Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Polgármester a győri Fészekben

Győr Borkai Zsolt volt a vendége a Fészek klubnak. A Club Caratban rekordszámú tag gyűlt össze, hogy meghallgassa a győri polgármester egyéves értékelését és utána kérdéseket tegyen fel neki.

Harmadszor vendégeskedett Borkai Zsolt a győri politikától mentes, a városért tenni akaró Fészek klubban. Érdekes módon ő az egyetlen olyan vendég, aki minden alkalommal tapsot kap a résztvevőktől. A legutóbbi szereplésekor többször is. Elsőként mint polgármesterjelölt, másodszor a munkája száz napjáról beszámoló polgármester, harmadszor mint egy éve már a politikát és a közéletet is ismerő városvezető. Bár Borkai azzal kezdte összefoglalóját, hogy többen figyelmeztették, a Fészekben kényes és nehéz helyzetekre kell felkészülnie, ő nem tart a klubtól, hiszen tanácsadóként, konzultánsként több klubtaggal is tartja a kapcsolatot. „Ha engem keményen fognak kérdezni, egyet megígérhetek: nem fogok megsértődni" – mondta a polgármester, majd belekezdett abba a beszámolóba, amelyet már egy sajtótájékoztatón ismertetett korábban.

A Fészek tagjainak nem volt meglepetés az, amiről az szólt. Az azonban igen, hogy a polgármester már nemcsak lelkes volt, mint egy évvel korábban, hanem tájékozott és felkészült, összeszedett és konstruktív. „A várakozás, hogy csináljunk valamit, teljesen jogos az emberek részéről, de remélem, senki nem arra számít, hogy minden ígéretünket egy év alatt teljesítjük. Amit négy évre vállaltunk, azt teljesíteni is fogjuk" – mondta Borkai.

Kitért arra is, sokan gondolják azt, rossz, amit az előző ciklus elkezdett, ő nem osztja ezt a véleményt. Ahol jó úton jártak, azon ő is tovább kíván menni.

A későbbiekben aztán kiderült, hogy ezen a téren elsősorban a megkezdett beruházások folytatásáról volt szó. Szóba került az oly sokszor megénekelt Széchenyi tér mint az együttműködés jó példája, valamint az egyhangúlag elfogadott gazdasági stratégia.

Aztán jöttek azok a dolgok, melyeket a polgármester nagyobb eredménynek tart. Nyolcmillió forintnyi pályázati pénz kis- és közepes vállalkozóknak, a Tourinform-iroda megújítása, EU-konform játszóterek átadása, az önkormányzati lakások piacának megmozdítása. Több pénz a város tisztaságára, még több a közutak korszerűsítésére, olyan helyeken is, ahol nem a város a tulajdonos. Ezen ügyek kicsit a múltban is gyökereznek, talán ezért is jegyezte meg Borkai: „Soha nem az a fontos, melyik városvezetés kezdte el, melyik adja át, hanem az, hogy valami a lakosság javára elkészült."

A polgármester beszámolt arról is a Fészekben, beindult a tudatos városfejlesztés, melynek része a belváros megújítása éppen úgy, mint az ipari park bővítése, az Autopolis-program folytatása, a pályázati lehetőségek maximális kihasználása, valamint a hosszabb távú integrált városfejlesztési stratégia kidolgozása. A Káptalandomb megújulására már van egy nyertes pályázat, és Újváros rehabilitációja is, igaz, kis lépésekben, de januártól megindulhat.

Nem is a beszámoló volt az érdekes, hanem a mögötte felsejlő szándék, amit több Fészek-tag tudatosnak, tervszerűnek, szimpatikusnak is minősített. Hartyándi Jenő például azt mondta, úgy érzi a beszámoló és az alapján, ahogy Borkai Zsolt gondolkodik, civil polgármestere van Győrnek. Havasi Dezső – utalva egy korábbi Fészek-beszélgetésre – azt kérdezte, vajon a legnagyobb frakció vezetője miért nem tudott a polgármesteréhez hasonlóan összefogott helyzetképet felvázolni. Borkai erre reagálva kifejtette, ő reggel nyolctól este tízig a város dolgaival foglalkozik, így óhatatlanul sokkal jobban ismeri azokat. Majd hozzátette: „Azért vagyok, hogy enyhítsem a politikai csatározásokat, azok ne menjenek a város teljesítményének rovására. Talán mára mindenki számára tiszta, hogy Győr polgármestere nem »Bólogató János«. Nem bánom, a kis ügyekben üssük egymást, de a nagy dolgokban értsünk egyet! Aztán, ha valóra váltak a tervek, nekem már mindegy, ki veri jobban a mellét."

Jancsó Péter kérdésére, milyennek látja a hivatal és a város működését, Győr polgármestere a következőket mondta: „A hivatal nagy segítségemre volt az eddigi munkában. Nem volt politikai tisztogatás, mindenki, aki akart, maradhatott a szakterületén. Az önkormányzati cégek összességében jól működnek, bár nyilván mindenen lehet javítani.

Rövid időn belül közgyűlés elé szeretném vinni a holdingba szervezésük ügyét. Akkor még hatékonyabbakká válhatnak."

Szóba került még többek között az iparűzési adó az Auditól (ez hatalmas összeg, de adótitokra hivatkozva nem mondta meg Borkai, mennyit remélnek), a győri északi elkerülő út és a gönyűi gát építésnek szükségessége, valamint a turisztika csábító, az ipar felemelő gazdasági ereje.

Győr polgármestere a Fészekben azt sem szégyellte beismerni, hogy egy éve, amikor a város polgárai őt szavazták meg vezetőjüknek, még politikailag zöldfülű volt, majd ehhez még hozzátette: „Sokkal tapasztaltabb vagyok, de még így sem mondhatom, hogy tévedhetetlen. Hibázunk is talán, de haladunk, sok mindent teszünk a városért és ebben a munkában mindenki segítségére számítok."

Győr polgármestere ezért az alapvetően pártpolitikától tényleg mentes mondatáért ismét tapsot kapott a Fészek klubban.

Fábián György

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyvszalon: Kevesebb könyv fogyott

Győr - Felemás hangulatban ért véget a VII. Győri Könyvszalon. A kiadók még mindig a… Tovább olvasom