz-e visszatetszést a jutalom az iskolabezárások és a városi intézmények költségvetésének megszorítása után, úgy válaszolt: „Ez nem így vetődik fel, hiszen a pedagógusok és más közalkalmazottak is ötvenszázalékos béremelést kaptak."

Balogh József elmondta azt is: azon gondolkodik, hogy négy alpolgármesterének négy-öt havi alapilletménnyel megegyező jutalmat ad. A döntés ebben az esetben az ő, és nem a közgyűlés hatáskörébe tartozik.

Sopron: változó összeg

Sopron polgármestere az eddigi gyakorlat szerint évente egy alkalommal kap külön juttatást, ezenkívül 13. havi fizetésként havi illetményének ötszörösét veheti fel. A jutalmak összege változó: 2000-ben háromhavi illetménynek megfelelő jutalmat kapott Gimesi Szabolcs akkori polgármester, 2001-ben viszont nem kapott. 2002-ben, nyolc évig tartó polgármestersége elismeréseként hathavi illetményét kapta meg egy összegben.

Évente kétszer

Mosonmagyaróváron Stipkovits Pál polgármester jutalmát az igazgatási és ügyrendi bizottság javaslata alapján a képviselő-testület állapítja meg – közölte dr. Lascsikné dr. Bozi Sarolta jegyző. Mindez évente két alkalommal, júniusban és az év vége felé, novemberben esedékes. Az idei költségvetés összesen öthavi munkadíjnak megfelelő pénzjutalmat tesz lehetővé, a keretet azonban ebben az évben várhatóan nem használják ki teljes mértékben – tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályázati felhívás

Győr Tehetséges Ifjúságáért Alapítvány pályázatot hirdet Győr város tehetséges fiataljainak. Célja,… Tovább olvasom