Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Polgármesterek klubja lesz a T. Ház?

Újra kell gombolni a kabátot, vagyis arányosan elosztani a feladatokat és a nekik juttatott állami forrásokat a kisebb, illetve a nagyobb önkormányzatok között.

A Megyei Jogú Városok Szövetségének nyári közgyűlésén elhangzottakat már az új kormányzatnak szánták; az új hatalmi felállást pedig demonstrálta Pintér Sándor belügyminiszter és Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter jelenléte is. A közgyűlésnek ezúttal Győr adott otthont, a levezető elnök pedig Kósa Lajos debreceni polgármester volt.


A zömében szakmai kérdéseken túl egy biztosan közérdeklődésre tarthat számot – ez az összeférhetetlenség. Kósa Lajos, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke szerint már most időszerű ennek a kérdésnek a megvitatása, de ő állást nem kívánt foglalni abban: támogatható-e a későbbiekben is, hogy a polgármesterek országgyűlési képviselők is legyenek. Az tény azonban – mondta Kósa –, hogy a mostani helyzetben az érintett mintegy félszáz polgármester egy nagy létszámú (386 fős) parlamentben még relatív kisebbséget képvisel. Ugyanez a felállás azonban a jövőbeli 200 fős testületnél már más arányokat hoz, kis túlzással a polgármesterek klubja is lehet a T. Ház. Pintér Sándor belügyminiszter szerint a kérdést a pártoknak, s maguknak a parlamenti képviselőknek kell meggondolniuk, ő maga ˝végiggondolja, de állást nem foglal az ügyben˝.

Győri randevú – A debreceni polgármester mellett győri kollégája, az ő szomszédja pedig a belügyminiszter. Fotó: H. B. E.
Győri randevú – A debreceni polgármester mellett győri kollégája, az ő szomszédja pedig a belügyminiszter. Fotó: H. B. E.

A közgyűlés több, zömében az önkormányzatok finanszírozásával kapcsolatos témát megvitatott, a szünetben a meghívott politikusok villáminterjút adtak portálunknak.


Pintér: több rendőr később- Az országos átlagnál itt több rendőr jut százezer lakosra - mondta Pintér Sándor.
– A konferencián elhangzott, hogy a csatornázás vagy például a parlagfűirtás nem állami, hanem önkormányzati feladat. A bűnüldözés azonban az államhoz tartozik, ráadásul a megyei rendőrfőkapitányt is láttam a teremben, így muszáj megkérdeznem: Győr-Moson-Sopron megyébe mikor jut több rendőr?

– A kérdés telibe talált, ugyanis amikor az előadásra készültem, a főkapitány úr elmondta nekem, hogy önöknél tizennégy százalékkal csökkent az elmúlt évek hasonló időszakához képest a bűncselekmények száma. Nyilvánvalóan több rendőr volt az utcán, s most, hogy jöttem be a városba, szintén sok rendőrt láttam. Megvan az eredménye tehát, hogy a kollégák az utcán vannak, kevesebb a bűncselekmény, jobb a felderítés.

– Csakhogy nem válaszolt a kérdésemre: lesz több rendőr, vagy a megye amiatt kerül esetleg a sor végére, ami miatt eddig az elején volt, nevesül, hogy a volt határőröknek hála egyszer csak több lett itt a járőr?

– Tény: az országos átlagnál itt több rendőr jut százezer lakosra. A későbbiekben azért itt is lesz több rendőr. S időszakosan is lehet több – akkor, amikor nem várják.


Kósa a gyorsolvasásról

 

– Egy polgármesternek nem az a feladata, hogy minden létező jogszabályt az utolsó sorig elolvasson - mondta Kósa Lajos.
– Gyorsan tud olvasni?

– Igen.

– Tudja, miért kérdezem?

– Nem.

– Pintér Sándor belügyminiszter mondta a polgármesteri összeférhetetlenség kapcsán, hogy azok a városvezetők, akik parlamenti képviselők is, megtaníthatnák őt, hogy lehet a helyi teendők mellett minden jogszabályt kellő gyorsasággal elolvasni. Ön szerint összeférhetetlen a két titulus?

– Ez egy vita, el kell dönteni. Mindkét álláspont mellett van pró és kontra érv, de semmiképpen sem az a legfontosabb szempont, hogy ki milyen gyorsan tud olvasni. Talán emlékszik ön is arra, hogy létezik az a könyv, amelynek címe a Száz legfontosabb világirodalmi remekmű száz oldalon... Egy polgármesternek nem az a feladata, hogy minden létező jogszabályt az utolsó sorig elolvasson, de a kivonatokból tájékozott kell hogy legyen.

– Mégis ha választania kellene, polgármester vagy parlamenti képviselő lenne?

– Most mindkettő lehetek, így az önkormányzati választáson ősszel Debrecen polgármestereként ismét el szeretném nyerni a debreceniek bizalmát...


Réthelyi: marad megyei a Petz

 

– Inkább minőségi oktatásra van szükség - mondta Réthelyi Miklós.
– Az egyik polgármester szerint ahelyett, hogy azon aggódnának, hogy összeférhetetlen lesz-e a képviselőségük, inkább azzal kellene foglalkozni, hogy a mai fiatalság neveletlen. Ön szerint is az?

– Nem szeretem a fiatalságot elítélni, nekem is vannak gyerekeim, igaz, ők már nem olyan fiatalok, de az unokáim igen. A család szerepét szeretném hangsúlyozni, s azt, hogy mi, felnőttek is felelősek vagyunk a gyerekekért, illetve a gyerekekben is ébren kell tartanunk, hogy ők is felelősek egymásért. A tanároknak is nagy szerepük van ebben...

– Ha már őket említi, Pokorni Zoltán, a Fidesz szakpolitikusa azt mondta két napja, hogy harmadolni kellene a tanárképzőkre felvehetők számát. Közben ezen a konferencián a kaposvári polgármester több tanárt akart.

– A számok alapján sajnos tudomásul kell vennünk, hogy a születésszám csökken: a húsz évvel ezelőttihez képest 81 százalék most a diákok száma. Ez önmagában nem jó, de mégsem elegendő indok, hogy a tanárképzést így racionalizáljuk. Inkább minőségi oktatásra van szükség.

– Még egy kérdés az egészségügyből is: elképzelhetőnek tartja, hogy a ma még megyei fenntartású győri Petz-kórház állami lesz? Ezt hallani ugyanis, persze szőr mentén.

– Fölmerült ez az ötlet, de csak abban az esetben, ha az önkormányzatok nem tudják fenntartani az intézményüket. De nem hiszem, hogy ez a Petz-kórházra érvényes.

Olvasóink írták

 • 3. antikomcsi 2010. június 20. 23:21
  „"ERRŐL PAPOLTAM NEKTEK. VESZÉLYBEN A DEMOKRÁCIA."

  Nagyon jó!! Nincs más lehetőség a demokrácia védelmében, mint összefogni. A bolsevik ( MSZP ) és a nemzeti bolsevik ( jobbik ) párt hamarosan egyesül.
  Itt kerestem Vona aláírását, de nem találtam:
  http://mandiner.hu/cikk/20100620_el_a_kezekkel_gyurcsanytol

  adalfold

  Te magadtól írsz ennyi hülyeséget, vagy vhol képeznek??”
 • 2. adalfold 2010. június 19. 10:39
  „- AZ ÚJ ALKOTMÁNYUNKAT AZ A POZSGAI ELVTÁRS FOGA ÍRNI ,AKI 56 UTÁN KERÜLT AZ ÁLLAMIGAZGATÁSI PÁLYÁRA.
  - KÜLHONI MAGYAR TERÜLETI VAGY KULTURÁLIS AUTONÓMIA ÜGYE MEGSZŰNTETVE- ORBÁN EGYKORI ÍGÉRETE ELLENÉRE.
  - MÉDIAFELVÁSÁRLÁSOK, ALKOTMÁNYBÍRÓK FIDESZES KINEVEZÉSE.
  ERRŐL PAPOLTAM NEKTEK. VESZÉLYBEN A DEMOKRÁCIA.”
 • 1. adalfold 2010. június 19. 10:38
  „BIZONY. az ORBÁN KORMÁNY EDDIG PROGRAMJÁVAL ELLENTÉTESEN LÉPETT FEL a következő súlyos ügyekben:
  - az adóterheket úgy módosították, hogy a szegényebbeknek növekednek az adóik (minimálbér megadóztatás), a nagycsaládos milliós jövedelműeknek az ötödére csökken, a multimilliomosoknak a felére csökken a közteher.
  - bezárják az rtlklubot és a tv2-t az új médiatörvénnyel (kelett a Jobbikot infantilizálnotok).
  -a kilakoltatási moratórium HAZUGSÁG, a napokban budafoki többgenerációs családot tettek rohamrendőrökkel utcára.
  - a forintot beshortolta az iq-bajnok, Kubatov-adatgyűjtő kémhálózatvédő Kósa.
  -az IMF hitel fel lesz véve újra
  -NINCS JÚLIUSI KÖZTEHERCSÖKKENTÉS
  -amiért elítélek Veres Jánost, ugyanazt teszik, TITOKB AN TARTHJÁK AZ ÁLLAMHÁZTARTÁST ÉS MASSZÍV DIKTATÚRÁT ÉPÍTENEK. (MSZP ÉS FIDESZ EGY KUTYA!!!!)
  -NINCS ÉRDEKKÉPVISELETI KONZULTÁCIÓ, NINCS NEMZETI KONSZENZUS, AZ ELLLENZÉK JAVASLATAI ÉS HOZZÁSZÓLÁSAI PRESZTIZSBŐL LESZAVAZVA. NINCS NEMZETI EGYÜTTMŰKDÉS, AZT TESZIK AMIT AKARNAK.
  - AZ ÚJ ALKOTMÁNYUNKAT AZ A POZSGAI ELVTÁRS FOGA ÍRNI ,AKI 56 UTÁN KERÜLT AZ ÁLLAMIGAZGATÁSI PÁLYÁRA.
  - KÜLHONI MAGYAR TERÜLETI VAGY KULTURÁLIS AUTONÓMIA ÜGYE MEGSZŰNTETVE- ORBÁN EGYKORI ÍGÉRETE ELLENÉRE.
  - MÉDIAFELVÁSÁRLÁSOK, ALKOTMÁNYBÍRÓK FIDESZES KINEVEZÉSE.
  ERRŐL PAPOLTAM NEKTEK. VESZÉLYBEN A DEMOKRÁCIA.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább repedhetnek a falak az árvíz sújtotta házakban

˝Bőnyben 120, Mezőörsön 40 lakóház van nagyon rossz állapotban: előfordulhat, hogy a felét újjá kell… Tovább olvasom